2021 a fost primul an în care Regatul Unit a funcționat independent în afara Uniunii Europene, după Brexit.
În acest timp, Marea Britanie s-a confruntat mai ales cu o penurie de forță de muncă în întregul spectru economic.
Deși pandemia de coronavirus a avut un impact major, sectoarele care se bazau pe libertatea de circulație a lucrătorilor din UE înainte de Brexit par să fi suferit cel mai mult, scrie Euronews.
O combinație restricții din cauza COVID-19 și intrarea în vigoare a Brexit-ului a făcut ca mulți europeni să se întoarcă definitiv în țările lor de origine.
Conform noilor reguli de imigrare ale Regatului Unit, cetățenii UE nu mai beneficiază de tratament preferențial; în schimb, un nou sistem bazat pe puncte este conceput pentru a atrage muncitori calificați.
Probleme mari pentru industria ospitalității
Înainte de pandemie, un sfert dintre lucrătorii din domeniul ospitalității și turismului din Marea Britanie erau cetățeni non-britanici, iar aproape jumătate dintre aceștia erau din țările UE – potrivit unui raport publicat în august. Numărul lor a crescut cu peste 60% în cei cinci ani înainte de votul pentru Brexit.
Cele mai recente cifre oficiale din Marea Britanie indică numărul de posturi vacante din sectorul ospitalității la 165.000 în perioada de trei luni din septembrie până în noiembrie. Un sondaj estimează că numărul de posturi libere este de până la 188.000.
Agricultura, fără lucrătorii din Europa de est
Agricultura britanică depindea în special de libertatea de circulație a lucrătorilor din UE, înainte de Brexit.
Aproape toți cei 70.000 de lucrători sezonieri de fructe și legume proveneau din estul Europei, în 2017, conform dovezilor transmise de Uniunea Națională a Fermierilor (NFU).
Anul următor, un raport al Comitetului consultativ pentru migrație a arătat că 99% dintre lucrătorii sezonieri din agricultură provin din țările UE.
Britanicii cred că Brexitul a fost o decizie GREȘITĂ
Într-un anunț suplimentar din Ajunul Crăciunului, Guvernul a anunțat că schema de lucrători sezonieri va fi prelungită cu trei ani, cu 30.000 de vize disponibile în 2022 și ușa deschisă pentru încă 10.000, dacă va fi necesar. Cu toate acestea, a adăugat că numărul de vize va „începe să scadă din 2023”.
Sectorul porcilor, în criză
Criza forței de muncă din industria porcilor din Marea Britanie a dus la uciderea a mii de animale.
Guvernul a anunțat că vor fi autorizate încă 800 de vize temporare pentru măcelari străini, permițându-le să lucreze în Marea Britanie timp de șase luni. Însă „mai puțin de 100” au aplicat pentru aceste slujbe.
Guvernul a anunțat și suplimentarea cu 5.500 de vize temporare pentru lucrătorii din industria păsărilor de curte, adăugând în decembrie că au fost puse la dispoziție „câteva mii” de vize.
Criza de șoferi de camioane
Un blocaj al lanțului de aprovizionare de la sfârșitul verii a dus la lipsa unor alimente de pe rafturile supermarketurilor, iar benzinăriile au rămas fără combustibil. Motivul a fost lipsa șoferilor de livrare – o problemă împărtășită de alte țări europene, dar deosebit de acută în Marea Britanie, tot din cauza Brexit.
Guvernul a spus că va acorda mai multe vize temporare șoferilor de camioane din străinătate. Până la 5.000 ar putea veni din străinătate și vor putea rămâne până la sfârșitul lunii februarie. Dar industria transporturilor de marfă a estimat lipsa de șoferi până la 100.000.
Ministrul transporturilor a recunoscut în octombrie că au fost acceptate doar câteva oferte de viză, un număr care a crescut la câteva sute, două luni mai târziu.
Asistența socială
Pe 24 decembrie, guvernul a anunțat că adaugă personalul de îngrijire pe Lista de ocupații deficitare, deschizând sectorul pentru a permite intrarea lucrătorilor din străinătate cu vize pe 12 luni.
„Este o veste excelentă, dar de ce nu s-a făcut asta mai devreme, în vară, când am solicitat prima dată”, a scris pe Twitter Mike Padgham, președintele Independent Care Group, invocând o criză de personal.
De la Brexit, asistenții sociali din țările UE nu mai sunt eligibili automat pentru a lucra în Regatul Unit și trebuie să solicite vize.
Exodul muncitorilor europeni este evident în ultimele cifre oficiale. Potrivit ONS, se estimează că în 2020 au părăsit Regatul Unit cu 94.000 de cetățeni UE mai mulți decât au sosit – în creștere cu aproape 40% față de 2019.
Guvernul acuză diferite sectoare ale economiei de o dependență excesivă de forța de muncă ieftină din UE în trecut. Acesta susține că și-a îndeplinit rolul de a ajuta industriile pe cât posibil, spunând că trebuie să facă mai mult pentru a atrage lucrătorii casnici.
…Primul an de Brexit. Care sunt sectoarele cele mai afectate de ieșirea din UE a Regatului Unit…