Profesorii părăsesc școlile din Anglia, acestea s-au dublat practic de dinainte de Covid, iar directorii de școli sunt din ce în ce mai mult forțați să folosească profesori nespecialiști, ceea ce amenință să ducă la scăderea nivelului de performanță al elevilor, potrivit unui studiu citat de The Guardian.
Un raport al Fundației Naționale pentru Cercetare Educațională (NFER) a constatat că posturile vacante de profesori afișate de școli au fost cu 93% mai mari în anul școlar până în februarie 2023 decât în același moment al anului de dinaintea începerii pandemiei.
Constatările indică faptul că fluctuația personalului este în continuare în creștere, iar posturile vacante în școlile din Anglia au crescut cu 37% față de anul 2021/22. “Acest lucru indică probabil faptul că profesorii care ar fi putut amâna decizia de a părăsi învățământul în timpul pandemiei pleacă acum, când piața forței de muncă se redresează”, se arată în raport.
Citiți și: Concluzia unui studiu făcut de laburiști: nivelul de trai în UK ar putea rămâne în urma României în următorii şapte ani
Profesorii părăsesc școlile din Anglia
NFER, care se descrie ca fiind principalul furnizor independent de cercetări în domeniul educației, solicită guvernului să convină o strategie pe termen lung privind salarizarea profesorilor pentru a încerca să stopeze criza tot mai mare a forței de muncă din școli.
“Școlile sunt forțate să se poticnească de la un buget la altul și de la o grevă la alta fără ajutorul unei strategii clare, menită să abordeze o criză tot mai gravă de recrutare și de păstrare a personalului”, a declarat Jack Worth, responsabilul NFER pentru forța de muncă din școli și coautor al raportului. “Liderii școlari recurg din ce în ce mai mult la utilizarea profesorilor nespecializați pentru a acoperi lacunele care, în cele din urmă, vor afecta rezultatele elevilor.”
Recrutarea noilor profesori e deficitară
Chiar și recrutarea pentru formarea inițială a cadrelor didactice în școlile primare, care, din punct de vedere istoric, a fost mai sigură decât cea din învățământul secundar, se așteaptă să fie cu 20% sau mai mult sub țintă.
Același deficit se aplică la nouă din cele 17 materii secundare, inclusiv fizica, limbile străine moderne, informatica, designul și tehnologia, studiile de afaceri și educația religioasă. Engleza, matematica, chimia și geografia riscă, de asemenea, să fie sub-reclasate în acest an.
În timp ce orele de lucru și volumul de muncă al profesorilor au scăzut în ultimii ani, raportul spune că acestea sunt încă mai mari decât pentru absolvenții similari. Un alt posibil factor de descurajare, potrivit raportului, este lipsa posibilității de a lucra de acasă ca profesor, în timp ce, de la pandemie încoace, alte profesii oferă modalități de lucru la distanță sau hibride.