Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a reînviat diferendele istorice dintre Regatul Unit și Spania din cauza Gibraltarului.
Teritoriul a fost pierdut de Spania, în 1713, prin Tratatul de la Utrecht, dar acest stat are și astăzi revendicări în ceea ce privește Gibraltarul.
Teritoriul are doar 6,7 kilometri pătrați și o populație de 32.000 de locuitori. Cu toate astea, dată fiind importanța strategică, situația înveninează serios relațiile dintre Marea Britanie și Spania.
Comisia Europeană a publicat o propunere de 26 de pagini orientativă pentru negociatorii UE la sfârșitul lunii iulie. Această propunere trebuie aprobată de Consiliul European înainte ca negocierile să poată începe.
Proiectul a stârnit indignare în Marea Britanie, deoarece sugerează că polițiștii de frontieră spanioli ar putea fi dislocați în regiune, pentru prima dată după mai bine de 300 de ani.
Presa britanică susține că UE nu ia în considerare acordul provizoriu încheiat între guvernele britanic și spaniol anul trecut, cu privire la viitorul post-Brexit al Gibraltarului.
Marea Britanie și Spania, în conflict din cauza situației din Gibraltar. „Nu există un plan B”
„Acordul final trebuie să aibă aprobarea prealabilă a Spaniei și vă pot asigura că țara noastră va accepta doar un acord care să ne protejeze în mod adecvat interesele și poziția noastră cu privire la suveranitate”, a declarat ministrul de externe al Spaniei, Jose Manuel Albares.
Replica a venit din partea unui fost ministru șef al Gibraltarului. Sir Joseph John Bossano a promis că nu va ceda Spaniei „un milimetru” din Gibraltar, condamnând orice încercare a Madridului de a se folosi de Brexit pentru a-și extinde suveranitatea. „Gibraltarul va fi spaniol peste cadavrul meu și, ca luptător pentru libertate, mai am încă mulți ani în care pot să lupt”.
Cititorii Daily Express și-au arătat indignarea cu privire la problema Gibraltarului, spunând că populația ar trebui să decidă dacă „stânca” va face parte sau nu din UE.
Unul a spus: „Cu siguranță depinde de oamenii din Gibraltar dacă vor să facă parte din Spania.”
„Pentru Spania să preia pur și simplu Gibraltar fără acordul poporului ar fi o declarație de război”.
Un altul a spus: „Spania dorește să răstoarne unilateral un tratat internațional, nu?”
Regatul Unit și Spania, scandal din cauza Gibraltarului. „Ar fi o declarație de război”. Ce i-a supărat pe britanici…