Studenţii români şi bulgari se confruntă cu situaţii complexe în Marea Britanie, după suspendarea împrumuturilor lor de către Londra, o măsură pe care o consideră “discriminatorie”, se arată într-un reportaj AFP.
Stanimira a lipsit de la cursuri pentru că a rămas fără bani, Miglena a fost nevoită să aleagă între a mânca sau a merge la facultate. “Sunt cu adevărat furioasă, studiile mele depind într-adevăr de aceşti bani“, a mărturisit pentru AFP Stanimira Karaivanska, în vârstă de 19 ani, dintre care şapte i-a petrecut în Marea Britanie.
Din ianuarie, studenta bulgară de la universitatea Kingston, din Londra, nu mai primeşte o parte din împrumutul care îi asigură aproximativ 500 de lire sterline pe lună pentru chirie, transport şi mâncare. “Am ratat cursuri pentru că nu pot plăti trenul şi autobuzul pentru a merge la facultate”, respectiv 24 de euro dus-întors, afirmă ea.
Stanimira suportă, ca şi alţi studenţi, o decizie a Guvernului britanic care s-a angajat într-o retorică antiimigraţie în apropierea alegerilor europene. În noiembrie, acesta a anunţat suspendarea împrumuturilor pentru cheltuieli de întreţinere pentru cei 7.400 de studenţi români şi bulgari. Motivul este “creşterea semnificativă” a numărului de tineri din aceste două ţări.
Ulterior, Guvernul a anunţat că a extins măsurile pentru studenţii din toată Uniunea Europeană, dar doar pentru cei înscrişi la instituţii private.
Potrivit Londrei, este vorba despre o “măsură de precauţie”, timp pentru ca persoanele vizate să-şi dovedească eligibilitatea pentru astfel de împrumuturi acordate studenţilor ce trăiesc de cel puţin trei ani în Marea Britanie şi pe care aceştia trebuie să le ramburseze ulterior.
Miglena Zaşeva şi-a văzut, de asemenea, împrumutul suspendat în ianuarie. Această tânără de origine bulgară în vârstă de 23 de ani, sosită în 2010 în Marea Britanie, unde a lucrat în diverse locuri, a strâns fişe de plată, adeverinţe de impozit, extrase de cont care să dovedească durata sejurului său. Documente pe care susţine că le-a trimis deja în august pentru a beneficia de un împrumut anual de 6.500 de lire sterline. “Nu s-a făcut nimic, mi-au spus că nu este suficient”.
Ea şi-a mărit numărul de ore lucrate ca recepţioneră la o sală de gimnastică pentru a face faţă cheltuielilor. Dar acest lucru nu este suficiente. “La un moment dat a trebuit să aleg între a mânca şi a mă deplasa“, mărturiseşte ea.
Studenta, care locuieşte într-un spital dezafectat, supravieţuieşte graţie solidarităţii prietenilor săi, cărora le datorează până acum 600 de lire şi nu îşi mai poate ajuta părinţii, rămaşi în ţară, cărora le trimitea 100 de lire în fiecare lună.
Autorităţile britanice “încearcă să ne împingă să ne abandonăm studiile”, apreciază Liliana Gabor, o studentă româncă la Icon College din Londra. “Cred că nu ne mai vor”, conchide această mamă celibatară.
În februarie, Bucureştiul a sesizat Comisia Europeană pentru a cere “clarificări privind conformitatea” deciziei britanice “cu acquis-ul comunitar”, apreciind că ar putea fi “discriminatorie faţă de cetăţenii români”.
În opinia lui Ioan Stan, liderul Ligii Studenţilor Români din Străinătate, filiala Marea Britanie, nu există îndoială: discriminarea este dovedită, deoarece Londra “nu vizează decât românii şi bulgarii dintre cele 28 de naţionalităţi din UE”, afirmă el.
Studenții români: „Ministrul de Externe să vină la Londra!” Guvernul britanic, dat în judecată pentru suspendarea împrumuturilor
Miglena crede acelaşi lucru: “În clasa mea dintre cei 100 de elevi, doar doi studenţi, bulgari” au avut împrumuturile suspendate.
“Momentul ales de Londra este suspect”, adaugă Andrei, dezvăluind că decizia a intervenit cu două luni înainte de deschiderea pieţei muncii pentru români şi bulgari, care a alimentat în Marea Britanie temerile privind un val de imigranţi.
Liliana a primit în cele din urmă un împrumut de 3.000 de lire sterline care îi fusese blocat. “Dar mă tem că într-o lună îmi vor îngheţa din nou contul”. Pentru moment, ea ezită în a-şi reduce numărul de ore lucrate ca femeie de serviciu la care a recurs pentru a-şi întregi veniturile. “Voi vedea dacă pot jongla între muncă, facultate şi copil”.
Europe Students Union: „Studenții sunt amenințați și terorizați psihic!”
Miglena crede, de asemenea, că problemele sale nu s-au terminat încă. I s-a promis plata împrumutului blocat la sfârşitul lui februarie, dar lovitură de teatru: “Acum mi se spune că în două săptămâni cel puţin. Nu mai reuşesc. Am de făcut o călătorie de studii în martie şi dacă nu îmi pot plăti echipamentul, voi rata anul“.