in

Ritualuri religioase păstrate cu sfinţenie la Londra



Părintele Silviu Petre Pufulete, preotul paroh de la biserica St. Dunstan – in – the -West, din Fleet Street, spune că ritualurile creştine româneşti se păstrează cu mult mai mare stricteţe în străinătate, unde românii au nevoie de viaţă spirituală pentru a-şi păstra sensul identităţii.

Ritualurile Bisericii Ortodoxe Române sunt păstrate cu sfinţenie în Marea Britanie, spune părintele paroh, care primeşte săptămânal români din emigraţie în Casa Domnului.

Sfinţia sa consideră că datorită emigraţiei, viaţa religioasă devine mult mai importantă pentru emigranţi decât în România.

“Parohia este o prelungire a BOR. Românii duc cu ei biserica acolo unde pleacă. Este Biserica naţională a României”, spune preotul.

După spusele sale, toate ritualurile BOR se păstrează neschimbate şi la Londra, dar există “adaptări pastorale pe care preoţii trebuie să le facă la condiţiile în care oamenii trăiesc în Anglia”.

Slujbele se ţin duminica. Sâmbătă seara este vecernia, iar vinerea se ţine de obicei slujba sfântului maslu, în posturi. Părintele paroh spune că românii care vin de obicei la biserică, aici, la Londra, se pot spovedi săptămânal, după ce ţin post.

“O importanţă deosebită o au Sfintele Paşte, sărbătoare care în Biserica Ortodoxă Română atrage o mulţime de credincioşi, încât biserica nu e niciodată încăpătoare pentru ei”, aminteşte părintele Silviu Petre Pufulete. “Rânduiala spovedaniei şi a împărtăşaniei este respectată cu stricteţe în BOR. Mulţi creştini adevăraţi postesc în toate cele mari patru posturi de peste an şi vin la spovedanie, cei care primesc dezlegare de la preot”, spune părintele.

“La Londra, rânduiala spovedaniei este mult mai strictă decât în România, într-un fel. În fiecare vineri, seara este zi pentru spovedit. în ţară se spovedesc în posturi. La noi, în fiecare vineri”, spune preotul paroh de la biserica St Dunstan – in – the – West. Ritualul spovedaniei este mai frecvent aici: cel puţin o dată pe lună, cu post o săptămână.

600 de botezuri

Nunţile şi botezurile se ţin la Londra fel ca în România, dar “natalitatea este mai mare, la românii din Londra, decât la românii din România” spune preotul paroh. Numai în 2010, la biserica din Fleet Street au fost botezaţi 600 de copii.

Biserica ortodoxă din Fleet Street a reuşit, după cum spune părintele paroh, să convertească necreştini. “S-au botezat dintre creştinii de alte confesiuni sau dintre necreştini, buddhişti, musulmani, hindu, indieni, musulmani, latino-americani, englezi”, spune părintele Silviu Petre Pufulete. “Nunta îşi are importanţa ei. Este un eveniment important pentru că familia şi casa sunt lăsate de Dumnezeu. Cei care decid să fie împreună, vin la biserică pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu”, spune părintele. În ziua când părintele paroh ne-a primit în sfântul lăcaş, fiind dimineaţă, biserica era pustie, dar în altar era plin de flori albe.

Rugăciunile pentru morţi se fac, după rânduială, după fiecare liturghie. “Ne rugăm pentru cei plecaţi dintre noi, ca să mai păstrăm o legătură”, spune părintele.

De asemenea, românii ortodocşi doresc să aibă întotdeauna şi o binecuvântare a caselor lor, uneori a birourilor sau a locurilor de muncă. “Activitatea parohiei noastre este mult mai complexă decât a unei parohii similare din România, din pricină că aspectele vieţii noastre sunt deosebite faţă de cele din România”, precizează părintele paroh. Preotul şi biserica încearcă să îi ajute pe cei care nu au de lucru, deşi nu întotdeauna cu succes, din cauza situaţie date. Sunt ajutaţi şi cei care nu au bani, sau cei care mor în această ţară şi nu se găseşte cu ce să fie înmormântaţi.

“Bisericile de peste hotare sunt lăcaşuri spirituale”

Activităţi culturale

Parohia ortodoxă din Fleet Street este pe lângă lăcaş de cult şi loc de adunare a membrilor comunităţii româneşti, care găsesc aici zi de zi căldură omenească, compasiune şi înţelegere. Parohia desfăşoară şi activităţi culturale. “Avem o şcoală românească pentru copii între patru şi paisprezece ani, cu program de predare sâmbăta, care funcţionează la Fundaţia Raţiu”, spune părintele paroh.

“Bisericile de peste hotare sunt lăcaşuri spirituale. Vin oamenii pentru rugăciuni, dar devin şi lăcaşuri de întâlnire. După slujbă, se întâlnesc românii, pentru că nu au nici un centru. Unii vin şi caută de lucru. în condiţii de depărtare faţă de ţară, biserica face parte din români. Se simte nevoia, mai ales pentru a-ţi păstra identitatea în ţară străină, care nu este ostilă. Nevoia de biserică este simţită mai mult peste hoatre decât în România”, spune părintele paroh.

Foarte mulţi tineri români vin la biserică, 95 la sută dintre creştini sunt tineri. “La biserică vii independent de nevoile materiale, simţi nevoia de biserică şi de Dumnezeu”, spune părintele Silviu Petre Pufulete. Unii dintre cei mai înstăriţi fac donaţii către lăcaşul sfânt. “Comunitatea română din Londra este tânără, formată după Revoluţie, nu este stabilă, aşezată financiar. Unii ajută biserica”, spune părintele paroh al bisericii din Fleet Street. Dar şi părintele se duce uneori la firme şi cere bani şi ajutor, pentru că nu sunt aşa de mulţi bani cât ar fi nevoie.

O.I.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 1]

A fugit cu banii de chirie

România, vigilentă în faţa recesiunii din SUA