Menu
in

Româncă, voluntară la testarea unui nou vaccin anti-COVID: „Cele mai rele reacții adverse le-au avut cei care au primit placebo”

O româncă din Marea Britanie a povestit experiența ei ca voluntar la testarea unui nou vaccin anti-COVID. Potrivit acesteia, cele mai multe reacții adverse au fost înregistrate la persoanele care au primit placebo.

Silvia Câmpeanu, o româncă stabilită în Marea Britanie a povestit pe o rețea socială cum a fost experiența ei în calitate de voluntar pentru testarea noului vaccin Novavax.

„Ieri a fost ultima mea zi că voluntar în cadrul studiului Novavax. Am testat un nou vaccin anti-COVID, am primit două doze de vaccin și două de placebo, în momente diferite și mi s-a recoltat sânge pentru analize cam o dată la 6 săptămâni”, spune Silvia Câmpean.

„Cel mai important lucru pe care vreau să vi-l povestesc este efectul placebo. Nu am crezut niciodată cât de mare este puterea gândurilor noastre. Cât de mult convingerile noastre ne pot afecta fizic. Cred că până să nu o pățesc chiar eu, placebo îmi suna ușor superficial”, a declarat românca.

Reacții adverese severe de la placebo

Românca a povestit că primele doze de ser le-a primit în noiembrie și a fost convinsă că a primit vaccinul. La câteva ore după administrarea acestuia, a început să aibă reacții adverse severe, precum febră, vărsături, dureri musculare leșin, erupții cutanate, palpitații, tuse și dificultăți de respirație.

„Noaptea am avut frisoane, dimineață am mai tras o tură de leșin în baie. Câteva zile am tușit încontinuu. Am fost, evident, testată, consultată, reconsultată de medici”, a spus Silvia Câmpeanu.

Româncă, voluntar pentru testarea unuia dintre vaccinurile anti-Covid din Londra

A urmat, apoi, etapa numită cross-over. Mai exact, cei care au primit vaccin în prima etapă, au fost injectați cu placebo în a doua, și invers. Silvia Câmpeanu a menționat că în a două etapă, cea de cross-over, nu a avut niciun simptom, în afară de o poftă inexplicabilă de cafea.

În momentul în care li s-au dezvăluit rezultatele studiului, Silvia Câmpeanu a avut un șoc. Nu primise, de fapt, vaccinul în prima etapă așa cum a crezut.

„Majoritatea efectelor secundare rele au fost raportate de primitorii de placebo. Suntem vreo 50.000 de voluntari în studiul ăsta, pe toate continentele, și în afară de vreo opt crize de fiere, raportate de persoane cu calculi biliari existenți, nu există efecte secundare raportate de primitorii de vaccin”, a mărturisit românca.


…Româncă, voluntară la testarea unui nou vaccin anti-COVID: „Cele mai rele reacții adverse le-au avut cei care au primit placebo”…

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 5 In medie: 2.2]
Exit mobile version