Ministerul Afacerilor Externe a solicitat, prin Ambasada României la Londra, clarificări cu privire la controalele autorităților de frontieră britanice care ar viza în special cetățenii români.
Potrivit unor date oficiale, peste 60% dintre cetățenii UE opriți și interogați în porturi la intrarea în Marea Britanie, după Brexit, provin din România.
MAE s-a sesizat cu privire la datele statistice apărute în presa britanică referitor la controalele autorităților de frontieră britanice care ar viza cu precădere cetățeni români și a solicitat prin Ambasada României la Londra clarificări de la Ministerul de Interne britanic.
Ambasada României la Londra urmează să prezinte elementele rezultate din interacțiunea cu Home Office şi Delegației UE în plan local, precum și să semnaleze preocupările la nivelul Foreign, Development and Commonwealth Office, precizează MAE.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis preocuparea față de această situație de fapt și Ambasadei Regatului Unit în România, cu solicitarea de clarificare de către autoritățile britanice a situației.
Românii, discriminați la granița Regatului Unit. Ce răspunde Ministerul de Interne britanic
Totodată, MAE a evidențiat faptul că, în cazul în care autoritățile britanice ar fi identificat dificultăți în deplasările efectuate de cetățenii români în Regatul Unit cu începere de la 1 ianuarie 2021, urmare a aplicării noilor condiții de intrare și ședere generate de Brexit, acestea ar fi trebuit comunicate în prealabil autorităților române și evitată o abordare fundamentată pe controale sistematice, motivate de criteriul cetățeniei.
MAE cere o abordare proporționată la frontiera britanică
„Ministerul Afacerilor Externe a solicitat o abordare proporțională, echilibrată, din partea autorităților britanice la momentul dispunerii și efectuării controalelor la frontieră în raport cu cetățenii români, în spiritul relațiilor bilaterale apropiate, precum și de o manieră similară celor dispuse și față de cetățenii celorlalte state membre UE. Ministerul Afacerilor Externe reamintește că asigurarea unui tratament nediscriminatoriu cetățenilor români în Regatul Unit în raport cu cetățenii celorlalte state membre UE, constituie o preocupare constantă a instituției și a conducerii MAE, în contextul noilor relații generate de ieșirea Regatului Unit din UE”, arată MAE, într-un comunicat de presă.