in

Românii aleg să rămână la muncă în Marea Britanie, în timp ce polonezii se întorc acasă. Care este cauza?



Ultimele cifre ale Biroul de Statistică din Marea Britanie (ONS) indică o scădere record de 12% a numărului de migranţi din Europa de Est care lucrau în Marea Britanie între aprilie şi iunie 2018.

Astfel, numărul cetățenilor UE a scăzut cu 117.000 de persoane. Însă, în timp ce numărul lucrătorilor din cele opt ţări est-europene care au aderat la UE înaintea României a scăzut, numărul românilor şi bulgarilor a ajuns la un nivel record.

Statisticile arată că în Marea Britanie lucrau 391.000 de cetăţeni din România şi Bulgaria, cu 50.000  mai mulţi faţă de 2017.

BBC a căuta să afle de ce se întâmplă acest fenomen. Televiziunea a prezentat povestea românului Ioan Hoza, care a plecat din România în Marea Britanie acum patru ani şi lucrează pentru o companie de logistică din Daventry.

„În România, ajunsesem la punctul în care nu ne puteam permite să ne creştem copiii”, spune el. „Nu eram plătiţi în mod regulat, am avut probleme cu facturile, nu am putut face faţă problemelor de bază, cum ar fi hrănirea copiilor”, mai povesteşte românul.

După ce a luat decizia de a pleca în Marea Britanie, a început să lucreze de noapte într-un depozit şi astfel şi-a croit drumul pentru a deveni un analist IT în companie.

„Am spus că îmi iau 12 luni ca să pot câştiga suficienţi bani pentru a-mi putea aduce familia alături. Dacă nu aş fi câştigat suficient, m-aş fi întors pur şi simplu înapoi în România”, povesteşte el.

Acum, soţia sa, Dora, lucrează la aceeaşi companie de logistică, în timp ce fiii săi – Liviu, în vârstă de 17 ani, şi Raul, în vârstă de 11 ani – s-au stabilit la şcoală.

„Până acum, am reuşit să realizăm atât de multe lucruri în ultimii patru ani aici, în Marea Britanie, lucruri la care doar am fi putut visa în România”, spune Ioan.

În ciuda unei creşteri economice puternice de aproximativ 7%, România este una dintre cele mai sărace ţări din UE, arată BBC.

Familia Hoza a reușit între timp să cumpere o casă în Daventry.

„Încă îmi mai trăiesc visul. Încă mai trebuie să mă ciupesc ca să realizez că nu trăiesc de fapt un vis”, spune Ioan. „Poate sună amuzant, dar câteodată ating pereţii acestei case şi spun «Eşti a mea»”, adaugă românul, care spune că acest sentiment este incredibil.

Pe de altă parte, BBC prezintă povestea unei familii de polonezi, care au decis să părăsească Marea Britanie și să se întoarcă acasă.

„Poate părea nebunesc, dar chiar dacă voi primi un salariu cu 50% mai mic în Polonia, banii îmi vor ajunge mai mult”, spune polonezul Waclaw Wiater.

După 12 ani, el şi soţia sa au decis să se mute înapoi în ţara de origine. „Lira sterlină nu te mai duce prea departe”, spune el. Waclaw, care lucrează pentru o companie de inginerie din Wellingborough, Northamptonshire, spune că nu este vorba doar de cursul de schimb mai slab care i-a lovit buzunarul: „Costul cumpărăturilor, doar pentru lucrurile săptămânale esenţiale, preţurile la absolut orice au explodat”.

„Nu mergem la Tesco sau la Sainsbury, ne ţinem departe de aceste locuri. Mergem la Aldi sau Lidl, iar pentru noi costă chiar 120 sau 150 de lire sterline pe săptămână”.

„Taxa de consiliu, aici [în Marea Britanie], creşte în fiecare an. Înapoi în Polonia, unde vom trăi, nu vom plăti acest impozit deloc”, mai spune el. Waclaw spune că a fost şocat de cât de uşor a fost să obţină, în Polonia, un loc de muncă similar cu cel pe care îl are în Marea Britanie şi a fost surprins de sumele de bani pe care le-a primit ca salariu.

„Am depus nişte CV-uri, iar primele două companii la care am aplicat pentru un loc de muncă au venit direct la mine”, spune el. După interviurile telefonice, compania i-a plătit zborurile pentru întâlnirile faţă în faţă şi i-a oferit un loc de muncă două zile mai târziu. Acest lucru nu este surprinzător, probabil. Un raport al FMI de anul trecut arată că „economia Poloniei funcţionează mai presus de potenţial, rata şomajului fiind la un nivel istoric scăzut”.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Infractor român prins la Londra. A fost returnat polițiștilor din Iași

Brexit. Pasagerii britanici își vor pierde statutul de cetățeni UE în zbor spre București. Ce se întâmplă în această situație