Menu
in

Românii, printre cei mai mari beneficiari de împrumuturi pentru studenți. Compania de Împrumuturi: „Trimitem recuperatori!”

Studenţii din Uniunea Europeană au datorii de 38 de milioane de lire sterline către statul britanic. Acestea reprezintă împrumuturile de studii la universități și colegii din Marea Britanie. Potrivit The Telegraph, datoria s-a triplat efectiv în ultimii doi ani, conform datelor companiei care se ocupă cu creditele pentru studenți Student Loans Company (SLC).

Creșterea record a datoriei, de la 12,7 milioane de lire sterline, relansează îngrijorările legate de sistemul folosit pentru recuperarea banilor de la absolvenți. În total, unul din opt studenți UE care locuiesc în străinătate nu își plătește împrumutul acordat de guvernul britanic. Datele arată că suma totală oferită studenților din afara Marii Britanii a crescut în ultimul an cu 200 de milioane de lire sterline, atingând acum 686,3 milioane de lire sterline.



Studenţii din ţări est-europene precum România, Lituania şi Bulgaria sunt consideraţi a fi cei mai mari beneficiari ai acestor împrumuturi din partea statului britanic, se mai arată în The Telegraph.

Conform legislaţiei europene, studenţii din UE pot aplica pentru aceleaşi credite finanţate de guvern ca și cei britanici, pentru a-şi completa studiile în Marea Britanie.

James Clappison, deputatul conservator pentru Hertsmere, a declarat cu privire la acest aspect: “Este o altă problemă care decurge din apartenența noastră la UE și este una pentru care contribuabilii din această țară ar trebui să fie foarte preocupați. În conformitate cu legislația UE, trebuie să oferim studenților de pe continet aceleași condiții ca și studenților britanici, iar acest lucru ridică un mare semn de întrebare asupra modului în care totul poate fi durabil pe termen lung. Este un caz în care legislația UE nu funcționează așa cum ar trebui.”

Conform SLC, studenţii britanici plătesc automat înapoi împrumuturile, prin sistemul fiscal existent în Marea Britanie, însă nu există sisteme similare prin care să cei din restul UE să restituie banii.

Europe Students Union: „Studenții sunt amenințați și terorizați psihic!”

Potrivit datelor oficiale, suma totală împrumutată de studenţii care urmează cursuri de licenţă în Marea Britanie a crescut cu 26%, la 9 miliarde de lire, în 2013-2014, comparativ cu un an în urmă. Acest lucru reflectă creşterea numărului de studenţi care trebuie să plătească taxe universitare mai mari, de până la 9.000 de lire, introduse începând cu 2012.

O altă problemă este aceea că 13% dintre studenţii din UE erau eligibili pentru a plăti, dar nu au făcut acest lucru sau nu au oferit niciu detaliu privind veniturile lor. SLC a precizat de asemenea că încearcă să obţină „informaţii suplimentare” despre alţi 19% dintre studenţii din UE care nu şi-au achitat datoriile.

Statul britanic dă în judecată studenții datori

Potrivit The Telegraph, cifrele anterioare au arătat ca studenții europeni au de trei ori mai multe șanse să evite rambursărilor decât cei din Marea Britanie – în parte pentru că banii nu pot fi colectați prin intermediul sistemului de impozitare din țări străine.

Un purtător de cuvânt al SLC a spus: “Vom continua să înființăm programe de plată fixe. Avem procese în care îi urmărim pe cei care se mută și avem sisteme care ne ajută să urmărim debitorii, indiferent de locația lor.”

“O parte din acest proces de colectare include contracte cu agenți de recuperare de peste hotare, astfel încât ne asigurăm că toate împrumuturile sunt plătite”.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version