Londra va pierde inevitabil teren în faţa altor oraşe precum Frankfurt, Paris şi New York, în contextul în care capitala Marii Britanii nu mai este o poartă către Europa, susţine George Iacobescu, directorul general al Canary Wharf, centrul financiar londonez, citat de Bloomberg.
Iacobescu consideră că fără o conducere instruită, punctele forte ale Londrei nu vor fi suficiente pentru a depăşi realitatea politică dură, în contextul votului în favoarea Brexitului. „Londra este un oraş minunat, dar eforturile ar trebui să se concentreze pe menţinerea acestuia în funcţia de capitală a lumii”, a spus Iacobescu.
„Chinezii se uită la Canary Wharf şi spun «Aşa trebuie să arate oraşele». Lumea vrea să vină aici”, a declarat Iacobescu.
Directorul centrului financiar din Londra susţine că toate instituţiile sunt prezente în Canary Wharf datorită limbii, a regimului de reglementări, a fusului orar, a infrastructurii şi a informaţiilor. „Toate aceste lucruri nu au dispărut”, susţine românul. Băncile şi companiile care depind de acestea nu au intenţia de a abandona un oraş care le-a ajutat să devină bogate, spune Iacobescu.
Dintre chiriaşii importanţi din districtul Canary Wharf, Agenţia Europeană pentru Medicamente îşi va muta sediul, cel mai probabil, ca orice altă instituţie a Uniunii Europene cu prezenţă în Marea Britanie. EMA evaluează şi supraveghează medicamentele destinate uzului uman şi veterinar şi îşi va muta sediul în Milano sau Copenhaga, potrivit Bloomebrg.
George Iacobescu a ajuns în 1988 în Londra cu ideea de a crea un district financiar, care s-a numit, apoi, Canary Wharf, şi a inclus clădiri de birouri şi servicii performante de telecomunicaţii, permiţându-i capitalei Marii Britanii să concureze cu New York, ca un centru financiar global. Înainte să ajungă în Londra, Iacobescu a trait în Toronto şi New York, unde a ajutat la construirea Centrului Financiar Mondial.
În primii ani, Canary Wharf Group părea a fi un eşec, dar, la finalul anilor `90, a început să progreseze, iar în prezent găzduieşte în fiecare zi lucrătoare 100.000 de oameni care lucrează la Chevron, HSBC, Intel sau JPMorgan Chase.
Sursa: Mediafax
Sir George Iacobescu: “Am plătit 5.000 de dolari ca să plec din România