Menu
in

Rușii din Marea Britanie, ținta atacurilor xenofobe și amenințărilor cu moartea

Rușii care locuiesc în Marea Britanie acuză că primesc amenințări telefonice cu moartea și mesaje xenofobe.

Este și cazul lui Lelde Vaza, Vadim Aleksin și Aleksej Panfilov care locuiesc în Marea Britanie de câțiva ani. De când a început invadarea Ucrainei de către Rusia, aceștia au primit amenințări cu moartea prin telefon și pe rețelele de socializare, arată Sky News.

Sauna rusească din Wolverhampton se află într-o zonă industrială din nordul orașului, iar proprietară este Lelde Vaza, iar acolo merg atât ruși, cât și vorbitori de rusă din apropiere.

Lelde, care este letonă, se gândește chiar să schimbe numele saunei după ce a primit o amenințare cu moartea, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina. Ea spune că a crezut că bărbatul suna pentru a face o rezervare, dar acesta a devenit furios, iar femeia i-a închis telefonul. Apoi aceeași persoană a lăsat un mesaj în care o amenința că îi va tăia gâtul.

„M-am speriat, am fost în panică, să fiu sinceră. A doua zi dimineață m-am dus la o secție de poliție”, spune ea.

Facebook permite postări care cer moartea lui Putin și îndeamnă la violențe asupra soldaților ruși

„Eu și clienții mei suntem supărați, pentru că nu este acceptabil. Nu poți trata oamenii așa. Sunt mulți oameni în această țară care vorbesc rusă. Nu poți fi atât de xenofob. Este inacceptabil. Iubim această țară, trăim aici, muncim aici. Acest lucru trebuie să înceteze. Nu e vina noastră că vorbim rusă.”

„Nu avem nimic de-a face cu ceea ce se întâmplă acum în Rusia. Trăim aici, vorbim această limbă, cei mai mulți dintre noi sprijinim Ucraina, vă rog să opriți aceste atacuri xenofobe”, spune Lelde.

Ea nu este singura vizată de amenințări. Vadim Aleksin s-a mutat în Marea Britanie din Rusia, în urmă cu 15 ani. Acum locuiește în Coventry și este constructor în Derby. Dar în calitate de director al unui Centru Cultural Rus, și el a fost vizat de rețelele sociale.

„Am primit destul de multe mesaje în primele două zile înainte de a-mi bloca pagina de Facebook”, spune el.

„Toți, toți prietenii mei, colegii mei de la Centrul Cultural Rus primeau mesaje similare, de genul «te găsim, te ucidem»”.

Vadim și-a sfătuit prietenii ruși să-și blocheze conturile de pe rețelele sociale și să raporteze poliției amenințările. Colegul și prietenul său, Aleksej Panfilov, locuiește în Marea Britanie de opt ani. Deși părinții lui sunt ruși, soția lui este ucraineană. Principala lui preocupare în ultima săptămână este să se asigure că soția sa poate părăsi Kievul în siguranță.

„Nu am nimic de-a face cu Rusia, cu politica rusă, cu guvernul Rusiei. Nu au nicio legătură cu mine”, spune el. „Nu cunosc aici niciun rus care să susțină războiul”.

Întrebat dacă el îl susține, Vadim răspunde categoric: „Nu, categoric nu”.


Rușii din Marea Britanie, ținta atacurilor xenofobe și amenințărilor cu moartea

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version