Menu
in

Sadiq Khan vrea ca statuile comercianților de sclavi să dispară din Londra: „Nu ne reprezintă”

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a cerut pe 9 iunie, eliminarea tuturor statuilor comercianților de sclavi din Londra și a spus că va „revizui și îmbunătăți” diversitatea reperelor capitalei.

La sfârșitul săptămânii trecute, manifestanții din Bristol au dărâmat și au aruncat în mare statuia lui Edward Colston, filantrop și comerciant de sclavi din secolul 17.

Acum, primarul Londrei vrea ca și statuile din Londra ale unor personalități care implicate în comerțul cu sclavi să dispară din oraș.

Intervenția sa vine după ce demonstranții din Oxford au cerut înlăturarea statuii imperialistului britanic Cecil Rhodes.

Astfel, în Londra pot fi vizate statuile comercianților și proprietarilor de sclavi Robert Milligan, William Beckford, John Cass și Thomas Guy.

Primăria a numit Londra „unul dintre cele mai diverse orașe din lume”, dar a spus că statuile capitalei, plăcile și numele străzilor reflectă în mare parte epoca victoriană.

Ciocniri violente între poliție și protestatarii BLM la Londra. Statuia lui Churchill a fost vandalizată, manifestanții au ocupat autostrada M6

Khan a spus că „speră” ca noua Comisie pentru diversitate în domeniul public va recomanda eliminarea unor monumente din Capitală.

„Când te uiți la spațiul public – nume de străzi, piețe, picturi murale – nu numai că există niște stăpâni de sclavi care cred că ar trebui eliminați, iar comisia ne va sfătui în acest sens, dar de fapt nu avem suficientă reprezentare pentru oameni de culoare, negri, femei sau cei din comunitatea LGBT”, a spus Khan.

Statuia lui Milligan, un comerciant scoțian din secolul al 18-lea, care deținea 526 de sclavi la plantația sa de zahăr din Jamaica, se află în fața Muzeului Docklands.

Beckford, un politician bogat, care a deținut de două ori funcția de primar al Londrei în secolul XVIII a deținut în jur de 3.000 de sclavi pe plantațiile sale din Jamaica. Statuia sa se află în interiorul Guildhall din Londra.

Cass a fost implicat în comerțul cu sclavi, ca membru al Curții de Asistenți a Companiei Regale Africane, între 1705 și 1708.

Guy, fondatorul spitalului Guy, deținea o participație importantă în compania Mării de Sud, căreia i s-a acordat un monopol asupra comerțului de sclavi către coloniile spaniole din America înainte de a izbucni celebra „Bulă a Mării de Sud”.

În curtea Spitalului Guy se află o statuie dedicată lui Guy.

Alte statui care pot fi vizate de comisia pentru diversitate sunt cele ale lui Cecil Rhodes a Robert Peel, care se află în Piața Parlamentului.

Peel, fondatorul Serviciului Metropolitan de Poliție, a considerat proiectul de lege privind eliminarea comerțului cu sclavi externi drept o amenințare pentru industria bumbacului. El a ridicat o petiție subliniind riscul pe care îl prezenta pentru comercianți și interesele comerciale ale acestora.

O statuie dedicată fostului premier se află acum în Piața Parlamentului.

Femei din România umilite în Plaza Mayor, procurorii cer închisoare pentru suporterii de la PSV

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version