Salariile medii din Marea Britanie scad în cel mai rapid ritm din ultimii zece ani, în condițiile în care creșterea anuală a salariilor nu reușește să țină pasul cu creșterea costului vieții.
Oficiul Național de Statistică a declarat că mărirea anuală a salariilor obișnuite, excluzând bonusurile, a scăzut cu 2,2% în cele trei luni până în aprilie, după ajustarea la măsura preferată a inflației – cea mai mare scădere din noiembrie 2011, scrie The Guardian.
Salariul mediu total, inclusiv bonusurile, a crescut ușor, cu 0,4%, datorită unei explozii a plăților în sectorul financiar.
Salariile medii din Marea Britanie scad în cel mai rapid ritm
Gospodăriile britanice se confruntă cu o presiune intensă asupra nivelului de trai, deoarece creșterea câștigurilor nu reușește să țină pasul cu creșterea facturilor la energie și a costului săptămânal al cumpărăturilor, în condițiile în care inflația a atins cea mai mare rată de la începutul anilor 1980.
Cu toate acestea, lucrătorii din anumite sectoare, în special în sectorul privat în domeniul financiar, IT și al serviciilor de afaceri, beneficiază de o creștere mai puternică a salariilor, pe fondul celor mai scăzute rate ale șomajului din ultimii 50 de ani și al numărului record de locuri de muncă vacante.
ONS a precizat că o creștere puternică a bonusurilor a contribuit la creșterea salariului mediu total – incluzând bonusurile din întreaga economie – care a ajuns la 6,8% în cele trei luni până în aprilie, înainte de a se lua în considerare inflația. Salariul mediu obișnuit, excluzând plățile de bonusuri, a crescut cu 4,2% înainte de inflație.
Subliniind impactul inegal al crizei costului vieții, pe fondul amenințării de grevă în căile ferate și în alte industrii pe fondul unor dispute salariale acerbe, salariul mediu în sectorul public a crescut cu doar 1,5%, față de 8% în sectorul privat.
Analiștii au declarat că condițiile strânse de pe piața forței de muncă au contribuit la creșterea salariilor înainte de a se lua în considerare inflația, ultimele cifre dezvăluind o nouă creștere a numărului de posturi vacante în întreaga economie până la un nou record de 1,3 milioane.
Șomajul a crescut ușor de la o lună la alta, ajungând la 3,8%, de la 3,7% în martie, deși a rămas la unul dintre cele mai scăzute niveluri din anii ’70 încoace.