Premierul britanic Boris Johnson a anunțat o schemă prin care, spune el, va distruge bandele de traficanți de persoane, prin expedierea solicitanților de azil la 4.000 de mile în estul Africii, pentru „prelucrare”.
Johnson promite să „controleze frontierele, nu să le închidă” – dar ministrul de Interne, Priti Patel, se pregătește pentru provocări legale, din cauză că grupurile de sprijin pentru refugiați s-au declarat revoltate de o asemenea măsură.
Marea Britanie va transporta solicitanții de azil până în Rwanda, în cadrul unui plan de referință de „reluare a controlului asupra imigrației ilegale”, arată Daily Mail.
Miniștrii au încheiat un acord cu națiunea est-africană pentru a găzdui imigranți – inclusiv cei care vin în Marea Britanie peste Canalul Mânecii – în timp ce pretențiile lor sunt luate în considerare de Ministerul de Interne.
Ministrul de Interne, Priti Patel, a sosit în capitala Rwandei, Kigali și urmează să semneze un acord pe cinci ani, arată publicația britanică.
Afgan acuzat că a violat și ucis o fată de 13 ani ajunge în Marea Britanie într-o barcă cu refugiați
Proiectul va costa bugetul Marii Britanii 120 de milioane de lire sterline.
Alte aspecte ale planului includ un nou centru de primire pentru solicitanții de azil în North Yorkshire.
Oficialii cred că acordul de procesare „off-shore” a solicitanților de azil va descuraja mii de imigranți să treacă Canalul Mânecii în ambarcațiuni.
Însă miniștrii sunt pregătiți pentru o reacție feroce din partea avocaților de stânga și a grupurilor pentru drepturile omului, susceptibile de a critica acordul – și chiar de a lansa o provocare legală împotriva acestuia.
Organizațiile pentru drepturile omului reacționează vehement
Organizația de caritate a Consiliului pentru Refugiați a fost printre cele care au cerut o regândire imediată a planului, șeful organizației, Enver Solomon, spunând că este „îngrozit de decizia crudă și urâtă a guvernului”.
Agenția Națiunilor Unite pentru refugiați și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la o astfel de acțiune.
„Este o politică imposibilă, lipsită de etică, ce i-ar costa pe contribuabilii din Regatul Unit miliarde de lire sterline în timpul unei crize a costului vieții și ar îngreuna, nu ușura, obținerea unor decizii rapide și corecte în materie de azil”, a spus Yvette Cooper, secretarul de interne laburist din umbră.
„Poporul britanic a votat de mai multe ori pentru a ne controla granițele – nu pentru a le închide, ci pentru a le controla”, a declarat Boris Johnson.
„Așadar, așa cum Brexitul ne-a permis să reluăm controlul asupra imigrației legale prin înlocuirea liberei circulații cu sistemul bazat pe puncte, reluăm și controlul asupra imigrației ilegale cu un plan pe termen lung pentru azil în această țară”, a mai spus acesta.
Scandal enorm în Marea Britanie: Boris Johnson vrea să ducă solicitanții de azil în ESTUL AFRICII