Franța este cea mai recentă țară europeană care a introdus restricții pentru călătorii din Marea Britanie, pe fondul îngrijorării cu privire la răspândirea rapidă a variantei Covid-19 din India.
Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, a declarat că va fi anunțată o carantină obligatorie „în următoarele ore”.
Germania a impus o carantină de două săptămâni britanicilor care au sosit săptămâna trecută. Austria va interzice zborurile directe din Marea Britanie, de la 1 iunie.
Marea Britanie a înregistrat 3.424 de cazuri ale mutației B1617.2 descoperită pentru prima dată în India, în ultimele șapte zile, o creștere cu 2.111 de cazuri față de săptămâna precedentă, potrivit Evening Standard.
Directorul medical pentru Anglia, profesorul Chris Whitty, a declarat că varianta indiană este „mai transmisibilă” decât cea din Kent, responsabilă de valul mortal al infectărilor cu coronavirus din Marea Britanie din această iarnă.
El a spus: „Ne așteptăm ca, în timp, această variantă să domine în Marea Britanie”.
Un studiu efectuat la începutul acestei săptămâni a constatat că două doze ale vaccinurilor Pfizer sau AstraZeneca sunt eficiente și împotriva variantei indiene.
Dar protecția după o primă doză a fost mai mică pentru varianta indiană, comparativ cu tulpina Kent, cu o eficacitate de 33% și respectiv 50%.
În prezent, Franța solicită călătorilor din 16 țări, inclusiv Brazilia, India, Argentina și Turcia, să se supună obligatoriu la 10 zile de autoizolare, fie acasă, fie la o adresă aprobată.
Călătorii au dreptul să iasă doar două ore pe zi și primesc o amendă de 1.500 de euro în caz de nerespectare a carantinei.
Franța, Germania și Austria sunt toate pe lista galbenă a Angliei, ceea ce înseamnă că guvernul recomandă să nu se călătorească acolo, iar pasagerii trebuie să se pună în izolare la întoarcere.
Cu toate acestea, Franța plănuise să permită vizite ale călătorilor complet vaccinați din Marea Britanie – sau celor care au rezultate negative.
Spania, o altă țară de pe lista galbenă, s-a redeschis deja turiștilor britanici.
Săptămâna trecută, UE a convenit asupra unui permis de călătorie în cele 27 de țări ale blocului pentru toți cei care au fost vaccinați complet cu un vaccin aprobat, au fost testați recent negativ sau s-au recuperat după infectarea cu coronavirus.