Menu
in

Situație critică pe piața imobiliară din Marea Britanie: prețurile caselor scad cu cel mai rapid ritm anual din 2012

Situație critică pe piața imobiliară din Marea Britanie. Creșterea anuală a prețurilor locuințelor din Marea Britanie a devenit negativă în februarie pentru prima dată în aproape trei ani, arată datele Nationwide, scăzând la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2012, scrie The Guardian.

Scăderea anuală de 1,1% a prețurilor de la an la an a reprezentat primul declin anual al costului unei locuințe din iunie 2020, când piața imobiliară s-a redeschis după primul blocaj Covid.

Prețurile caselor au scăzut cu 0,5% în februarie, comparativ cu luna precedentă, fiind a șasea lună consecutivă în care acestea au scăzut în cadrul sondajului periodic al societății de construcții.

Citește și: Lipsesc îngrijitorii de bătrâni în Marea Britanie! Sute de mii de pensionari suferă din cauza deficitului de personal

Situație critică pe piața imobiliară din Marea Britanie

Scăderea a dus la scăderea prețului mediu al unei proprietăți la 257.406 lire sterline, cu aproape 900 de lire sterline mai puțin decât luna precedentă. Prețurile locuințelor din Marea Britanie sunt acum cu 3,7% mai mici decât erau la vârful atins în august 2022.

Recenta serie de date slabe privind prețurile locuințelor a început odată cu turbulențele de pe piețele financiare, declanșate de mini-bugetul dezastruos al lui Liz Truss din septembrie anul trecut.

“În timp ce condițiile de pe piața financiară s-au normalizat cu ceva timp în urmă, activitatea de pe piața imobiliară a rămas moderată”, a declarat Robert Gardner, economistul șef al Nationwide. “Acest lucru reflectă probabil impactul persistent asupra încrederii, precum și impactul cumulativ al presiunilor financiare care apasă de ceva timp asupra gospodăriilor”.

Presiuni din cauza creșterii ratelor dobânzilor și a inflației

Prețurile locuințelor au scăzut într-un moment în care finanțele gospodăriilor au fost supuse la presiuni din cauza creșterii ratelor dobânzilor și a inflației ridicate, care a depășit creșterile salariale.

Nationwide a declarat că este greu de prezis când piața imobiliară ar putea să-și recapete impulsul, deoarece “vânturile din față ale economiei par să rămână relativ puternice”.

Chiar dacă ratele la creditele ipotecare s-au stabilizat în ultimele luni, acestea rămân mult peste minimele înregistrate în 2021, iar mulți se așteaptă ca piața muncii să slăbească în lunile următoare, creând mai multă incertitudine pentru potențialii cumpărători de locuințe.

Un sondaj recent a arătat că cei care doresc să își vândă locuința în condițiile actuale sunt nevoiți să scadă în medie 14.000 de lire sterline din prețul cerut inițial.

Site-ul imobiliar Zoopla a constatat că cererea din partea cumpărătorilor de locuințe este mai slabă, iar prețul cerut pentru mai mult de 40% din locuințele pe care le avea listate pentru vânzare a fost redus.

În pofida scăderii recente a prețurilor la case, Nationwide a constatat că potențialii cumpărători aflați la prima achiziție, care au un venit mediu și care doresc să cumpere o locuință obișnuită, se vor confrunta în continuare cu rate de rambursare a creditului ipotecar mai mari decât media.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 11 In medie: 4.3]
Exit mobile version