Șoferii români ar veni la muncă în Marea Britanie și pe termen scurt, mai ales că autoritățile române doar ce au decis să îi impoziteze mai mult.
Criza șoferilor profesioniști din Regatul Unit vine pe fondul unor nemulțumiri ale șoferilor români, care au protestat în centrul Bucureștiului, dar și în alte locuri, față de impozitarea diurnelor și scumpirea asigurărilor obligatorii.
În aceste condiții, remunerația unui șofer de TIR din Marea Britanie a ajuns la 20 de lire pe oră, ceea ce este foarte tentant pentru șoferii români.
„Deocamdată muncim la noi în țară, dar nu putem spune nu ofertelor care sunt, în primul, rând banii sunt un stimulent”, a declarat un șofer de TIR.
Din cauza lipsei de șoferi în Marea Britanie, magazinele alimentare au rămas cu rafturile goale, iar benzinăriile s-au golit de combustibil.
Guvernul de la Londra a fost nevoit să ia măsuri urgente.
„Avem armata în așteptare. Am luat măsuri preventive. Am încercat să ameliorăm lipsa șoferilor de vehicule grele prin renunțarea la regulile de viză”, a declarat Kwasi Kwarteng, ministrul pentru Afaceri și Energie din Marea Britanie.
Șoferii din UE nu vor să ajute Marea Britanie aflată în criză: „Să iasă singuri din rahatul în care au intrat”
Ionel Alexa, proprietarul unei firme de transport cu șapte camioane din Marea Britanie, spune că acum își permite să aleagă doar plățile premium.
Vize de muncă, doar până la Crăciun
„Un șofer până în pragul crizei, în medie, lua undeva la 31.000-35.000 de lire pe an înainte de taxe. După această criză, companii care lucrează în distribuția de alimente plătesc până la 55.000 pe an”, a spus acesta.
Guvernul britanic a anunțat că recrutarea șoferilor străini va începe în octombrie, iar vizele lor vor fi valabile până la 24 decembrie. Aceasta este doar o soluție pe termen scurt.
Din acest motiv, mulți șoferi europeni refuză să dea curs invitației de la lucra în Regat, doar până la Crăciun. Pur și simplu, nu vor să rezolve o criză și apoi să fie trimiși acasă.
Aplicația pentru viza de muncă în Marea Britanie costă 244 de lire, iar cei care au parcurs formalitățile spun că durează circa 3 săptămâni.
Autoritățile britanice au promis că vor procesa în timp util aplicațiile.
(Mircea MAER – London Office)