in

Șoferii români fug de Marea Britanie. „Nimeni nu vrea să se întoarcă acolo”

Șoferii români fug de Marea Britanie. „Nimeni nu vrea să se întoarcă acolo”

Guvernul britanic încearcă să atragă șoferii de camioane români printr-un program de vize temporare, pentru a debloca criza de forță de muncă din acest domeniu.

Profesioniștii nu se grăbesc însă să lucreze în Marea Britanie, deoarece, spun ei, sunt necesare mai multe investiții pentru a îmbunătăți condițiile de muncă, relatează BBC.

Cosmin Vicențiu, un șofer de TIR din România, este unul dintre cei care spun că nu se vor întoarce pentru nimic în lume în Marea Britanie.

„În ultimele șase luni am avut cel puțin 5-6 oferte să mă întorc în Anglia. Dar le-am refuzat”, a spus românul pentru BBC.

Cosmin a plecat din Marea Britanie în 2020 și acum lucrează în Italia. „De exemplu, în Italia nu plătești pentru dușuri, pentru parcarea de noapte. Dacă vrei să mănânci au un restaurant și o masă foarte bună costă aproximativ 15 euro”, spune el.

Industria transporturilor din Marea Britanie mai are nevoie de încă 80.000 de oameni. Cosmin spune că nici colegii lui nu vor să se întoarcă la muncă în Marea Britanie.

Vin albanezii! Șoferi din Albania, gata să rezolve criza britanică. „Muncim și gratis”

„Nimeni nu vrea să meargă înapoi acolo”, subliniază acesta. Guvernul britanic încearcă să aducă șoferi din UE oferindu-le vize temporare de lucru, dar acest lucru nu îi convinge pe oameni.

„Nu vreau să mă întorc să lucrez 3 luni sau 6 luni, nu e o variantă sigură pentru viitor”, spune Cosmin.

Mick Ward e șofer de camion și lucrează în Marea Britanie de peste 30 de ani. El spune că problema sectorului este „modul în care sunt tratați oamenii”.

„Lucrez 60-70 de ore pe săptămână și condițiile sunt la fel de rele ca acum 20 de ani. Salariile sunt mici, de 15-20 de ani, au scăzut din cauza forței de muncă ieftine din Europa de est”, spune el.

Guvernul britanic spune că investește 32,5 milioane de lire pentru a îmbunătăți condițiile de pe șosele. În octombrie, doar 300 de șoferi din UE au depus cereri pentru cele 5.000 de vize temporare, iar autoritățile nu au furnizat datele pe luna noiembrie.

„E nevoie de investiții majore în infrastructura industriei de transport, începând cu șoferii și mergând în sus”, spune Mick.


…Șoferii români fug de Marea Britanie. „Nimeni nu vrea să se întoarcă acolo”…

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Poezia emigranților întorși acasă: „Românie, te-a durut în pălărie”

Poezia emigranților întorși acasă: „Românie, te-a durut în pălărie”

Polițist de la Westminster, atacat cu o substanță nocivă. Suspectul este căutat în continuare

Polițist de la Palatul Westminster, atacat cu o substanță nocivă. Suspectul este căutat în continuare