Rata şomajului în Marea Britanie a crescut neaşteptat, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate, arată datele publicate marţi Oficiul Naţional de Statistică (ONS)În perioada februarie – aprilie 2024, rata şomajului a urcat la 4,4%, cel mai ridicat nivel din septembrie 2021 şi peste estimările analiştilor. În precedentele trei luni se înregistrase un nivel de 4,3%. Industria din sectorul privat cel mai grav afectată a fost ospitalitatea și hotelurile, despre care Biroul pentru Statistică Națională a declarat că au pierdut aproape 80.000 de lucrători în ultimul an, scrie The Guardian.
Șomajul în Marea Britanie a crescut brusc
Datele arată, de asemenea, că companiile reduc numărul de angajări, numărul de posturi vacante din martie până în mai 2024 scăzând cu 12.000, până la 904.000. În pofida şomajului ridicat, creşterea salariilor rămâne solidă, câştigurile continuând să crească mai rapid decât preţurile. Dar există o nouă creştere a ratei de inactivitate, se consideră că mai mult de o cincime din persoanele din categoria de vârstă activă nu îşi caută în mod activ un loc de muncă.
„Datele din această lună continuă să arate semne de înăsprire a pieţei forţei de muncă, numărul locurilor de muncă vacante scade iar şomajul creşte, deşi avansul câştigurilor rămâne relativ solid”, se arată în comunicatul ONS. Salariile, ajustate în funcţie de inflaţie, au crescut cu 2,9% în perioada februarie – aprilie 2024, cel mai ridicat nivel din august 2021.
>>> Șomajul în Marea Britanie crește pe măsură ce locurile de muncă se micșorează, dar salariile cresc – ce înseamnă asta pentru economie
Au crescut însă câștigurile
Excluzând bonusurile, câştigurile au crescut în ritm anual cu 6%, dar sub aşteptările analiştilor. Majorarea salariului minim, care a urcat în aprilie cu 9,8%, ajungând la 11,44 lire sterline (14,32 dolari) pe oră, a pus presiune pe unii angajatori să reducă angajările sau să majoreze preţurile.
Numărul angajaţilor a scăzut cu 36.000 în perioada martie – aprilie, iar declinul a continuat în mai. De asemenea, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 9.000 la 904.000.
Datele ONS arată că 22,3% din persoanele din categoria de vârstă activă (peste nouă milioane) nu îşi caută în mod activ un loc de muncă. În aceste condiţii au sporit temerile că deficitul de angajaţi afectează economia britanică, iar în ultimii ani rata de inactivitate în rândul adulţilor a rămas la un nivel persistent ridicat.