Am primit la redacție o scrisoare din partea Oanei Cotiușcă, coordonator de campanie la ESC – Environmental & Social Change, Londra.
Astăzi (5 mai – n.red), mai multe organizații românești, ONG-uri, asociații, cu sprijinul unor organizații internaționale, au început o campanie pentru salvarea pădurilor din România, unele dintre ultimele păduri virgine rămase în Europa.
250.000 ha din 322.000 ha păduri virgine existente în Europa (78%) se află în România, casa mai multor mamifere mari decât toate celelalte state europene combinate, cu excepția Rusiei, conform EIA și Greenpeace.
Videoclipul realizat de un ONG din SUA (Environmental Investigation Agency), a expus o companie austriacă (Holzindustrie Schweighofer) o companie dominantă pe piața produselor din lemn în România și a declanșat această campanie. În acest film, oficialii companiei austriece, într-un mod foarte explicit, au acceptat de bună voie și cu bună știință lemn recoltat ilegal și au încurajat tăierea suplimentară printr-un sistem de bonus, oferită de un investigator EIA sub acoperire EIA pozând drept investitor străin.
Defrișarea masivă s-a accelerat în mod dramatic în România între 2000 și 2011, perioadă care coincide cu începerea activității celor trei companii austriece din domeniul prelucrării produselor din lemn: Holzindustrie Schweighofer, Egger și Kronospan.
Modelul de afaceri al acestor societăți, în special Schweighofer, a avut un impact devastator asupra comunităților locale, tradițiilor și mediului,aceasta ignorând total conceptul de “dezvoltare durabilă”. Acest lucru a dus la o aproximativ de 50 000 de locuri de muncă pierdute în economia locală până acum.
În ultimii 25 de ani, 400.000 de hectare de pădure au fost tăiate ilegal, producând o pagubă estimată la 5 milioane de Euro. În fiecare oră, în România, dispar 3 ha de pădure (conform unui raport Greenpeace România).
Organizațiile non-guvernamentale și asociațiile românești au hotărât să pună capăt acestui ecocid. Campania a început astăzi în mai multe orașe din Europa și Canada: Bruxelles, Londra, Paris, Milano, Viena, Dublin, Praga, Roma, Munchen, Madrid, Montreal, Toronto, București și Timișoara.
În dimineața aceasta, reprezentanții mai multor organizații au înmânat scrisori deschise reprezentaților ambasadelor sau consulatelor Austriei în orașele mai sus menționate, Reprezentantei Permanente a Austriei la UE, Ministerului Integrării și Afacerilor Externe de la Viena. Semnatarii scrisorii își exprimă îngrijorarea față de practicile ilegale și imorale ale Holzindustrie Schweighofer, precum şi nemulțumirea față de sprijinul acordat de către Ambasada Austriei la București, acestei companii.
În același timp au fost trimise scrisori și emailuri către mai mulți dintre clienții Holzindustrie Schweighofer, informându-i ca prin menținerea relațiilor cu firma austriacă devin părtași indirecți la distrugerea comunităților românești, a modului de viață tradițional, părtași la pierderea a mii de locuri de muncă, precum și la defrișări masive.
Campania va continua cu proteste masive anunțate pentru data de 9 mai în mai multe orașe din țară și de peste hotare, astfel: București, Alba-Iulia, Baia Mare, Brașov, Cluj Napoca, Focșani, Iaşi, Ploiești, Oradea, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgoviște, Vaslui, Constanța și Londra, Pariş, Madrid, Montreal, Viena.
La Londra vă avea loc o scurtă reprezentație de teatru de stradă, în fata Ambasadei Austriei, sâmbăta, 9 mai 2015, de la ora 14:00.
Oana Cotiușcă – Campaigns Coordinator at ESC – Environmental & Social Change
Potrivit paginii de Facebook dedicată protestului, o parte din participanți vor veni îmbrăcați in tăietori de lemne (cămașă în carouri, bretele și ghete).