Menu
in

Studeții români de la Cambridge: retorica lui Cameron seamănă cu ura nazistă

Discursurile cu privire la un aflux de români şi bulgari în Marea Britanie sunt “periculos de asemănătoare” cu “abordarea de tip sperietoare” adoptată de unele regimuri, inclusiv cel nazist, relatează periodicul The Cambridge News.



Preşedintele Cambridge Romanian Society, Radu Bumbacea, l-a dat exemplu pe David Cameron, condamnând atitudinea alarmistă a acestuia şi a altor politicieni cu privire la o înăsprire a politicilor în domeniul muncii, intrate în vigoare de la 1 ianuarie, vizând România şi Bulgaria.

Deplângem atât reacţia politicienilor, cât şi a unor instituţii media, inclusiv The Daily Mail ori The Sun”, a declarat studentul la matematică de la Trinity College pentru The Cambridge News. “Cu siguranţă nu este un răspuns matur la o situaţie. Se aştepta o abordare mai echilibrată din partea Whitehall-ului şi premierului (britanic David Cameron), care a studiat la Oxford”, a subliniat el.

Conservatorii i-au înfierat pe români la întrunirea Comisiei pentru Politică Internă: „Vin să muncească pe nimic!”

Este mult prea uşor să adopţi o abordare de tip «sperietoare» în perioade de criză, dar este necesar să ne amintim că o abordare periculos de asemănătoare a fost utilizată acum 79 de ani şi a lăsat Europei cicatrici psihologice adânci”, a adăugat Bumbacea.

“Astăzi sunt cele două ţări ale noastre, mâine ar putea să fie Turcia sau Serbia. Dacă măsurile Guvernului vor depăşi limita, suntem convinşi că cetăţenii britanici şi UE vor condamna măsurile“, a continuat el.

Societatea preconizează că în Marea Britanie nu va veni “un număr neobişnuit” de români, “pentru simplul motiv că «visul» de a munci în străinătate s-a diminuat, iar limba engleză nu este atât de apropiată gramaticii sau lexicului limbii române”, apreciază Bumbacea. Românii vor continua să vină în Marea Britanie la studii şi să muncească în posturi bine plătite, ca cele din domeniul IT, afirmă societatea.

Comisia Europeană: Cameron se comportă iresponsabil și are un discurs xenofob

În opinia lui, asemenea schimburi sunt avantajoase economiilor celor două ţări, iar dacă există locuri libere pe piaţa muncii este necesar ca ele să fie ocupate, fiind logic ca, în cazul în care nu există britanici suficient de calificaţi într-o anumită profesie, alţi cetăţeni UE să se mute în această ţară pentru a ocupa posturile respective. El a citat date potrivit cărora firmele britanice au obţinut în România profituri în valoare de cel puţin 3,7 miliarde euro.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version