Menu
in

Studiu Oxford: Tot mai mulți români, dar și spanioli sau italieni, vin în Marea Britanie. Ce îi îndeamnă să o facă?

Tot mai mulți cetățeni europeni, printre care și foarte mulți români, vin să muncească în Marea Britanie, mai ales din cauză că în țările lor există o criză acută de forță de muncă, se arată într-un studiu recent al Universității Oxford, citat de BBC.

 

Astfel, în ultimii cinci ani, numărul cetățenilor din alte state UE care trăiesc în Marea Britanie a crescut cu aproape 700.000, ajungând la 3,3 milioane.

Potrivit raportului menționat, 49% in aceștia provin din Polonia (203.000) şi România (136.000), iar 24% din statele sudice ale Uniunii Europene: Spania (74.000), Italia (50.000) şi Portugalia (44.000).

Observatorul pentru Migraţie al Universității Oxford mai arată că nu este vorba de o atracție, așa cum menționează unii politicieni, ci o serie de motive precum nivelul salarial şi perspectivele economice.

Puţin peste 70% dintre europenii care vin să trăiască în Marea Britanie timp de minimum un an spun că o fac pentru a munci, peste jumătate din ei având deja o slujbă atunci când se hotărăsc să plece.

Echipa de cercetători de la Universitatea Oxford a încercat să identifice factorii declanşatori din spatele acestui fenomen în ultimii cinci ani.

Analiza arată că aproape jumătate dintre cetăţenii altor state care trăiesc pe teritoriul britanic provin din şase ţări: Polonia, România, Spania, Italia, Ungaria şi Portugalia. În aceeaşi perioadă, Spania, Italia şi Portugalia au pierdut aproape un milion de locuri de muncă.

 

Madeleine Sumption, directoarea Observatorului pentru Migraţiune, pentru BBC: „Nu există un singur factor care să explice nivelul ridicat de imigraţie din ţări UE în ultimii ani. Unii factori se vor menţine probabil o perioadă, cum ar fi nivelul salarial scăzut din noile state membre, în special în România. Alţi factori ar putea dispărea mai rapid, precum şomajul ridicat în Spania. Migraţia poate răspunde mai mult unor factori pe care guvernele nu-i controlează în mod direct, cum ar fi demografia şi creşterea economică în alte state UE”.

Sute de deținuți români în închisorile britanice. Politician: „O să fim Alcatrazul Europei!”

Britanicii sunt îngroziți. Vezi câți români își caută de muncă în Regatul Unit

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version