UE a renunțat la planurile de aprobare a acordului Brexit, după ce Bruxelles-ul a acuzat Marea Britanie că a încălcat înțelegerea.
Acordul comercial dintre Marea Britanie și UE este în vigoare provizorie de două luni, dar trebuie votat în Parlamentul European, pentru a deveni permanent.
Liderii grupurilor politice ale legislativului UE au intenționat să convină o dată pentru votul final în ședința de joi, 4 martie, dar renunțat după ultima mișcare a Regatului Unit.
Miercuri, Guvernul Boris Johnson a declarat că va schimba unilateral părți din acord, pentru a se potrivi mai bine afacerilor britanice din Irlanda de Nord.
„Conferința președinților din această dimineață a decis să nu fie de acord asupra unei date pentru ratificarea TCA [Acordul comercial și de cooperare], în așteptarea evoluțiilor de ieri”, a declarat pentru The Independent o sursă din UE.
După întâlnire, eurodeputatul socialist german Bernd Lange a scris pe Twitter: „Încă valabil: «Dacă autoritățile britanice încalcă – sau amenință să încalce – acordul de retragere, prin proiectul de lege privind piața internă din Regatul Unit … sau în orice alt mod, parlamentul nu va ratifica, în niciun caz, vreun acord între UE și Marea Britanie»”.
Purtătorul de cuvânt oficial al lui Boris Johnson a spus că nu este la curent cu decizia Conferinței președinților, dar a adăugat: „Vrem ca UE să ratifice TCA cât mai curând posibil. Am precizat că vom permite prelungirea până la sfârșitul lunii aprilie, dar ne așteptăm ca UE să ratifice acordul până la acel termen”.
Comisia Europeană a promis deja acțiuni legale după ce miniștrii britanici au declarat că vor prelungi o „perioadă de grație” menită să permită supermarketurilor și furnizorilor britanici să se adapteze la noile bariere comerciale.
Maros Sefcovic, vicepreședinte al comisiei, a declarat că acest lucru este o „încălcare” a protocolului convenit cu Marea Britanie.
Acesta a adăugat că UE are „îngrijorări puternice cu privire la acțiunea unilaterală a Regatului Unit, deoarece aceasta înseamnă o încălcare a dispozițiilor de fond relevante ale protocolului privind Irlanda / Irlanda de Nord și obligația de bună-credință în conformitate cu acordul de retragere”.
Ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, a declarat că ultimul episod a arătat că Marea Britanie este un partener de negociere în care UE „pur și simplu nu poate avea încredere”.