in

Un istoric britanic vrea să devină cetăţean român: „Brexit a fost un şoc. Mi-a răpit o parte din identitate”

Mark Percival, un istoric englez în vârstă de 49 de ani, are o relație specială cu România.

Şi-a scris teza de doctorat pe tema relațiilor dintre Bucureşti și Londra, are propriile amintiri din Epoca de Aur, iar Brexit-ul l-a găsit în locuința sa din capitala României, unde s-a stabilit în 2002.

Astăzi, Mark Percival vrea să oficializeze relația: învaţă asiduu pentru obținerea cetățeniei române, relatează pressone.ro

Ca să devină cetățean român, Mark Percival trebuie să înveţe istorie, geografie, literatură, dar și aspecte legate de regimul politic sau de religie.

E foarte mult de învățat. Cred că e normal să nu fie ușor, nu poți doar să spui că îți plac sarmalele și, gata, ai devenit cetățean român!

“Mai aștept un act de la Biroul de Imigrări care să confirme că mă aflu aici de mai bine de 8 ani, cum cere legea. Odată ce termin cu asta, voi putea să depun dosarul, la finalul lunii octombrie. Apoi, mai durează o vreme până să termin, pentru că mai întâi ai un interviu și dai un test.”



 Foto: Lucian Muntean/ pressone.ro

De la prima sa călătorie, în 1988, Mark Percival s-a tot întors în România. A venit, de exemplu, la mai puțin de o lună după mineriada din 13-15 iunie 1990. După care a decis ca subiectul tezei sale de doctorat să fie tot despre țara noastră.

În 2002, când a primit și ofertă de muncă, a decis să se stabilească la București. A fost o hotărâre firească, devreme ce trecuseră deja aproape 14 ani de la prima sa vizită aici.

Totuși, până de curând, nu încercase să obțină cetățenia română. Mai exact, până la Brexit.

“A fost catalizatorul”, explică el.

“Pe 24 iunie, după ce am auzit rezultatele referendumului, am intrat imediat pe site-ul Biroului pentru Imigrări și am început să caut hârtiile de care am nevoie pentru cetățenia română.

Fac asta din mai multe motive: sigur că mă identific cu România, dar mă și simt european. Nu o fac din motive practice. Sincer, nu anticipez probleme majore, pentru că am prieteni din afara UE care locuiesc aici.

O fac pentru că mă simt european, iar Brexit a fost un șoc. Mi-a răpit o parte din identitate, fiindcă întotdeauna m-am simțit atât britanic, cât și european.”

Și, pentru că vrea să rămână atât britanic, cât și european, Mark va păstra cetățenia britanică alături de cea română – pe care speră să o obțină.

Citiți întreaga poveste a lui Mark Percival pe pressone.ro

Foto: Arhiva personală

CITITI MAI MULT:

Un englez în România. Povestea lui Graham Robinson, fost impresar artistic la Londra, acum ţăran în Ardeal

Scriitoarea britanică care s-a mutat în Transilvania: „Într-un fel, m-am întors acasă, dar în România”

Transilvania, refugiul favorit al Prinţului Charles

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Români ținuți în condiții de sclavie. „Nu ai ce să mănânci? Mănâncă pietre”

Theresa May a decis când începe ieșirea din UE. „Vom fi o țară suverană și complet independentă”