Menu
in

Vin căpșunarii! Un nou val de agricultori români ajunge astăzi în Marea Britanie. Doar 200 de britanici din 50.000 au acceptat condițiile din ferme

Zeci de români vor ateriza azi, 1 mai, cu mai multe zboruri charter, în Marea Britanie, pentru a munci la ferme.

Potrivit Daily Mail, doar 200 de britanici din cei 50.000 înscriși în schema guvernamentală pentru muncă sezonieră agricolă au acceptat condițiile de lucru din ferme.

Sosirea muncitorilor români vine pe măsură ce guvernul Regatului Unit își intensifică campania pentru a determina mai mulți britanici să se alăture unui sistem care să ajute fermierii și să răspundă cererii consumatorilor.

Fermierii sunt îngrijorați că vor rămâne cu culturile pe câmp, în condițiile în care muncitorii străini sunt foarte puțini din cauza pandemiei de coronavirus.

Ministrul Agriculturii, Lord Gardiner, a declarat că în prezent fermele au forță de muncă suficientă sezonieră, însă vor fi probleme luna viitoare.

Ambasadorul României la Londra: „Cel puțin 20 de avioane cu muncitori sezonieri români vor veni în Marea Britanie”

Guvernul din România a suspendat zborurile către multe țări ale Uniunii Europene, la jumătatea lunii martie, dar a decis să scutească lucrătorii sezonieri de la interdicția de călătorie după presiunea din partea altor țări din Europa care au nevoie de oameni în agricultură.

Cunoscuți și drept „căpșunari”, scrie publicația britanică – aceștia au trimis familiilor lor anul trecut 5,7 miliarde de lire sterline, cu aproape o treime mai mult decât atrage România din investiții străine directe.

Un lucrător sezonier în vârstă de 35 de ani, care a spus că se numește Ionel, a spus: „Plecăm pentru că avem nevoie de acest lucru. Nu este ușor pentru noi.”

El făcea parte dintr-un grup de bărbați și femei de toate vârstele care se pregăteau să plece astăzi de pe Aeroportul Henri Coandă din București.

„Fac asta de mult timp, dar acum pare diferit. Există un sentiment ciudat. Mi-am lăsat copiii și părinții acasă ”, a spus Ionel, care a lucrat peste hotare în ultimii șapte ani.

Tinca, o tânără de 22 de ani care a început să lucreze în străinătate anul acesta, a spus: „Nu a fost o decizie ușoară, dar nu am avut altă opțiune”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version