Imigrația din România și Bulgaria în Marea Britanie a crescut la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată, în lunile care au urmat referendumului pentru Brexit, potrivit Biroului Național de Statistică (ONS) citat de publicația The Independent.
Astfel, imigrația celor din cele două țări așa numite UE2 a crescut cu 19.000 de persoane, ajungând la 74.000, în perioada 2015-2016, ce cuprinde și trei luni după referendumul din 23 iunie 2016.
Este cel mai mare val de imigrație înregistrat vreodată din cele două țări, titrează The Independent, acesta fiind efectul referendumului de anul trecut, potrivit ONS.
În același timp migrația netă, adică diferența dintre cei care au venit și cei care au părăsit Marea Britanie, a scăzut cu 49.000 de persoane în aceeași perioadă, ajungând la 273.000 pe an.
Creșterea imigrației din România și Bulgaria a fost parțial compensată de scăderea numărului de cetățeni veniți din țările UE 8, precum Polonia, Letonia și Lituania.
Potrivit ONS, 65.000 de cetățeni UE au venit anul trecut în Regatul Unit, în timp ce numărul cetățenilor din țări din afara UE s-a ridicat la 164.000 de persoane, iar 56.000 de britanici au ales să părăsească țara.
Un reprezentant al ONS a declarat că imigrația în scădere înregistrată anul trecut, până în luna septembrie, nu este semnificativă statistic, însă s-au observat scăderi semnificative în rândul populației venite din UE 8, Africa, America de Sud și de Nord și Oceania.
De asemenea, mai arată ONS, există o scădere semnificativă a numărului de studenți pe termen lung din afara Uniunii Europene, însă este prea devreme să se precizeze dacă aceasta reprezintă o tendință pe o perioadă mare.
Ministrul Imigrației din UK vrea ca angajatorii britanici să plătească „Taxa pe români”
Conservatorii dau sfaturi cu privire la imigrație: „Plecați dracului în Romania”