Vremea în Marea Britanie: avertizare de INUNDAȚII, după cea mai lungă secetă din ultimii 50 de ani
Alerta de inundații vine după zile de avertismente de căldură extremă și după declararea oficială a secetei, după cea mai lungă perioadă de nouă luni de secetă din 1976 încoace. Meteorologii au avertizat că ploile torențiale nu sunt genul de ploaie potrivit pentru a combate seceta și că este mai probabil să ducă la inundații din cauza scurgerii apei de pe pământul uscat, scrie The Guardian.
Se preconizează că valul de căldură se va întrerupe cu o avertizare galbenă de furtuni care va acoperi aproape toată Marea Britanie luni, toată Anglia și Țara Galilor marți și cea mai mare parte din sudul și estul Angliei miercuri.
Vremea în Marea Britanie: avertizare de INUNDAȚII
Met Office a avertizat asupra unor “ploi torențiale și posibile perturbări” în unele locuri, adăugând că locuințele și întreprinderile ar putea fi “inundate rapid” și clădirile avariate de ape. De asemenea, a precizat că sunt posibile întreruperi de energie electrică.
Agenția de Mediu a avertizat, de asemenea, că proprietățile ar putea fi inundate și că deplasările ar putea fi perturbate de apele de suprafață.
John Curtin, directorul executiv pentru operațiuni al agenției, a scris pe Twitter că Marea Britanie se află în “acea zonă crepusculară în care există atât avertismente de inundații, cât și de secetă”.
El a spus: “Ploaia torențială puternică pe terenuri uscate și dure va duce la scurgeri rapide și la un risc sporit de inundații în această săptămână. Dar acest lucru nu va corecta în niciun fel săptămânile de vreme uscată, astfel încât cea mai mare parte a Angliei va rămâne în secetă”.
Solul a fost copt, deci este extrem de uscat.
Prof. Hannah Cloke, expert în hidrologie la Universitatea din Reading, a declarat că este puțin probabil ca ploaia prognozată “să fie de lungă durată sau suficient de extinsă pentru a face o mare diferență în ceea ce privește nivelurile excepțional de scăzute din rezervoare și râuri”.
Dan Stroud, un meteorolog de la Met Office, a declarat: “Ne apropiem de sfârșitul unei perioade prelungite și foarte călduroase, iar solul a fost copt, deci este extrem de uscat. Vremea se destramă într-un amestec de ploi puternice și furtunoase.
“Iar ploaia din ploile cu adevărat intense nu va putea să se absoarbă rapid în solul copt. Este foarte dificil pentru apă să intre efectiv, pentru că trebuie să forțeze aerul din sol. Astfel, solul uscat este copleșit foarte repede, iar apoi avem parte de scurgerile de suprafață.”
Săptămâna trecută, Universitatea din Reading a publicat o înregistrare video a unui experiment simplu care a implicat trei căni de apă pentru a arăta cum solul uscat este rezistent la absorbția apei, ceea ce face ca inundațiile fulgerătoare să fie mai probabile.