in

Wall Street Journal: „Amenințarea fantomei” imigrației din Marea Britanie

„Iată-i că vin: hoarde fără număr de români și bulgari săraci dau năvală în Albion pentru a le fura slujbele bune nativilor britanici, atunci când nu storc ajutoare sociale plătite de contribuabili. Este imaginea șocantă a imigrației prezentată de Nigel Farrage și de partidul său, UKIP, în condițiile în care restricțiile pentru lucrătorii români și bulgari urmau să fie ridicate, a scris, joi, 21 august, Wall Street Journal, într-un articol al cărui titlu este o referire ironică filmul seriei „Star Wars”, „Amenințarea Fantomei”.

UKIP a avertizat că Marea Britanie va fi lovită de 5.000 de sosiri din cele două țări în fiecare săptămână. Faceți socoteala”, îndeamnă editorialistul, „și veți ajunge la peste un sfert de milion anual.”



«Se pare însă că imigranții nu mai vin până la urmă. Conform unui studiu al Biroului Național pentru Statistică, publicat recent, în total 153.000 de români și bulgari lucrau în Marea Britanie în al doilea trimestru al lui 2014. Asta înseamnă o creștere de 9.000 de la sfârșitul lui 2013, când restricțiile de pe piața muncii pentru mobilitatea românilor și bulgarilor încă existau, respectiv de 6%.

Marea Britanie ar trebui să considere binevenită imigrația, ca o dovadă a faptului că economia sa în creștere continuă să atragă lucrători străini, opinează editorialistul WSJ. Situația este mai bună decât în Spania, unde recesiunea prelungită a determinat 700.000 de spanioli, sau 1,5% din populație, să părăsească țara din 2008, potrivit think tank-ului Fundación Alternativas. Marea Britanie este de altfel o destinație favorită a acelor spanioli, care oferă la fel de mult țării lor gazdă pe cât aceasta le oferă lor.

Păcat că David Cameron pare să-și fi pierdut înțelepciunea, comentează editorialistul WSJ. În parte din cauza unui efort de a preveni ca baza de alegători a conservatorilor să se îndrepte spre UKIP, premierul britanic s-a angajat să reducă imigrația netă anuală la “zeci de mii” de la nivelul actual de 212.000 și a înăsprit regulile pentru acordarea vizelor pe care trebuie să le îndeplinească lucrătorii străini.

UKIP: Am avut dreptate, românii ne invadează

Regulile mai stricte privind imigrația deja fac mai dificil pentru firme să angajeze muncitorii de care au nevoie, ceea ce în cele din urmă va afecta creșterea. Cei 9.000 de noi români și bulgari care au venit până acum în acest an au făcut-o într-un moment în care economia britanică crește cu 3,2% și cei mai mulți vin să muncească.

David Cameron este pe un teren mai sigur atunci când încearcă să combată așa-numitul “turism pentru beneficii sociale”. Anterior în cursul acestei luni, guvernul său a redus de la șase la trei luni perioada în care cetățenii UE pot cere ajutor de șomaj în Marea Britanie. Deși decizia a suscitat proteste la Bruxelles, ea este un pas binevenit spre a situația în care piața, nu promisiunea beneficiilor sociale, determină fluxurile de migrație.

Mai mulți muncitori români în Marea Britanie. Cameron: Oprim anunțurile de muncă de pe site-ul Comisiei Europene

Dar Marea Britanie are încă nevoie de un lider care să fie pregătit să convingă alegătorii de beneficiile economice ale imigrației neîngrădite, precum accesul la o bază mai largă și mai diversă de talente. Dl Cameron le face partidului și țării sale un deserviciu retrăgându-se din acest rol», încheie editorialistul WSJ.

Sursa: Agerpres

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Dinu Patriciu – înmormântat la București

Manifestul UKIP pentru alegerile generale: Imigranții vor primi beneficii doar după ce vor cotiza cinci ani