Menu
in

Ambasada României la Londra atenționează românii care vin la lucru în Marea Britanie. Ce se întâmplă cu muncitorii sezonieri pe perioada carantinei de 14 zile

Ambasada României la Londra a publicat pe pagina sa o informare amplă despre noile cerințe la intrarea în Marea Britanie și despre situația carantinei de 14 zile impuse de guvernul britanic.

„Guvernul britanic a anunțat că, din 8 iunie, toate persoanele care sosesc în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor trebui să intre în carantină de tip auto-izolare la domiciliu, pentru 14 zile. Regulile generale se regăsesc pe pagina guvernamentală la https://www.gov.uk/uk-border-control.

Toate persoanele care nu pot merge la muncă din cauza auto-izolării la domiciliu și care nu pot lucra de acasă ar trebui să discute cu angajatorul cu privire la modul de încadrare legală a absenței de la locul de muncă, dar și la resursele financiare pe perioada în care nu pot munci.

Există o serie de excepții privind persoanele care NU trebuie să intre în carantină, printre care se numără, în condiții bine precizate, șoferii vehiculelor de transport marfă și călători, lucrătorii transfrontalieri, lucrătorii sezonieri în horticultură (numai cea destinată produselor alimentare) și care au o ofertă de muncă la o fermă anume, anumiți lucrători în domenii strategice.

Detaliile privind cerințele pentru categoriile exceptate se găsesc pe pagina guvernamentală AICI.

Guvernul britanic a publicat Instrucțiuni detaliate pentru lucrătorii agricoli sezonieri care vin în Anglia să lucreze la ferme din data de 8 iunie 2020.

Principalele cerințe sunt:

Lucrătorii sezonieri

  • au documente obținute înainte de a călători, care confirmă deplasarea la o anumită fermă, în scopul muncii agricole sezoniere;
  • trebuie să prezinte la frontieră o scrisoare sau un e-mail de la angajator prin care confirmă că este un lucrător din Uniunea Europeană și că va fi angajat ca lucrător sezonier în agricultură și care ar trebui să cuprindă următoarele informații: numele lucrătorului, data nașterii, detalii despre angajatorul din UK, data începerii activității, adresa fermei la care va locui, detaliile de contact ale fermei/ angajatorului;
  • trebuie să completeze, înainte de a călători, un formular electronic cu detaliile călătoriei, datele de contact și adresa de la ferma unde vor lucra și locui. Formularul se completează cu maxim 48 de ore înainte de deplasare pe pagina guvernului britanic https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk;
  • vor putea lucra la fermă în primele 14 zile de la sosirea în Marea Britanie, dar trebuie: să evite contactul cu ceilalți din fermă; să respecte regulile de distanțare socială; să nu părăsească ferma decât dacă există o urgență sau au nevoie de asistență medicală urgentă/recomandată de un medic, de elemente esențiale precum mâncarea și medicamentele (care nu pot fi livrate), pentru a accesa servicii publice critice, precum serviciile sociale și serviciile de sprijinire a victimelor, pentru a merge la înmormântarea unei rude appropriate, pentru a îndeplini o obligație legală.

Ambasadorul României la Londra: „Cel puțin 20 de avioane cu muncitori sezonieri români vor veni în Marea Britanie”

Lucrătorii sezonieri care nu locuiesc la ferma unde se derulează activitatea, vor trebui să se auto-izoleze 14 zile de la sosire și nu vor putea lucra în acest interval!

Angajatorii, furnizorii forței de muncă și agențiile de recrutare, care trebuie să se asigure că:

  • lucrătorii au dovezile documentare solicitate de guvernul britanic la frontieră (conform pct. 1);
  • lucrătorii primesc, în maxim două ore de la sosire, instrucțiuni clare despre modul lor de lucru și de viață și îndrumări privind distanțarea socială pentru domeniul de activitate, și confirmă primirea și luarea la cunoștință a conținutului acestora, în scris.
  • lucrătorii vor conviețui și lucra în grupuri desemnate (cohorte), contactul cu alte persoane din afara acestor grupuri fiind strict limitat în primele 14 zile; grupul ar trebui să fie format din lucrători care ajung la fermă în termen de 24 de ore unul de celălalt.”

Mai multe amănunte pe pagina Ambasadei României.

”Coridor verde” între Italia și România pentru muncitorii sezonieri. „Trebuie deschis imediat un canal de colaborare”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version