in

Ambasadorul Ion Jinga dă replica Daily Mail pentru articolul cu romul Rudi care trăiește din ajutoare sociale

Ambasadorul României, Ion Jinga, a publicat un articol în cotidianul The Guardian, în care arată că personajul „Rudi”, intervievat de Daily Mail și considerat un reprezentant al românilor care vin în Marea Britanie ca să obțină beneficii, nu este decât o nouă încercare de discreditare a românilor în această țară.

„După ce au fost dezamăgite că nu au văzut valuri de români care sosesc în Marea Britanie, o dată cu ridicarea restricțiilor, unele tabloide au găsit un nou bestseller care să descrie Europa de Est : abuzul la sistemul de beneficii”, scrie ambasadorul Jinga.



„Daily Mail l-a intervievat pe Rudi, descris ca un exuberant de 28 de ani, care locuieste cu familia sa pe beneficii, în zona Nottingham. El a mărturisit că este “un rom țigan din România” și înainte de a veni în Marea Britanie, în urmă cu trei ani, și-a încercat norocul în alte opt țări: “Am furat din buzunare și am comis infracțiuni, precum mici hoții și am fost închis sau reținut de polițiile din Norvegia, Finlanda, Suedia, Spania, Italia, Franța, Austria și Germania, înainte de a ajunge aici.”

„Cu toate acestea, Rudi a fost, probabil, o persoană extrem de credibilă pentru intervievator, de l-a putut convinge pe jurnalist că este mai bine informat decât Agenția de Frontieră din Marea Britanie cu privire la numărul de pasageri care vin în fiecare zi din România în Marea Britanie cu avionul, autobuzul sau mașina”, a reacționat sarcastic Ion Jinga la articolul din Daily Mail.

Un rom din România laudă sistemul de beneficii din UK: „Plec doar atunci când se scufundă insula”

Ambasadorul mai arată că faptul că personajul din gazeta britanică este rezident în Marea Britanie de trei ani arată că restricțiile de pe piața muncii nu au fost un impediment ca oamenii din România să ajungă aici. Dar totuși, din comentariile sale, este rezonabil să se tragă concluzia că intenția lui Rudi, după ce a fost în alte 10 țări europene, nu era să muncească.

Jinga a mai scris că România este împotriva oricărei forme de discriminare și are multe proiecte pentru incluziunea romilor: „Trebuie să luptăm cu stereotipurile și prejudecățile împotriva romilor, dar, de asemenea, și cu mentalitățile din interiorul acestei comunități.”

„Abuzurile nu au nume sau naționalitate”, continuă Ion Jinga. „Acestea sunt încălcări ale legii împotriva rărora trebuie să luptăm cu instrumente importante de cooperare. De exemplu, trebuie să împărtășim în mod curent informații cu autoritățile britanice cu privire la cazurile de fraudă  sau abuz la serviciile sociale, pe baza datelor primite de la autoritățile românești.”

„În cazul românilor, turismul pentru beneficii este un mit, pentru că din cele 5,7 milioane de muncitori care solicită ajutor de șomaj în Marea Britanie, au fost anul trecut doar 1.740 au fost români, ceea ce reprezintă 0,03 % din numărul total de cereri sau 1,45 % din comuniatea românească din Marea Britanie (…)”

Un român primește 48.000 de lire pe an pentru că a învățat engleză (satiră Daily Squib)

„Anul trecut, guvernul român a reușit să creeze aproximativ 100.000 de noi locuri de muncă, iar în ianuarie 2014 mai mult de 10.000 de locuri de muncă au fost disponibile. Dar angajatorii noștri sunt acum în concurență cu angajatorii britanici, care doar în ultima lună au promovat 10.367 posturi vacante pentru români.”

România este a șaptea piață ca mărim în cadrul UE și cea mai mare din sud-estul Europei. Există un potențial enorm pentru proiecte de investiții și cooperare bilaterală economică. Mai mult de 4.000 de companii britanice sunt înregistrate în România cu o investiție totală de aproximativ 4.6 miliarde de euro.”

„Dar creșterea nu poate fi susținută fără bunul nostru cel mai valoros, forța de muncă  și prin urmare noi cu siguranță nu vrem ca oamenii noștri să plece. Cu climatul economic favorabil și accentul pe dezvoltare și investiții , ne așteptăm mai mulți români să se întoarcă”, a conchis ambasadorul Jinga.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Români, vi se pregătește încă ceva: Nu câștigi 150 de lire pe săptămână, nu ai dreptul la șomaj!

Activitatea de voluntariat, considerată experienţă profesională în România