Mulți români din străinătate se întorc acasă să se trateze, după ce au experiențe nefericite la spitalele din occident. O româncă însărcinată din Anglia a povestit momentele de coșmar dintr-un spital englezesc, atunci când a luat decizia de a naște acasă.
Andreea Jalba, româncă stabilită în Regatul Unit al Marii Britanii s-a confruntat cu o situaţie care a marcat-o pe viaţă, scrie bzi.ro. Însărcinată în 11 săptămâni, începuse să sângereze nejustificat.
A alergat la spitalul de care aparţinea, fiind speriată ca din cauza sângerării va pierde sarcina. După numai un test de urină, avea să afle că bebeluşul pe care îl aştepta cu nerăbdare a murit. A fost trimisă acasă fără a i se dă vreo altă explicaţie şi fără să i se facă alte investigaţii. Drumul spre casă i s-a părut interminabil. A simţit cum i se taie picioarele şi că visul ei de a naşte copilul mult dorit se spulberase în numai câteva zeci de minute.
“Sunt foarte dezamăgită de ei. Am fost la urgenţe cu durere de burtă. Eram însărcinată în 11 săptămâni. Mi-au făcut doar un test de urină, după care mi-au spus verdictul: că bebeluşul meu este mort. Au spus că le pare rău şi m-au trimis acasă fără nicio altă investigaţie. Am plecat cu o falcă-n cer şi alta-n pământ. Când am ajuns acasă, am început să vorbesc cu alte mămici şi prietene despre păţania mea. Atunci am fost sfătuita de acestea să refac testul de sarcină.
L-am refăcut şi ieşise pozitiv. M-am întors la spital şi le-am arătat testul. Răspunsul lor a fost remarcabil. Au spus că asistentele au mixat urina şi au făcut test de sarcină cu urina altei femei care nu era însărcinată. Le-am spus că nu plec de acolo până nu îmi fac un ecograf şi au spus că nu îmi vor face pentru că nu e o urgenţă.
Le-am reamintit că venisem sângerând şi abia atunci am obţinut un ecograf care mi-a confirmat că bebeluşul este bine. Atunci am hotărât că voi naşte în România“, spune Andreea, tânăra care a crezul că şi-a pierdut copilul.
Este un paradox. În timp ce zecii de mii de medici și asistente medicale pleacă, românii din diaspora caută din ce în ce mai mult să apeleze la sistemul medical din România. Vin în special din țări ca Spania, Italia şi Anglia.
Românii acuza sistemul medical din ţările în care se află pentru neatenţie, pentru lipsa de personal şi pentru tratarea unor boli grave cu superficialitate. Cel puţin aşa li se pare lor.
Femei însărcinate care doresc să aibă o sarcină fără probleme şi să primească atenţia unui medic pe timpul sarcinii aleg să vină în România şi să nască aici, unde este şi mult mai ieftin, ce-i drept. Deşi susţin că sistemul medical din ţările în care se afla este mai performant din punctul de vedere al tehnologiei, aleg să vină acasă pentru că doctorii sunt mult mai pregătiţi. Unii dintre românii plecaţi în străinătate, din cauza faptului că nu cunosc limba decât la nivel conversaţional, se confruntă cu probleme de sănătate, cu diverse simptomatologii pe care nu le pot descrie doctorului.
DEZASTRU! Spitalele românești, în criză. Zeci de mii de medici și asistente au părăsit România