Succesele a cinci români din Marea Britanie au fost onorate și răsplătite în cadrul Galei Constantin Brâncoveanu, organizată de Fundația Alexandrion cu sprijinul Ambasadei României la Londra.
Este pentru prima dată când „Premiile Constantin Brâncoveanu” trec granița României, după instituirea lor, în urmă cu patru ani, la București.
„Academicienii și profesorii din juriul premiilor «Constantin Brâncoveanu» ne-au propus să extindem aria premiilor noastre și la românii performanți de peste hotare, integrați în societățile și culturile respective. Unii dintre ei sunt chiar vârfuri și personalități respectate în țările în care trăiesc. Acest fapt ne-a determinat să ieșim din România, să-i onorăm pe compatrioții noștri victorioși și performanți prin lumea largă”, a spus Nawaf Salameh, președintele Fundației Alexandrion.
Fiecare laureat a primit câte o distincție specială și o lucrare în bronz a reputatului sculptor Ion Bolborea.
Laureații Galei “Constantin Brâncoveanu” desfășurată la Londra, 2017, sunt:
Premiul la categoria Cariere – Nelly Miricioiu (foto1)
Descrierea Juriului: Autentic superstar mondial al belcanto-ului, soprană cu un repertoriu impresionant, care a cântat în cele mai cunoscute opere ale lumii, colaborând cu mari dirijori, prestigioși directori de scenă și străluciți soliști ai scenei lirice, în prezent unul dintre cei mai importanți lideri ai comunității românești din Marea Britanie.
Premiul la categoria Știință – Iulia Motoc (foto2)
Descrierea Juriului: Doctorand la Universitatea Kent, Iulia Motoc a fost desemnată Ambasador Mondial al Ingineriei din Marea Britanie de către Regina Elisabeta a II-a. Programează roboți humanoizi și promovează ingineria în școlile britanice.
Premiul la categoria Muzică – Remus Azoiței (foto3)
Descrierea juriului: Violonist, “un virtuoz incurabil, cu suflet și tehnică fabuloasă“ (revista britanică “The Strand”), cel mai tânăr profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra. A creat Societatea Enescu din capitala britanică spre a-l omagia astfel pe “cel mai valoros produs cultural românesc”.
Premiul la categoria Afaceri – Nechifor Boca
Fondator și unul dintre managerii companiei Fresh Organic Product, Nichi Boca este alaturi de fratele sau Constantin Boca, unul dintre antreprenorii români de real succes din Marea Britanie care a ajutat comunitatea românească din Marea Britanie, importator exclusiv al mărcii Aqua Carpatica în Marea Britanie. Cu sprijinul său și al altor români din comunitate se va construi în Regatul Unit o mănăstire ortodoxă.
Descriera juriului: Preot paroh al Bisericii Române cu hramul Sfântul Gheorghe, din Londra, părintele Constantin Popescu este un exponent de excepție al credinței ortodoxe, un duhovnic de mare noblețe și un promotor neobosit al obiceiurilor românești în cadrul diasporei, un liant solid al enoriașilor cu Biserica și cu tradițiile românești.
Fundația Alexandrion intenționează să organizeze evenimente similare, în onoarea valorilor culturii române de peste hotare, la New York și Berlin.