Viena, 27 ianuarie 2016 – Uniunea Jurnaliștilor Români de Pretutindeni (UJRP) își exprimă solidaritatea față de consiliera președintelui Klaus Iohannis, Sandra Pralong, atacată în mod nejustificat pentru neparticiparea la Conferința Românilor de Pretutindeni.
UJRP consideră că neparticiparea la această acțiune a consilierului președintelui Iohannis pentru diaspora este un semnal important de separare a Instituției Prezidențiale de politic. Consilierul de Stat din cadrul Departamentului pentru Relația cu Românii din afara Granițelor a evitat să participe la reuniunea organizată în 24 ianuarie la București de Eugen Tomac, deputat PMP, ajutat de câteva asociații din diaspora.
Reuniunea a fost marcată de prezența fostului președinte Traian Băsescu, care în cele două mandate a făcut o regulă din implicarea instituției prezidențiale în politică și în campaniile electorale.
Distanțarea elegantă a președinției de o adunare cu substrat politic și electoral, fiind anul cu două rânduri de alegeri, este un semnal important de normalizare a vieții publice din România.
Dincolo de utilitatea sau inutilitatea întâlnirii sau de oportunitatea ei, de modul de desfășurare și de concluzii, lipsa instituției prezidențiale în sine este un mesaj important către lumea politică în general, nu numai către grupul din jurul lui Traian Băsescu: este semnalul că președintele, așa cum spune Constituția, a redevenit un mediator între stat şi societate, nu un jucător într-o echipă în detrimentul altora.
UJRP îți exprimă solidaritatea față de Consilierul de stat Sandra Pralong, atacată în mod nejustificat de câteva publicații pentru că și-a respectat impecabil statutul și funcția. Românii din diaspora ar trebui primii să aplaude un asemenea comportament, foarte rar în instituțiile românești, dar extrem de comun în orice țară civilizată din Europa. Președinția Italiei nu participă la întâlniri de partid, fie și mascate de participanți fără carnet, iar emisarii Reginei Angliei ar fi îngroziți de o asemenea perspectivă.
Mentalitatea tătucului care trebuie să fie prezent fizic pentru a asculta doleanțele supușilor este perimată. Oricum, putem fi siguri că rezoluția și concluziile Conferinței au fost citite de toți cei responsabili.
Prezența doamnei Sandra Pralong acolo însă ar fi legitimat pretențiile nejustificate de reprezentativitate ale participanților, nealeși deocamdată de nimeni să reprezinte pe cineva. Tocmai ratarea acestei legitimări din partea instituției prezidențiale a fost cauza unor critici feroce la adresa consilierului, generalizate la adresa întregii instituții prezidențiale.
Nu în ultimul rând trebuie apreciată, în aceeași optică, distanțarea ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, care de asemenea nu a fost prezent la Conferința Românilor de Pretutindeni, fiind aspru criticat de câteva voci mai agitate dintre participanți și organizatori și din presă. Dan Stoenescu, parte a unui guvern tehnocrat, ar fi încălcat cu prezența sa angajamentele de neimplicare politică făcute de Dacian Cioloș.
Consiliul UJRP