in

Cum își administrează banii românii din Marea Britanie

Pentru mulți imigrați veniți la muncă în UK, în special pentru cei care provin din state mai puțin dezvoltate cum este și România, acomodarea la cultura și stilul de viață britanic se poate dovedi destul de anevoioasă. De aceea, nu doar aspectele administrative, legate de obținerea documentelor de care au nevoie, pot da bătăi de cap.



Marea Britanie este una dintre cele mai dezvoltate țări din punct de vedere al serviciilor financiare, în condițiile în care în România de-abia se fac primii pași în direcția digitalizării și a popularizării serviciilor electronice de plată.

Obișnuiți cu cozile lungi de la direcția de finanțe sau de la bancă, cei ajunși în Regatul Unit au de-a face cu o nouă provocare – navigarea într-o lume în care banii sunt cel mai adesea „virtuali”, plata cu cardul este la ordinea zilei, iar transferurile online sunt o rutină.

În ciuda eforturilor din ultimul deceniu, incluziunea financiară din România (gradul de intermediere financiară) este abia la 60%, principala explicație fiind demografia țării, respectiv faptul că jumătate din populație locuiește în mediul rural, unde infrastructura modernă (ATM-uri, POS-uri) este foarte slab dezvoltată.

Chiar dacă la oraș lucrurile stau ceva mai bine, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește folosirea serviciilor bancare online. Acest lucru reiese din cel mai recent raport realizat la nivelul UE (raportul intermediar privind sectorul digital, care urmărește progresele făcute de statele membre la capitolul digitalizare).

Utilizatorii de Internet din România au activități online foarte variate: citesc știri online (63%), ascultă muzică, vizionează filme și joacă jocuri online (67%), comunică online prin apeluri vocale sau video (45%) sau prin rețelele de socializare (74%).

Cu toate acestea, românii continuă să fie reticenți în privința transferurilor online, fie că este vorba despre cumpărături sau despre servicii financiare. În rândul țărilor cu performanțe scăzute la acest capitol se mai regăsesc Bulgaria, Grecia, Italia, Croația, Polonia, Cipru, Ungaria și Slovacia. La polul opus se află Danemarca, Finlanda, Suedia și Olanda.

Multe studii confirmă că majoritatea covârșitoare a românilor care fac totuși cumpărături online preferă să plătească la primirea coletului, cu bani cash, principalul motiv fiind lipsa încrederii în magazinul virtual, urmat de riscul de fraudă și timpul mare de restituire a plății în situația unui retur.

În România există în jur de 16 milioane de carduri în circulație, dar un sfert dintre acestea sunt inactive. Datele Băncii Naționale a României (BNR) indică o creștere a încrederii populației în folosirea acestei metode de plată. Spre exemplu, în primele trei luni ale anului, în România s-au făcut 169 de milioane de tranzacții cu cardul, în valoare de 56,1 miliarde de lei, cu 17% mai mult decât în perioada similară din 2016.

Comparația cu alte state europene arată însă că suntem încă mult în urma vesticilor. Spre exemplu, doar un sfert dintre clienții băncilor locale folosesc serviciile online puse la dispoziție de acestea, cei mai mulți dintre ei apelând la internet banking doar pentru verificarea soldului, nu și pentru efectuarea unor plăți.

Aflați la mii de kilometri de casă, muncitorii migranți s-au văzut nevoiți să apeleze la astfel de servicii pentru a putea trimite bani în țară. O dată acomodați cu regulile „economiei virtuale”, următorul pas în ceea ce privește administrarea eficientă a finanțelor personale este găsirea celor mai avantajoase servicii, astfel încât banii să poată fi trimiși acasă simplu, rapid și la cele mai avantajoase costuri.

Mulți lucrători apelează la platforme specializate. Doar în ultimele trei luni, românii plecați la muncă în Marea Britanie au trimis acasă în jur de 8 milioane de euro prin intermediul serviciilor de transfer internațional online oferite de TransferGo.

Asta pentru că este ușor de folosit, mai ale datorită faptului că această companie oferă suport pentru clienți în limba română.

În ceea ce privește costurile, TransferGo folosește un sistem „local-in local-out” care permite perceperea unor taxe foarte reduse: de 0,99 de lire la transferul din UK (indiferent de suma trimisă comisionul rămâne același) sau de 9 lei pentru un transfer din România spre străinătate.

TransferGo este valabil în 45 de țări și a făcut deja peste un milion de transferuri internaționale în mai puțin de cinci ani de la înființare. Mai nou, îndrăgita cântăreață Andra a devenit imaginea TransferGo România.

Pentru mai multe detalii accesați www.transfergo.ro.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Victimele tiristului român care conducea pe contrasens la Dover au murit. Arestat pentru ucidere prin condus periculos

Ilie Năstase, umilit la Wimbledon. Decizia pe care au luat-o organizatorii este fără precedent