Ce cred românii din străinătate despre candidaturile pentru diaspora anunţate de partidele mari din România? PDL merge pe mâna actualilor “titulari” ai posturilor, William Brînză pentru Camera Deputaţilor şi Viorel Badea pentru Senat, în colegiul care conţine Europa, cel mai important şi cel mai populat cu români. USL a venit cu două surprize: cântăreţul Victor Socaciu (PSD) la Cameră şi fostul ministru de Interne Cristian David (PNL) la Senat. S-a mai aflat şi despre candidatura Ionelei Prodan, cântăreaţă de muzică populară, pe colegiul America, din partea USL.
Românii din Spania despre candidatura lui Victor Socaciu: „Ce poate ști un cântăreț la zongoră ce-i ăla imigrant”?
Candidaturile au stârnit reacţii negative din partea românilor din Spania şi Italia. Principalele nemulţumiri: candidaţii nu provin din rândurile românilor cu domiciliul în străinătate, iar unii din ei nu au avut nicio activitate politică legată de chestiunile românilor din afara ţării.
Cătălina Curceanu: “Nepotriviţi”
Cercetătoarea Cătălina Curceanu, de la Institutul Naţional de Fizică din Italia – Frascati, crede că alegerea candidaţilor nu a fost po trivită rolului pe care trebuie să-l aibă un reprezentant în Diaspora.
“Cu tot respectul pentru persoanele pe care le-am auzit ca fiind propuse drept candidaţi ai USL ca reprezentanţi ai diasporei, persoane pe care le admir şi îndrăgesc, nu cred că sunt potrivite pentru acest rol. Avem nevoie de persoane care, pe lângă o cunostere a infinitelor aspecte pozitive şi negative ale diasporei, să fie pregătite în mod corespunzător pentru a înfrunta problemele acestei părţi importante ale societăţii româneşti, atât în România, cât şi în străinătate.
Ba mai mult, să contribuie la integrarea României în Europa şi la promovarea unei imagini pozitive a ţării – nu doar prin prestigiu artistic, care contează foarte puţin în acest context, ci printr-o adecvată pregătire juridică, economică şi chiar ştiinţifică, ţinând cont că în Româ nia la ora actuala va fi construită una dintre cele mai mari infrastructuri ştiinţifice din lume – ELI-NP.
Cred că există candidate mult mai potriviţi rolului de reprezentanţă al Diasporei.”
Vîlcu: “Peticesc o autostradă nou nouţă”
Eugen Vîlcu, din Torino, iniţiatorul unei propuneri de mărire a numărului de parlamentari în Diaspora e convins că participarea la vot va fi scăzută, ţinând cont de valoarea candidaţilor propuşi de partide.
“Diaspora reprezintă un segment de electori cu probleme specifice şi atipice, pe care numai cineva venit din interior le poate înţelege şi aborda într-o justă manieră. Din acest punct de vedere propunerile USL sunt dezamăgitoare.
E ca şi când s-ar fi apucat să peticească o autostradă nou nouţă, doar fiindcă a început sezonul de reparaţii. Noi, cei de aici, suntem conştienţi de importanţa votului nostru şi vor fi foarte puţini cei dispuşi să-l irosească într-un experiment sortit eşecului.”
Andi Rădiu – Gazeta Romaneasca