Menu
in

Din dragoste pentru fotbal! Un tânăr român din Londra organizează meciuri caritabile la Adjud

Are 26 de ani, iar la 21 de ani a venit pentru prima oară în Londra. Fotbal joacă de la 10 ani, iar echipa unde a crescut se numește FCM Adjud. Însă, o dată intrat în echipa mare, la 16 ani, Mihai Lungu a suferit o accidentare la genunchi, iar cariera sa s-a încheiat foarte devreme.



„Nu am stat departe de gazon, la 18 ani am început cursuri de arbitraj”, spune Mihai. „Am avut onoarea și șansa de a arbitra în județul Vrancea vreme de câțiva ani.”

După o experiență de opt luni la Londra, în 2009, Mihai Lungu s-a întors în țară, pentru a reveni în capitala britanică în 2011.

„Aici am reușit să îmi iau level 7 FA în arbitraj, după ce am trecut niște examene”, spune el. „În primul sezon am avut șansa ca, din 40 de arbitri să arbitrez finala Ligii West End London Football Association. Între timp, am obținut și level 1 în antrenorat la Londra și am avut o experiență de 4 luni la Westminster Football Academy, unde mi s-a oferit un contract, dar pe care l-am refuzat din cauză că banii pe care i-aș fi primit erau sub ceea ce câștigam eu atunci.”

Cu trei luni în urmă, l-a cunoscut pe fostul jucător de la FC Argeș, Gabriel Dumitru, care a deschis în Londra școala de fotbal pentru copii Eagles Academy. „Mi s-a oferit șansa atunci să vin alături de Eagles Academy. În momentul de față mă aflu într-un club minunat, alături de un om de la care știu că am foarte multe de învățat pentru viitorul meu.”

Mihai Lungu este în prezent antrenorul secund al Eagles Academy, însă a simțit nevoia să ajute într-un fel și echipa orașului său, FCM Adjud, dar mai ales pe foștii jucători care au nevoie de sprijin financiar. Astfel a ajuns să organizeze meciuri caritabile.

Aș fi organizat meciurile caritabile și dacă nu eram la Londra”, spune Mihai Lungu. „Poate că le-aș fi făcut mult mai devreme decât acum. Este mult mai greu să îi faci pe oameni să aibă încredere în tine atunci când comunici mai mult prin telefon. Este diferit față de atunci când ești în țară, când te poți întâlni cu ei personal.”

Totuși, din primii bani pe care i-a câștigat la Eagles Academy a cumpărat un set de echipamente pentru echipa locală din Adjud. „Jucătorii au echipamentul neschimbat de 10 ani. Nici nu știu cum mai joacă în el. Plus că am luat și trei mingi Adidas pe care le voi oferi, prin tragere la sorți, unor spectatori la meciul caritabil din septembrie. Mingile vor fi semnate de jucătorii de la CSMS Iași, echipa din prima ligă ce va juca anul acesta cu FCM Adjud.

Ideea meciurilor caritabile i-a venit atunci când a văzut că prietenul său, jucătorul Lucian Goian, ruga jucătorii să semneze un tricou, pe care îl scotea la licitație, iar banii îi dona în scop caritabil.

„Am văzut acțiunile lui și, știind situația jucătorului pentru care am organizat jocul de anul trecut, am zis să organizez un meci caritabil cu o echipă din prima ligă la Adjud. Lucian Goian a trimis un tricou, el în acel moment juca în China, pe care l-am scos la licitație în timpul meciului.”

Nu a fost ușor să organizeze primul meci caritabil, ne-a mărturisit Mihai.  „Fiind la început în chestia asta, nu a fost ușor să conving o echipă de liga I să vină la Adjud. Erau două posibilități. Una era Oțelul Galați. Era aranjat, dar a picat totul cu o lună și ceva înainte de meci, în momentul în care Narcis Răducan a plecat la Astra Giurgiu.”

Dar Mihai nu a renunțat: „M-am dus spre altă echipă și cu ajutorul unui prieten de la Dolce Sport, Eduard Zelghin, am ajuns la FC Botoșani. Am vorbit cu cei de la conducere, au acceptat din prima clipă, nici nu s-a pus problema, au venit cu mare drag și a fost un meci superb la Adjud, pe municipal.”

„A fost greu”, spune fostul jucător de la FCM Adjud. „Fiind la distanță, totul a fost făcut telefonic, a trebuit să mă înțeleg și cu clubul, cu autoritățile locale. Am întâmpinat și greutăți, a fost neîncrederea oamenilor cu privire la aducerea unei echipe de liga I, precum Botoșaniul. Au fost presiuni din partea opiniei publice asupra presei din Botoșani, din cauză că oamenii nu credeau că la Adjud se va deplasa prima selecționată a clubului. Lumea a fost sceptică că voi reuși să conving echipa din Botoșani să vină gratis la Adjud. I s-a luat un interviu lui Cornel Șvaițer, președintele de la FC Botoșani, care a spus că va veni cu cea mai bună echipă la Adjud.”

„Vă dați seama, eu fiind un puști de 25 de ani, să dau telefon la echipa locală și să le spun că mi-a venit ideea să fac un meci caritabil, după 15 ani aduceam o echipă de primă ligă în orașul Adjud.”

Situația fotbalului din municipiul Adjud nu este tocmai roză. Din cauze financiare, echipa locală s-a retras din liga III undeva în 2004 și a jucat doar în liga IV, județeană.

„Nimeni nu s-a gândit la foștii fotbaliști care au probleme să organizeze ceva pentru ei”, a constatat Mihai Lungu.

Meciul caritabil de anul trecut s-a desfășurat pentru ajutorarea fostul jucător de la FCM Adjud, Cristi Bărbînță. Acesta a rămas parțial paralizat în urma unei meningite. „Cristi Bărbînță a fost golgeterul echipei, am crescut alături de el, pentru mine a fost un idol, un viitor exemplu în ceea ce mi-am dorit să fac pe plan fotbalistic”, ne-a mărturisit Mihai Lungu.

La meciul de anul trecut s-au strâns 6.300 de lei. „Banii au fost din donațiile spectatorilor și ale unei firme din oraș care a dat 2.500 de lei. Tricoul lui Goian a fost semnat de toți jucătorii de la Botoșani și s-a vândut cu 500 de lei, l-a cumpărat președintele AJF Vrancea, Dan Dumitru”, a descris Mihai Lungu felul în care a decurs licitația.

Anul acesta, pe 3 septembrie, de la ora 17.00, va avea loc cel de-al doilea meci caritabil organizat de Mihai Lungu. De data aceasta, echipa care va veni să joace fără niciun fel de pretenții financiare la Adjud este CSMS Iași, echipa unde președinte este Florin Prunea.

După ce o nouă înțelegere cu Oțelul Galați a picat din cauza retrogradării echipei, Mihai a luat legătura cu președintele CSMS Iași, Florin Prunea. „Echipa din Iași este revelația returului de campionat, de anul trecut. A terminat în prima jumătate a clasamentului din Liga I. Au existat mai multe discuții pentru meciul de pe 3 septembrie, iar confirmarea a venit în urmă cu câteva săptămâni.

„Din evenimentul organizat anul trecut am avut de învățat. Anul acesta suntem mult mai bine organizați. Am reușit să atrag mai mulți oameni din lumea fotbalistică pentru a sprijini evenimentul”, spune Mihai Lungu.

Astfel, vor fi scoase la licitație mai multe tricouri ale unor jucători români care joacă în țară și în străinătate: Cristi Bud – la Milsami Orhei, campioana Moldovei, Lucian Goian – CFR Cluj, iar de la CSU Craiova, directorul sportiv Felix Grigore a trimis un tricou semnat de toți jucătorii. De asemenea va mai fi scoasă a licitație și o minge semnată de jucătorii de la Steaua București.

„Anul acesta am reușit să facem și bannere publicitare, vor exista și anunțuri la posturile locale, o mai bună publicitate în ziarele locale din Vrancea și nu numai. Foarte multă lume și-a arătat interesul de a veni la acest eveniment caritabil. Intrarea este liberă, va exista o urnă mobilă unde se vor strânge donații de la spectatori, iar în timpul meciului va fi o licitație publică pentru tricourile și mingea mai sus menționată.”

Meciul de anul acesta va fi  în beneficiul unui alt fost jucător al Adjudului, Maricel Cârcel care momentan se afla intr-un azil din orașul Mărășești. Fostul fotbalist se confruntă cu grave probleme de sănătate și financiare. Maricel Cârcel are 62 de ani și a jucat, din 1970 până în 1986, la Locomotiva Adjud, Victoria Tecucu, Unirea Focșani și și-a terminat cariera la Luceafărul Adjud.

În anul 2009 a fost depistat cu un hematom la creierul mic și a fost operat de urgență la București.

În afară de faptul că sunt un iubitor și un pătimaș al fotbalului am simțit nevoia să ofer o mână de ajutor celor care mi-au marcat copilăria, legată de lumea sportivă din Adjud.

Pentru viitor, Mihai Lungu își propune să înființeze o organizație care să se numească Uniți prin Fotbal, care să ajute foștii jucători aflați în dificultate, de asemenea, are în lucru și site-ul unitiprinfotbal.ro, unde vor exista toate informațiile despre acțiunile sale caritabile.

Mircea Maer


Un rapidist din Londra luptă pentru salvarea echipei sale de suflet. „Se pare că nu mai suntem singuri împotriva tuturor”

A strâns 150.000 de lire sterline pentru a-și ajuta mahalaua din care a plecat

Povestea primei academii românești de fotbal din Londra. 39 de copii români visează la Premier League. GALERIE FOTO

Din Bucovina, la Londra, via Germania și Austria, Doru Prelipcean gătește italienește. „Nu am vrut să fac mici la grătar și ficăței de pasăre cu usturoi”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version