Menu
in

Eliza Galoș (EEAC): „A avea nevoie de ajutor nu este o rușine”

Eliza oferă asistență gratuită în limba română tuturor celor care au nevoie de sprijin pentru a-și apăra drepturile de angajare și acces la sistență socială. De ce a ales tânăra clujeancă absolventă de Oxford să se dedice ajutorării conaționalilor aflați la nevoie?

Pentru că, spune ea, comunitatea românească are nevoie de sprijin reciproc și de solidaritate.

Cum ai ajuns de la Oxford la Eastern European Advice Centre?

«Începând cu momentul în care tatăl meu a emigrat în Europa de vest, acum mulți ani, și de când eu însămi am venit în Marea Britanie, în urmă cu opt ani, mi-am dorit să lucrez pentru comunitatea românească. Trecând și eu prin dificultățile prin care trec toți românii plecați de acasă, mi-am dat seama de necesitatea existenței unui sprijin practic.



Studiile de master pe migrație la Oxford au fost doar un mod prin care să înțeleg mai bine fenomenul, scopul final fiind întotdeauna implicarea în comunitate. Acum, când comunitatea românească e ținta atâtor discursuri anti-imigrație în Marea Britanie și în Europa, cred că e nevoie mai mult ca oricând de sprijin reciproc și de solidaritate.»

Din experiența ta, care sunt nevoile est europenilor?

«În primul rând, est europenii au nevoie de informații practice, actuale și corecte privind sistemul din Marea Britanie. Aici mă refer în principal la condițiile legale de muncă și accesul la asigurarea socială, protecția socială și sistemul de sănătate. Din experiența mea, am observat că mulți oameni nu știu nici măcar care este salariul minim pe economie, nu își cunosc dreptul la concediu medical, nu știu că nu pot fi legal concediați peste noapte, și astfel se expun indirect exploatării.

În al doilea rând, est europenii au nevoie să cunoască organizațiile și instituțiile din Marea Britanie la care se pot adresa în cazul în care aceste drepturi le sunt încălcate. Mai mult, cred că est europenii trebuie să accepte faptul că a avea nevoie de ajutor nu este o rușine. În urma unui sondaj întocmit de EEAC și LIFT, anul trecut, am observat că mai puțin de 5% dintre respondenți au apelat la ajutor profesionist. Asta în ciuda faptului că dintre cei 455 de participant, majoritatea avuseseră probleme din cauza condițiilor de cazare și aproape jumătate au experimentat probleme mai grave legate de discriminare, neplată, sau concediere incorectă  la serviciu.

Asistență gratuită pentru românii din Londra, prin intermediul Eastern European Advice Centre

A apela la ajutor, contrar opiniei multora, nu trebuie neapărat să fie costitsitor și să necesite asistența unui avocat. Lucrurile se pot rezolva cu cunoștințele necesare și cu bunăvoință și asta încearcă EEAC să demonstreze.»

Ce ajutor poate oferi Eastern European Advice Centre?

«Ca să vă dau un exemplu concret, am avut recent cazul unei persoane care lucra într-o brutărie și care nu știa că are dreptul legal la concediu medical plătit (“statutory sick pay”) chiar dacă nu avea un contract și astfel continua să lucreze periclitându-și sănătatea de teamă să nu își piardă slujba. Când angajatorul a refuzat să îi acorde concediul medical, am sfătuit angajatul să sesizeze HMRC. Aceștia au deschis o anchetă, în urma căreia brutăria a fost nevoită să plătească daune

Un alt caz recent a fost cel al unei doamne care lucra în curățenie și care era cercetată disciplinar în scopul terminării contractului, fără motive întemetiate. Explicandu-i drepturile și obligațiile ambelor părți în procesul de disciplinare, am întocmit împreună un dosar care a demonstrat că acuzațiile erau neîntemeiate. În felul acesta, femeia a reușit să își păstreze slujba

Cum pot românii să acceseze această asistență?

«Tot ce trebuie să facă este să îmi scrie la eliza@eeac.org.uk, sau să telefoneze la numărul 020 8741 1288 și să își facă o programare. Asistența este 100% gratuită. Deasemenea, celor care vor să ni se alăture ca voluntari le putem oferi trainiguri pe tema drepturilor de muncă și acces la  protecția socială. Suntem mereu dornici să răspundem comunității și, vorba aceea, “cu câți mai mulți, cu atât mai bine!”.»

Olivia Vicol

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version