Aurelia Timco și soțul ei au creat, în apropierea Londrei, un colț de poveste iertat de timp, care, de la prima vedere, îți trimite agale gândurile spre primitoarele gospodării din zona rurală a României. La doar câțiva kilometri de Londra, cuplul a construit o mini-fermă, unde cei doi cresc gâște, rațe și curcani exact cum făceau bunicii noștri.
Aurelia spune că nostalgia copilăriei, dorul de gustul mâncării de acasă, de la țară, dar și dorința de a se hrăni sănătos au motivat-o, atunci când s-a retras din agitația Londrei în zona Essex-ului, să pună bazele fermei. “Ideea a venit aproape instantaneu. Casa în care ne-am mutat avea 2.5 ha de pământ și mi se părea păcat să le lăsăm neexploatate. Avem un râuleț în preajmă și îmi doream să fie plin de rațe și de gâște. Apoi, având copiii mici, o afacere la domiciliu mi se părea ideală, pentru că așa puteam să am grijă și de cei mici. În plus astfel avem acces și la hrană sănătoasă. De cât timp sunt în UK nu am mâncat o gâscă, iar rațele din comerț sunt total diferite de cele mâncate în copilarie și de cele pe care le creștem noi. M-am mai gândit și că mai sunt persoane ca mine, care duc dorul gustului de acasă al cărnii de pasăre.
În fine, timpul, care nu ne-a permis să stăm prea mult pe gânduri din cauza cheltuielilor cu casa, a fost alt factor decisiv. Dar mai presus de toate, deschiderea fermei vine din dragul de a trăi la țară și din dorința de a ne crește copiii în acest mediu, în libertate”, povestește Aurelia despre cum s-a născut Little Blossom Farm.
Aurelia e în UK de peste 10 ani. S-a născut în nordul Republicii Moldova, la 14 ani s-a mutat la București unde a făcut liceul, iar după bacalaureat a terminat facultatea la Timișoara. Înainte de a deschide ferma a muncit în UK, în contabilitate, ca tax adviser, iar din 2007 a lucrat pentru minoritatea română. Aceasta spune că și acum, din când în când, îi mai ajută pe românii din UK, dar se ocupă doar de tax advising și de aplicații la Home Office. Dorința de schimbare, de a lucra la fermă, toate dificultățile pe care a trebuit să le depășească pentru a începe afacerea i-au răpit mai tot timpul, lăsând, din acest motiv, contabilitatea undeva în spate.
Despre greutățile cu care s-a confruntat, Aurelia spune că era conștientă de ele din ziua în care a decis să devină fermier în UK, dar nu le-a lăsat să-i răpească entuziasmul.
“Am știut de la bun început că avem de urcat un munte uriaș și că trebuie să investim mult, atât financiar, cât și emoțional, înainte să vedem rezultatele, roadele muncii noastre. Dar, nu era pentru prima oară când trebuia să fac față greutăților în viață. Am mers mai departe cu gândul la vorbele învățătorului Marcel: “lasă capul în jos și mergi înainte, cu credință în Dumnezeu”, spune Aurelia.
Principala problemă pe care a trebuit să o rezolve a fost faptul că pământul casei nu intra în categoria terenurilor agricole, de fermă. “La britanici nu este o tradiție ca fiecare să aibă o pasăre în ogradă… Poziția terenului intra însă, fără îndoială, în categoria “Countryside”, iar săracii cei de la primărie, ca și mine, au avut multe dureri de cap pentru a lua o decizie care să ne permită să putem crește păsări. E trist că în Marea Britanie sunt atâtea terenuri care ar putea fi utilizate, exploatate. Dar, din păcate, în această afacere, supermaket-urile au acaparat toată piața și pentru că au alternative de creștere ieftine, fermierilor nu le mai convine să producă, pentru că nu-și pot acoperi costurile. Noi am investit aproape 100 de mii de lire, iar fără sprijinul familiei, al surorii mele Viorica, care ne-a fost mereu alături, nu cred că am fi reușit.
Apoi, unde mai pui că munca manuală, atunci când vrei să fii acreditat ca producător Free Range, e foarte grea… Acesta este un alt aspect pe care nu l-am fi depășit fără sprijin, iar aici trebuie să le mulțumesc lui Marius și Gheorghiță, care încă mai muncesc ca niște eroi”, spune Aurelia.
Acum, de sărbători, mulțumită pasiunii și dorinței Aurelei de a crește păsări de curte exact ca acasă, românii din UK pot să redescopere aromele îmbietoare ale meselor de Crăciun de altădată. Din 16 decembrie, oricine își dorește să gătească un curcan crescut ca acasă la țară poate să o facă cumpărându-l din ferma Aureliei. Comenzile pot fi făcute prin telefon sau direct pe site-ul www.littleblossomfarm.co.uk. Cei care locuiesc în apropiere pot chiar să viziteze ferma și să cumpere de acolo, unde li se oferă, pe lângă o experiență fermecătoare, și o reducere de 7 lire. Aurelia spune că vinerea se află în piața din Colcester, Essex, iar de la anul vor începe să vândă și în centrul Londrei. Până atunci, românii din Londra o pot găsi pe 23 decembrie, între orele 4.30 și 6, lângă Biserica din Holborn, Chancery Lane.
Păsările crescute în ferma Aurelei, despre care un inspector de la protecția animalelor a spus că “stau ca la Disney Land”, au primit și binecuvântarea părintelui Ioan Fodor.
“Procesul e exact ca la bunicuța. Păsările sunt penite cu multă trudă, doar manual și stau până la două zile la scurs. Doar așa pot avea gustul acela special și fraged, inconfundabil, al păsărilor crescute la țară”, încheie Aurelia, care-i poftește pe români să se bucure de sărbători de o pasăre ca acasă și le urează ca “hrana să le fie spre sănătate și bucurie“.
F.B.