in

Florin Moldoveanu: “Aşa am ajuns la o cifră de afaceri de £16,5 milioane”



Florin Moldoveanu era acum 10 ani doar unul dintre românii care veneau în Marea Britanie să muncească. Acum este preşedintele firmei PiLON, una dintre cele mai cunoscute firme din sectorul de locuinţe sociale din UK. Cu o cifră de afaceri de £16,5 milioane în 2010, firma PiLON rămâne una dintre afacerile de succes din Marea Britanie.

Domnule Florin Moldoveanu, povestiţi-ne cum aţi început afacerea. Cât de greu a fost drumul, de la idee la profit?
«Acum zece ani, eram un român care sosea în Marea Britanie având cu mine doar cunoştinte de management deprinse prin studiu şi experienţă. Am început să lucrez în construcţii învăţând continuu despre piaţa britanică. După vreo doi ani în care am lucrat pentru diferite companii, am început să iau lucrări de amenajare a magazinelor, după care am început să lucrez în hoteluri ce aveau nevoie de renovări.
În 2003 am aflat mai multe despre sectorul de locuinţe sociale şi am realizat că pot construi o afacere de proporţii în acest sector. După primul contract am fost recomandaţi mai departe şi astfel ne-am făcut o reputaţie solidă şi am adunat un palmares impresionant. Drumul a fost foarte greu, foarte mult timp dedicat studiului pieţei, foarte mult timp dedicat formării relaţiilor de afaceri, formării şi creşterii echipei manageriale, foarte mult stres, dar şi satisfacţii.
Probabil ceea ce ar spune orice întreprinzător de success: ridicarea unei afaceri este plină de încercări. Dacă nu îţi place drama, nu te apuca de aşa ceva. De la o cifră de afaceri de £300,000 în primul an am ajuns în 6 ani jumătate la £16,5 milioane. Şi de la 20 de oameni în 2004 am ajuns la o medie de 400 de oameni pe şantiere, plus echipa de management ce numără peste 60 de oameni. Am renovat până acum peste 20.000 de locuinţe.»

De ce nu aţi deschis o afacere şi în ţară? Credeţi că aţi fi avut aceleaşi şanse şi în România?
«Înainte de a veni aici am încercat, ca mulţi alţi români, să deschid o afacere şi s-o fac profitabilă. Am ţintit domeniul imobiliar care nu era atât de dezvoltat în anii ’90. A mers bine vreo doi ani, dar deodată totul s-a năruit. Continuam să investesc foarte mulţi bani în publicitate, dar profiturile întârziau să apară. Erau perioade când vindeam câteva apartamente, dar erau şi luni de zile în care nu vindeam nimic. Poate dacă prindeam boom-ul de mai târziu era altceva, dar atunci lipsa rentabilităţii m-a făcut să aleg calea Angliei. Odată ajuns aici nu am mai avut timp să mă gândesc la România din punctul acesta de vedere. Pe viitor în schimb totul este posibil.»

Se spune că nu contează câţi bani ai, important este să-ţi trăieşti viaţa. Cum vi s-a schimbat viaţa de când aţi început afacerea?
«Fiecare dintre noi are aspiraţiile şi ţelurile lui. Eu întotdeauna am fost extrem de ambiţios şi cu putere de muncă. De la o vârstă fragedă mi-am dorit să am afacerea mea şi nimic altceva. Pentru mine PiLON este parte din viaţa mea, nu este numai o afacere, este şi o pasiune. Ca orice fondator al unei afaceri de success trăiesc prin afacerea mea. Aproape tot ce fac sau gândesc are legătură într-un fel sau altul cu PiLON. Beneficiile materiale care vin cu o afacere de success le consider un bonus, şi nu un scop în sine. Unul dintre cele mai mari avantaje este faptul că pot să cunosc şi să mă înconjor cu oameni ambiţioşi, inteligenţi, de success, atât în firma mea cât şi in exteriorul ei.»

Foarte multe firme au fost afectate de criza mondială, multe firme au dat faliment sau au concediat personal. Cum v-a afectat pe dumneavoastră recesiunea?
«În momentul în care recesiunea a lovit UK, în vara lui 2008, văzând ce este în faţă şi nefiind complet pregătiţi pentru a face faţă încercărilor iminente am decis să renunţ la orice plan de creştere şi să mă concentrez pe consolidare în paralel cu pregătirea firmei pentru creştere în timpuri de recesiune.
Zis şi făcut: am luat măsuri pentru a ne conserva, renunţând la intenţiile de creştere a afacerii. În acelaşi timp însă am canalizat investiţii suplimentare în direcţia creşterii productivităţii şi competitivităţi firmei şi a perfecţionării personalului. A fost practic o reorganizare radicală pentru a deveni o afacere viabilă în actualele condiţii de criză. A trebuit să luăm o foaie albă de hârtie, să uităm toate planurile noastre de creştere, să plănuim cum salvăm compania şi cum o pregătim pentru viitor. A fost dureros fiindcă a trebuit să desfiinţăm zeci de locuri de muncă înfiinţate pentru a susţine creşterea anticipată înainte de recesiune.
Astfel am eficientizat toate eforturile companiei şi drept rezultat am ieşit cu bine din recesiune şi am reînceput să investim în creşterea afacerii. În 2009 am crescut cu 25%, iar în 2010 cu aprope 60% faţă de 2009. În această perioadă am reuşit să creăm zeci de locuri de muncă, practic toate cele care le-am tăiat în 2008 şi peste. Am reuşit să investim în creearea de noi servicii, în sisteme noi de IT şi în centrul PiLON de pregătire profesională, inovaţie şi testare: ”PiLON Training, Innovation and Vetting Centre”.»

Câţi angajaţi are firma în prezent?
«Firma Pilon are acum 66 angajati în management din care 13 britanici şi 53 de români. Pe şantierele noastre activează în medie 350-450 muncitori calificaţi şi necalificaţi din care 48 key workeri. 95% dintre ei sunt români. În medie recrutăm 100 noi muncitori pe lună.»

Care a fost cifra de afaceri anul trecut? «16.5 milioane lire sterline.»

Ce probleme aţi întâmpinat de la deschiderea afacerii şi până acum ?
«Fiecare afacere are încercări şi satisfacţii. Continuu. Ceea ce defineşte o afacere de success este înţelegerea profundă a nevoii continue de adaptare la cerinţele externe ale pieţei şi a celor interne de asemenea. în PiLON suntem adepţii inovaţiei în tot ceea ce facem. Asta ne menţine înaintea competiţiei dar ne şi dă aşa zisele dureri de creştere din când în când.»

Firma PiLON este un nume cunoscut în UK. Cum va alegeţi oamenii, cum se face recrutarea de personal?
«Lucrăm în principal cu români fiindca vrem să fim implicaţi şi să ajutăm comunitatea românească. De asemenea fiind o firmă fondată şi patronată de români ne-am atras unii pe ceilalţi cum am crescut. Nu este intenţionat dar rezultatul este plăcut şi ne bucurăm de el. Avem şi personal britanic sau de alte naţionalităţi. Recrutarea se face în mai multe feluri, fie prin agenţii, fie prin anunţuri in ziare, fie prin recomandări, fie prin website-ul nostru.
Muncitorii noştri răspund unuia din anunţurile noastre iar departamentul de Resurse umane preia detaliile, pune o serie de întrebări şi le introduce într-o bază de date. Atunci când avem nevoie de oameni noi, cei care se ocupă de recrutare îi sună pe cei potriviţi şi stabilesc o probă de lucru şi o discuţie despre condiţiile de muncă la PiLON. De asemenea candidatul are oportunitatea să citească contractul de muncă, condiţiile de protecţia muncii etc. Totul este sistematizat şi bine pus la punct.»

Aţi avut dezamăgiri din partea oamenilor, a angajaţilor? «Cum sunt sigur că şi eu i-am dezamăgit pe unii dintre angajaţii mei de-a lungul anilor. Este natural şi nu putem decât să învăţăm din greşeli şi să devenim mai buni, mai răbdători unii cu ceilalţi. Englezii au o vorbă: “You can’t be all things to all men”. Este valabilă în orice colectiv şi bineînţeles şi la PiLON. Ceea ce nu facem aici este să ne lăsăm controlaţi de dezamăgiri. Le discutăm, învăţam din ele şi mergem mai departe.»

Cum sunt condiţiile de lucru din firma dvs., de ce ar alege cineva să vină să lucreze la PiLON?
«A apărut o departajare între PiLON şi alte firme de construcţii conduse de români pe piaţa britanică. Firma s-a distanţat de competitori impunând un nivel de competenţă foarte ridicat, întocmai ca şi în marile companii britanice. Această filosofie propune o altfel de atitudine şi o nouă mentalitate pentru muncitorii români pe care îi apreciam ca potenţiali colaboratori. Condiţiile la PiLON sunt foarte bune. Şi sunt sigure. PiLON nu îşi poate asuma nesiguranţa şi neprofesionalismul. În felul acesta putem realiza lucrări la aceeaşi calitate cu marii noştri competitori care realizează construcţii de mare anvergură în această ţară.
Poate că celor care vin să lucreze pentru noi li se pare la început dificil şi anevoios să respecte măsurile de siguranţă impuse de companie, cum ar fi casca, bocanci cu bot de oţel etc. Dar lucrurile sunt gândite astfel pentru liniştea şi beneficiul tuturor şi mai ales al celor care trudesc din greu pe şantiere. Să nu uităm că avem şi un premiu pentru protecţia muncii dobândit de la una dintre cele mai mari organizaţii din domeniu: British Safety Council. Pe scurt oferim standarde britanice constructorilor români.»

Sunteţi la curent cu ce se întâmplă acum în România? Ce părere aveţi? «Sunt la curent dar mă abţin de la comentarii. Singurul lucru care pot să-l spun aici este că plănuim ca în următoarele luni să începem să recrutăm muncitori direct din România.»

Care sunt pentru dumneavoastră modelele de succes în business, în economia românească, în ultimii 20 de ani? Dar în lume? «În România nu cunosc. În lume ar fi Apple, Google şi Facebook. Au trei lucruri în comun pr care eu le apreciez şi încerc mereu să le replic, bineînţeles la nivelul şi în industria noastră: Inovatia în technologie, grija faţă de angajaţii lor şi crearea de servicii noi inovative.»

Oana Grigore

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cameron: Multiculturalismul, un eşec

Cine l-a văzut pe Costel Moldovanu