in

Marcel Ciolacu, la întâlnirea cu românii din Marea Britanie: „În anul 1991 am vrut să rămân la Londra, să rămân în diaspora, dar nu am reușit”

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a efectuat, în perioada 12-13 noiembrie 2024, o vizită de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Este prima vizită a unui prim-ministru român în  Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord după 17 ani.
Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu premierul britanic, Keir Starmer, cu președintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle și cu Lordul Primar al City of London (The Lord Mayor of the City of London), Alastair King. Premierul a participat la Forumul Economic România-Marea Britanie, a vizitat Biserica Românească  și s-a întâlnit cu membri ai comunității românești din Marea Britanie.

La întâlnirea cu membri ai comunității românești din Marea Britanie, la biserica românească, Marcel Ciolacu a povestit cum a vrut să „rămână” în 1991 în străinătate. „(…) în anul 1991 am vrut să rămân la Londra, să rămân în diaspora, dar eu nu am reușit. Dvs. ați reușit acest lucru. Fratele meu l-a reușit, a locuit vreo 15 ani în Germania împreună cu familia.”

Premierul a mai spus că „abordarea” statului român „a fost una greșită”, determinând numeroși cetățeni să emigreze: „Am nenorocul să mă adresez dvs. ca prim-ministru, ca reprezentant al statului, după foarte, foarte mulți ani de zile în care abordarea a fost una greșită” în legătură cu „măsurile pe care trebuia să le ia statul astfel încât astăzi să nu fiu în fața reprezentanților celei mai mari comunități de români din afara țării”.

Cele mai vorbite 10 limbi în Marea Britanie, altele decât engleza: pe ce loc este limba română

El a spus că acum România s-a dezvoltat și intenția este „să reușim să vă lămurim de a reveni cât mai mulți acasă. Este evident că este un proces de lungă durată, fiindcă fiecare dintre dumneavoastră poate la început v-ați părăsit copiii în România, între timp v-ați adus copiii în Marea Britanie. Ar fi culmea acum să plecați, să lăsați copiii într-o țară străină și dumneavoastră să vă întoarceți acasă.”

„Deci, lucrurile sunt foarte complexe. Și atunci trebuie să găsim – și vă anunț cu o fărâmă de bucurie – faptul că e primul an când au venit mai mulți români în România decât au plecat. Trebuie să găsim acel liant și acel mijloc care să ne facă viața mai frumoasă, să fim mai mândri și mai utili pentru noi, pentru familiile noastre și pentru țara noastră. Investițiile trebuie continuate de stat așa cum le face în România, trebuie să înceapă să investească și în țările unde sunt aceste comunități mari de români.”, a mai spus Marcel Ciolacu, potrivit gov.ro.

Marcel Ciolacu a vorbit și despre potențialul pe care ar putea să îl valorifice comunitatea românească, dacă ar fi unită: „Îmi spunea doamna ambasador că sunt în acest moment sectoare din Londra unde limba principală este limba română. Cumva dacă acele comunități s-ar uni ar fi decidente cel puțin în zona administrativ-locală. Cumva ne-am construit prea mult în ură, am uitat de fapt că suntem creștini și care esența creștinătății, dar eu cred că, cu voia lui Dumnezeu, de această dată vom găsit calea care să ne unească, nu să continue să ne dezbine. Și nu sunt acea persoană care caută cumva vinovații. Vinovații sunt fără vină și știe mai bine fiecare ce a făcut și ce ar fi putut face. Părerea mea este să găsim ce avem de făcut de acum încolo.”

Elena Lasconi: „Românii din Marea Britanie merită mai mult respect și sprijin”

1,2 milioane de români în Marea Britanie

Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent la Forumul Economic româno-britanic, care a avut loc, ieri, la Londra. Cu această ocazie a afirmat că „peste 1,2 milioane de români au ales să trăiască, să studieze sau să muncească în Regatul Unit”.

„Sunt oameni care contribuie activ la dezvoltarea societăţii şi economiei britanice. Oameni care excelează atât la nivel academic, cât şi profesional, comunitatea românească fiind bine integrată în multe sectoare importante, cum ar fi: sistemul financiar-bancar, mediul antreprenorial, sistemul sanitar, zona construcţiilor sau IT. Astfel, limba română a ajuns în topul celor mai vorbite trei limbi din Anglia şi Ţara Galilor”, a subliniat premierul României.

Marcel Ciolacu a subliniat că este un motiv de mândrie pentru noi, dar ”în acelaşi timp suntem conştienţi că economia României are nevoie de ei”.

”De aceea, o spun direct, aşa cum spui unor prieteni: interesul meu, ca premier, este să reduc numărul românilor care pleacă la muncă în străinătate. Şi, pentru asta, îmi doresc ca astăzi să reuşim împreună să convingem tot mai mulţi şefi ai marilor companii britanice că România este o ţară foarte bună pentru investiţii. În acest fel, avem o relaţie win-win: dumneavoastră găsiţi noi oportunităţi de dezvoltare în România, iar noi ne păstrăm forţa de muncă acasă şi creştem economia locală”, a spus premierul.

Întâlnire cu Keir Starmer

Premierul Marcel Ciolacu a fost primit, miercuri, de premierul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Keir Starmer, la reşedinţa acestuia din Londra.

Întâlnirea este „Începutul unei prietenii solide cu premierul Keir Starmer, pentru popoarele noastre, țările noastre, valorile democratice comune și pacea globală”, a scris premierul român, într-o postare publicată în engleză pe rețeaua X, după întâlnire.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 1.5]

Un pas revoluționar pentru combaterea fumatului: Pilula de renunțare la fumat, relansată în Marea Britanie

no work

Semnale de alarmă în piața muncii din Marea Britanie: crește somajul, scade numărul locurilor de muncă vacante