Menu
in

Marian Văduva (UK), candidat pentru Senatul României din partea PSD: „Prezența unui român din Marea Britanie în Parlament este crucială”

Emil Marian Văduva are 37 de ani și este rezident în Londra de 12 ani. Este licențiat în drept și studii diplomatice. „Brexit-ul este motivul pentru care prezenţa unui parlamentar provenit din comunitatea românilor din Marea Britanie în legislativul României ar fi crucială”, a spus el într-un interviu acordat Ziarului Românesc.

La Londra, a urmat o bursă politică în cadrul Partidului Laburist, al cărui membru este, cursuri  de politică externa, Business şi Management la Dale Carnegie, în 2015 și conduce propria afacere din 2007. Marian Văduva candidează pe locul II pe lista Partidului Social Democrat în colegiul pentru Diaspora.

El ne-a povestit cum a ajuns să candideze, dar și cum este să reprezinte un partid care nu are o imagine foarte bună în rândul românilor din afara granițelor. Marian Văduva crede că există idei preconcepute cu privire la PSD, pe care el îl consideră un partid care doreşte să răspundă românilor prin desemnarea candidaților din rândurile comunităților românești de peste graniță.

Candidatul social-democrat este un tânăr aflat la prima sa experiență în politica mare, nu a mai ocupat nicio funcție publică. A căpătat experiență în echipa primarului Londrei, Sadiq Khan, unde a văzut ce înseamnă o abordare occidentală a unei campanii electorale.

De când sunteți membru al Partidului Social Democrat, șef al PSD Marea Britanie și de ce ați ales PSD?

«Dintotdeauna m-am plasat – ca abordare politică – pe centru stânga. Activez de circa șapte ani în Partidul Laburist britanic, aşadar apartenenţa la PSD a venit în mod natural. Am ajuns la conducerea structurii PSD din Marea Britanie în urmă cu trei ani, în urma alegerilor interne. În 2015, am fost ales şi vicepreşedinte al organizaţiei PSD Diaspora, organizaţie  care a realizat importanţa generaţiei viitoare şi a contribuţiei pe care aceasta o poate avea nu doar la dezvoltarea organizaţiei, ci a întregii Românii.

Ne-am propus să concepem şi să aplicăm programe care să implice tineri profesionişti  români din Marea Britanie, pentru a-i ajuta şi pentru a crea o comunitate de oameni care ştiu să promoveze valorile româneşti şi în afara ţării. Mă bucur de prietenia colegilor mei, care stau alături de mine şi de activitatea bogată a organizaţiei noastre, de la înfiinţarea ei, în 2010, până astăzi.»



Cum ați ajuns pe lista candidaților pentru Diaspora? Care au fost criteriile de selecție?

«Aceste criterii sunt, fără doar şi poate, rezultatul unei noi abordări a partidului şi într-o mare măsură, spun eu, răspunsul la solicitările oamenilor diasporei: vrem români din diaspora pe listele de candidaţi la parlamentare.

Procedurile interne de desemnare au fost extrem de clare şi de deschise: am fost alături de organizaţie, am contribuit cu idei şi iniţiative la programul de guvernare în ceea ce priveşte agenda românilor din străinătate şi, atunci când a fost momentul, mi-am manifestat interesul de a contribui şi la materilizarea ideilor mele din postura de parlamentar.»

PSD nu are o imagine foarte bună în rândurile românilor din străinătate. Cum îi veți face pe alegători să treacă peste adversitatea față de acest partid?

«Cred că alegătorii români din diaspora vor vedea utilitatea clară de a susţine în primul rând oameni din comunităţile lor. Eu sunt unul dintre acei oameni, care înaintează pe drumul lui, cu susţinerea comunităţii din care provine şi cu credinţa sinceră că pot face lucrurile mai bine decât cei care nu cunosc în mod direct realităţile diasporei. Cred că PSD doreşte să răspundă românilor, desemnând – în mod corespunzător cu dorinţele oamenilor – pe care poartă steagul, care enunţă ideile şi furnizează soluţiile pentru oamenii din comunitatea lor şi din alte ţări ale diasporei.

Nu sunt în niciun fel inhibat de ceea ce vor alţii să fie ideile preconcepute cu privire la Partidul Social Democrat. Dimpotrivă, cred că sunt, ca şi colegii mei candidaţi din echipa pentru diaspora,  un exemplu viu al dorinţei de transformare a acestui partid.»

Ce trebuie să facă un senator de diaspora pentru românii din afara țării și ce nu au făcut cei care au fost în funcție până acum?

«Cred că parlamentarii românilor din străinătate cu un pedigree veritabil de diaspora au fost foarte puţini în ultimile legislaturi. Un senator sau deputat de diaspora, prin prisma propriei experienţe de viaţa trăită prinţe străini, trebuie să fie intuitiv în a înţelege problemele omului care a ales să îşi construiască un viitor în afara ţării. Asculţi oamenii şi ai o reprezentare clară a ceea ce ţi se transimte, pentru simpul fapt că „ai fost şi eşti şi tu acolo”.

Te transpui firesc, înţelegând problemele comunităţilor şi ştii că locul în parlament nu este al tău, este al lor, pentru a le promova interesele şi rezolva doleanţele. Cred că datoria de reprezentare publică, atât de bine definită în politica britanică, pe care am dobândit-o ca experienţă în anii de activitate în partidul laburist, se va dovedi foarte utilă pentru poziţia de senator în Parlamentul României.»

S-a pus problema majorării numărului de parlamentari pentru Diaspora,  însă actul nu a trecut de parlament. Credeți că e nevoie de mai mulți parlamentari în Diaspora?

«Cred că o reprezentare cât mai bună a comunităţilor de români din diaspora nu poate fi decât benefică pentru România. Românii diasporei sunt oamenii care spun şi fac, vor să facă o schimbare şi o fac, dovadă stă exemplul personal al fiecărui român care şi-a luat soarta în propriile mâini. Cum să nu vrei să ai cât mai mulţi ca ei în orice for legislativ şi în orice structură de conducere administrativă a României?»

Există un colegiu în afara granițelor României, dar cu toate acestea candidații  trebuie să aibă domiciliul în țară. Cum comentați acest lucru?

«Evoluţia spre normalitate a democraţiei româneşti este încă în parcurs. Consider că s-a dorit ca experienţa şi expunerea atât spre comunitatea de români din diaspora, cât şi spre activitatea din Parlamentul României să fie condiţii esenţiale pentru ca un candidat să devină un parlamentar cu o contribuţie reală la schimbarea în bine a celor ce îi reprezintă.»

Sunteți singurul candidat la senat din Marea Britanie. Ce credeți că veți putea face pentru românii de aici dacă veți fi ales? Mai ales că ei se confruntă acum cu problema Brexit.

«Problema Brexit, aşa cum o definiţi dumneavoastră, este motivul pentru care prezenţa unui parlamentar provenit din comunitatea românilor din Marea Britanie în legislativul României ar fi crucială.

Brexit-ul aduce impredictibilitate legislativă, alimentează resentimente naţionaliste în rândul populaţiei majoritare, destabilizează chiar şi comunităţi integrate. Cel puţin pentru aceste motive, vocea fermă a unui reprezentant al românilor din Marea Britanie este acum mai importantă ca niciodată.»

Sunt doar două posturi de senator pentru Diaspora și patru de deputat. Câte credeți că vor reveni PSD?

«Nu pot face astfel de predicţii. Ştiu însă că programul meu este unul al soluţiilor pragmatice care contribuie la eliminarea obstacolelor administrative, sociale, care zădărnicesc de multe ori integrarea noastră în comunităţile în care am ales să ne trăim viaţa. Cred în pragmatism şi în materializarea proiectelor. Dacă şi oamenii vor parcurge şi vor aprecia programul nostru, atunci PSD va avea un scor bun

Dacă veți fi ales, va trebui să fiți mai tot timpul în Parlament. Cum veți soluţiona această problemă, având în vedere că viața dumneavoastră se desfășoară în cea mai mare parte în Marea Britanie?

«Cred că opţiunea de a candida presupune o schimbare majoră în viaţă – îmi voi centra activitatea şi energia în a îi reprezenta pe cei care îşi pun încrederea în mine şi, dacă asta înseamnă să fiu prezent în comunitatea mea de români, alternând cu prezenţa mea în Parlamentul României, atunci aşa voi face.»

Ați participat la campania lui Sadiq Khan, primarul Londrei. Ce fel de experiență a fost? Ce avem de învățat de la politicienii britanici?

«Am primit cu bucurie vestea rezultatului scrutinului pentru alegerea primarului Londrei și mă bucur că efortul meu susţinut, depus alături de partenerii din Partidul Laburist, a avut rezultatul dorit. Sper că relaţia de colaborare cu Sadiq Khan şi cu administraţia Londrei să se dezvolte în perioada următoare, în beneficiul tuturor românilor din această mare metropolă.

Activitatea politică alături de colegii laburişti a fost şi este o experienţă politică benefică. Omul în centrul politicii nu este doar un slogan şi nici un concept idealist. Îmi doresc ca onestitatea în abordare şi eficienţa în acţiune să fie eticheta actului meu de reprezentare al românilor din comunităţile diasporei în Senatul României.»

 

Mircea Maer

PNL Marea Britanie, acuzații de trădare. „Îl susține pe Aurelian Mihai, nu pe Mihai Voicu”. Șeful din Londra dezminte

Candidatul PNL pentru Diaspora, Mihai Voicu, jignit de colegii de partid: «Șobolanule!»

Sovietizarea PSD Diaspora, probe de sinucidere politică a lui Dragnea

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version