Menu
in

Mihai Ilieș, vicepreședinte PNL Londra: „Congresul să promoveze imaginea României”

Mihai Andrei Ilieș este unul dintre românii din Londra implicat atât în viața politică, fiind candidat liberal-democrat la alegerile pentru consiliile locale din acest an, cât și în activități civice și organizații studențești. La 24 de ani, Ilieș are deja o vastă experiență organizatorică.

De la 14 ani a activat ca membru al Asociației Cercetașii Munților, în cadrul căreia a condus și organizat tabere pentru copii. A fost la pregătire în Franța, a făcut parte din conducerea Întâlnirii Internaționale a Tineretului Catolic, unde au participat în jur de 3.000 de oameni. A studiat la Cluj, la Universitatea Babeș-Bolyali, Relații Internaționale și Studii Europene, iar acum este student la University of West London și face parte din Departamentul Dezvoltare al organizației RONUS a studenților români.




L-am întrebat pe Mihai Ilieș ce părere are despre organizarea unui Congres al Românilor de Pretutindeni? „Ipotetic vorbind”, ne-a declarat el, „constituirea unui Congres permanent al românilor de pretutindeni ar reprezenta un pas important pentru a întări şi dezvolta relaţia cu românii care trăiesc în afara graniţelor, putându-le astfel oferi acestora o informarea şi reprezentare mai apropiată, complementară celei oferite de către ambasade şi consulate.”

Însă nu este foarte entuziasmat de idee, întrucât trebuie avut în vedere faptul că ne aflăm într-un an electoral: „Trebuie văzut concret cum se doreşte să fie organizat acest congres şi de ce fel de libertate se va bucura pentru a putea dezvolta şi desfăşura proiecte pentru românii care locuiesc în diaspora.

Dacă scopul instituirii congresului va fi doar unul simbolic, atunci ar fi mai bine ca MAE să dea dovadă de chibzuinţă în vederea cheltuirii banului public şi să caute să dezvolte proiecte cu adevărat folositore pentru românii din diaspora.” În concluzie, crede Ilieș, ideea constituirii unui Congres al românilor de pretutindeni este bună, însă ar trebui făcută o prezentare mai amănunţită a acestui proiect, întrucât în momentul de față aceasta este destul vagă.

În ceea ce privește obiectivele propuse de MAE, acestea sunt, în opinia vicepreședintelui PNL Londra, prezentate într-o manieră destul de „politică” şi nu sunt foarte clare. El spune că în viziunea sa acest congres ar trebui să aibă printre obiective înfințarea de centre comunitare care prin activităţi formale şi informale să promoveze imaginea României în străinate, să îi încurajeze pe românii care trăiesc în diaspora să se întoarcă la un moment dat în România şi să îşi investească o parte de bani acolo.

„Un alt obiectiv important al acestui congres ar trebui să fie desfăşurarea de campanii care să stârnească interesul străinilor asupra mediului de afaceri din România, să dezvolte proiecte de consiliere pentru integrare socială împreună cu alte state în care cetăţenii români au emigrat şi care adesea prin comportamentul anti-social, formează stereotip despre români şi România”, mai este de părere Ilieș.

El mai spune că la o primă vedere cuvântul congresman sună foarte pompos şi este convins că bătălia pentru un asemeanea post va atrage interes. „Personal, deoarece acest Congres al Românilor de Pretudindeni e încă la stadiul de idee, neoferind nimic concret, sunt rezervant în a mă pronunăța cu da sau nu în privința participării, deoarece nu ştiu exact ce implică şi care sunt atribuţiile ce ţi le oferă o asemenea funcţie”, a declarat Ilieș.

Cât despre procedeul de selectare a reprezentaţilor la congres, opinia vicepreședintelui PNL Londra este că acesta ar trebui oferit în detaliu de către MAE.

Iris Radulian, MY Romania Group: “Reprezentanţii” pentru Congres au fost deja aleşi pe „considerente politice”

Potrivit acestuia, „dacă se doreşte o idee ipotetică asupra modului de selectare a reprezentaţilor, atunci aceştia ar trebui să fie în primul rând oameni care pot să dovedească faptul că trăiesc în diaspora şi de-a lungul anilor au desfăşurat o bogată activitate pentru comunitate românească din ţară de rezidenţa.” El mai crede că cei care îşi vor exprima interesul ar trebui să prezinte un portofoliu amănunţit cu privire la proiectele pe care doresc să le dezvolte, astfel se va putea stabili care ar fi cei mai competenţi reprezentaţi.

În final, l-am întrebat pe Mihai Andrei Ilieș  pe cine ar vedea el în postura de reprezentați ai comunității românești din Marea Britanie într-o astfel de structură? „Comunitatea românească din Marea Britanie este una din cele mai importante comunităţi din diaspora şi nu duce lipsă de oameni competenţi, care au capacitatea şi calităţile necesare pentru a face parte din acest congres.”

Tommy Tomescu, Europeans Party: «Puterea mituieşte liderii diasporei cu locuri la Congresul Românilor de Pretutindeni»

„Personal, nu sunt în măsură să propun pe nimeni şi consider că cei care doresc să participe ca reprezentaţi ar trebui să îşi exprime singuri intenţia, urmând să li se acorde încredere şi susţinerea în funcţie de competențele pe care le afişează.”

Mircea Maer

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version