in

Tommy Tomescu, Europeans Party: «Puterea mituieşte liderii diasporei cu locuri la Congresul Românilor de Pretutindeni»

În urmă cu circa o lună, Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, au cerut Parlamentului, printr-o scrisoare, să analizeze convocarea unui Congres al Românilor de Pretutindeni pentru 29-30 noiembrie 2014, imediat după alegerile prezidenţiale.

Corlăţean şi Stanoevici au precizat că evenimentul, “prevăzut în legea 299/2007, reprezintă un instrument instituţional esenţial pentru viaţa comunităţilor, atât ca organism reprezentativ al acestora, cât şi ca mecanism eficient de identificare şi de rezolvare a problemelor milioanelor de români aflaţi în afara graniţelor”.

Cei doi miniştri au arătat că “în urma unui proces de reflecţie derulat în cadrul MAE, referitor la identificarea modalităţilor optime privind organizarea în permieră a acestei reuniuni de o deosebită rezonanţă în rândul românilor din străinătate”, a fost elaborat un proiect de metodologie pentru convocarea acestui Congres cu ocazia Sfântului Andrei (30 noiembrie – Ziua Românilor de Pretutindeni).

Începând de astăzi, vom prezenta opiniile despre congresu ale unor figuri publice ale comunității românilor din Marea Britanie.


Preşedintele Partidului Europenilor din Marea Britanie, dr. Tommy Tomescu, crede că puterea din România încearcă să „mituiască” liderii organizaţiilor din diaspora cu locuri în Congresul Românilor de Pretutindeni.

„În ultimii ani am fost martorii unui process de coagulare a asociaţiilor şi ziarelor diasporei române din Europa, în lipsa unei mari influenţe din partea partidelor din România.”



„Se pare că liniştea noastră relativă a luat sfârşit, deoarece politicieni din România au început să dezbată o eventuală organizare a acestui Congres al Românilor de Pretutindeni, pe 29-30 noiembrie 2014″, a declarat Tomescu pentru Ziarul Românesc.

El crede că organizarea acestui congres în preajma alegerilor prezidenţiale nu este întâmplătoare şi nu ne duce cu gândul la altceva „decât la faptul că organizatorii doresc să atragă liderii acestor organizaţii de partea lor în schimbul unor avantaje minore şi trecătoare”.

„În general, românii din diaspora sunt scârbiţi şi nu vor să audă de viaţă politică din România“, este de părere liderul Partidului Europenilor. El dă exemplu recentele alegeri europarlamentare, unde numărul românilor din Marea Britanie care au votat candidate britanici a fost mai mare decât al celor care au votat partidele politice din România, la ICR şi la consulat.

„Încercarea de a acapara liderii organizaţiilor româneşti din diaspora prin selelectarea lor în baza unor criterii făcute în interes personal va produce o îndepărtare a acestor lideri de românii de rând care sunt scârbiţi de aceste metode”, mai este de părere Tommy Tomescu. El crede că ar fi bine care reprezentanţii din Congres să nu fie desemnaţi doar de consulate, însă şi aşa „va rămâne întrebarea legată de legimitatea celor care vor putea alege primii reprezentanţi”.

PNL Diaspora se pregătește de alegeri: “Avem nevoie de aportul românilor plecaţi în străinătate”

Iată ce spune Tomescu despre modul în care ar trebui aleşi reprezentaţii românilor din diaspora la Congres:

„Vor trebui să decidă ce organizaţii au o aşa zisa legitimitate să aleagă, eu personal considerând că toate organizaţiile ar trebui să fie acceptate. Deoarece fiecare vot ar conta vor fi foarte multe discuţii legate de legimitatea unor organizaţii pe care unele persoane sau entităţi le-ar putea considera cu mai multă sau mai puţină dreptate ca fiind organizaţii de carton, introduse în procesul decizional doar pentru a influenţa votul.

Unele persoane ar putea cere ca aceste organizaţii să fie înregistrate legal, dar adevărul este că există mulţi activişti comunitarii care au făcut multe, dar nu s-au ocupat foarte mult de formalizarea organizaţiei lor.

Nu ar fi corect că doar nişte organizaţii să fie «reprezentate» în condiitiile în care mulţi au realizat diverse activităţi în sprijinul comunităţii în mod individual. Nu ar fi corect că aceşti individualişti să fie excluşi dintr-un proces decizional.

Ar fi incorect să se organizeze un Congres al Românilor de Pretutindeni cu «reprezentanti» aleşi pe baza unor voturi date de nişte «votanţi » desemnaţi mai mult sau mai puţin echitabil. Singurele voturi cu adevărat valabile sunt date doar în momentul în care se permite tuturor românilor din diaspora să participle la alegeri şi nu doar anumitor entităţi ALESE PE CRITERII FĂCUTE DUPĂ INTERESE PERSONALE.”

Liderul Partidului Europenilor a mai declarant că în cazul în care politicienii din România doresc cu adevărat o reprezentare adecvată a diasporei pe baza unor voturi reale, pot foarte bine să măresca numărul parlamentarilor români pentru diaspora ce pot fi aleşi de toţi românii din afara graniţelor la alegerile pentru Parlamentul României.

„În lipsa acestui lucru”, crede el, „aceşti «reprezentanți» vor servi doar drept paravan pentru partidele care vor să spună că sunt interesate de diaspora, fără a avea o putere reală de a schimba ceva.”

În ceea ce priveşte persoanele care ar trebui să candideze pentru Congresul Românilor de Pretutindeni, dr. Tommy Tomescu consideră că pot fi desemnate după mai multe criterii:

–          prin depunerea unor dovezi ale faptului că persoana sau organizaţia respectivă  a organizat un număr de x activităţi/evenimente pe o perioadă de cel puţin x luni (în urma unor criterii publice);

–          desemnate de media (în urma unor criterii publice);

–          desemnate de ambasade (în urma unor criterii publice);

–          desemnate  de alte surse propuse de diaspora (în urma unor criterii publice).

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românii trimit mai mulți bani acasă. Peste 1,5 miliarde în primele 5 luni ale anului

Românii – cei mai săraci, mai needucați și mai bisericoși europeni. România – cea mai coruptă țară din UE