Copiii din comunitatea românească din Marea Britanie care au împlinit 13 ani au ocazia să îmbrățișeze o carieră care este considerată de mulți dintre britanici o mândrie națională. Metropolitan Police dorește să aducă în pepiniera cadeților și tineri români. Principalele condiții sunt ca viitorul cadet să își dorească o carieră în poliție, să aibă între 13 și 18 ani și să vorbească atât limba română, cât și limba engleză. Cei selecționați vor fi instruiți pentru a deveni polițiști în Marea Britanie.
În ce fel de activități sunt implicați cadeții? Potrivit Poliției Metropolitane, ei vor participa la vizite regale, parade organizate cu ocazia zilelor memoriale sau excursii de week-end. De asemenea, vor învăța abilitățile polițiștilor precum tehnici de prim ajutor și legislație, vor ajuta poliția în acțiuni privind focurile de artificii sau alcoolul, vor participa la inițiative privind criminalitatea și la exerciții pentru situații de urgență.
„Aceste activități vor permite tinerilor români care aleg cariera de polițist în Marea Britanie să își dezvolte abilitățile lor personale, printr-o formare structurată și serioasă. De asemenea, vor ajuta la îmbunătățirea relațiilor dintre poliție și comunitatea de români din Marea Britanie.”
„Părinții ai căror copii prezintă înclinații spre această meserie trebuie să le explice că aceasta este o adevărată șansă de a câștiga respectul celor din jurul lor”, a declarat pentru Ziarul Românesc Iris Radulian, coordonatorul MY Romania Group, organizație care colaborează cu Poliția Metropolitană pentru acest proiect. „Părinții copiilor români între 13 și 18 ani mă pot contacta pentru mai multe amănunte la numărul de telefon 07856 516 312.”
Și tu poți fi polițist britanic!
De asemenea, Poliția Metropolitană este în căutarea de voluntari vorbitori de limba română, pentru un proiect social desfășurat tot în parterneriat cu MY Romania Group, prin care se dorește ajutarea comunității românești în aplicarea legii. Se urmărește implicarea directă a poliției pentru sprijinirea oamenilor neînregistrați în sistemul britanic (oameni fără locuință, persoane fără Număr de Național de Asigurări sau fără medic de familie).
Pentru aceste activități se caută voluntari la nivel administrativ (IT, recepție, lucrători sociali, translatori). Mai mult, Poliția Metropolitană este în căutarea de voluntari care să facă parte din corpul așa-numiților „Special Constables”, o forță de poliție în rezervă. „Special Constables” au toate competențele legale ale polițiștilor, ceea ce include munca de teren și purtarea armelor de apărare.
„Condițiile de acceptare în acest caz sunt destul de aspre. Este nevoie de trei ani de rezidență în UK, cu nu mai mult de o lună în afara țării, codiție fizică foarte bună, abilități psihologice și de comunicare etc. Cei care cred că îndeplinesc aceste condiții să ia legătura cu MY Romania Group, pentru a putea fi îndrumați”, a declarat Iris Radulian.
Cei admiși în corpul „Special Constables” vor lucra ca și voluntari, existând posibilitatea decontării cheltuielilor de deplasare, masă etc. Însă cea mai mare oportunitate este aceea că există 80% șanse ca ei să devină, după un timp, polițiști.