Menu
in ,

Primul avion cu lucrători agricoli români a sosit în Marea Britanie. Fermieri: „Avem nevoie de 90.000 de oameni”

Primul zbor charter din România care transporta 150 de lucrători agricoli care vor culege de fructe și legume a ajuns în Marea Britanie, joi după-amiază.

Fermierii din regat au mare nevoie de muncitori, transportul din România fiind catalogat ca unul „extrem de important“ pentru salvarea agriculturii britanice.

Avionul care transporta 150 români aduși la cules fructe și legume a aterizat joi, 16 aprilie, pe Aeroportul Stansted din Londra, în Marea Britanie.

Este prima cursă aeriană de acest gen de la impunerea restricțiilor pentru coronavirus, iar firma care a comandat zborul, G’s Fresh din Anglia, a plătit 40.000 lire pentru efectuarea sa – scrie Daily Mail.

Este nevoie de 90.000 lucrători agricoli, altfel culturile vor putrezi pe câmp, spun fermierii britanici. Românii vor lucra la o fermă de 7.000 hectare, sezonul culesului începând luni, 20 aprilie.

Presa și autoritățile britanice i-au întâmpinat pe lucrătorii agricoli români ca pe niște eroi, cu exprimări elogioase – „sunt gata să ne salveze agricultura și să hrănească națiunea“.

Românii sunt salvarea fermierilor britanici, continuă exportul de sezonieri: «Până la începutul lunii mai, vom efectua un zbor pe zi»

La apelul oficial de ajutorare al fermierilor, în lipsa est-europenilor care vin în fiecare sezon la muncă, britanicii s-au înscris în număr de 30.000 ca voluntari la cules de fructe și legume – dar până la necesarul de 90.000 mai e cale lungă.

„Românii ne vor da răgazul necesar să-i instruim și pe voluntari ce au de făcut“, au declarat englezii. 

Echipați cu măști de protecție şi mănuși, românii au fost întâmpinați de autorități şi de reprezentanți ai companiei pentru care vor munci. După controlul vamal de rigoare, oamenii au fost îmbarcați în autocare spre destinație. 

Londra: Cursă charter cu 180 de lucrători agricoli români aterizează astăzi pe Aeroportul Stansted

„Muncitorilor li s-a luat temperatura la urcarea în avion. Nu au fost controlați medical la sosire, dar vor fi controlați și la fermă. În avion nu au stat unul lângă celălalt. În căminele noastre, care vor avea coduri de culoare, vor sta separat, în grupuri. Avem stocuri de alimente, astfel încât să nu fie nevoiți să iasă din fermă și să vină în contact cu alte persoane din afara comunității noastre. Nu ne permitem să se îmbolnăvească, vor avea tot ce le trebuie aici“, a precizat PR-ul companiei.

Transportul a adus muncitori din Iași. Ei vor culege salată verde. Un culegător este plătit cu 8,72 lire pe oră, dar se poate ajunge și până la 15 lire pe oră, spun fermierii. Ei vor plăti cazarea și hrana cu 50 lire pe săptămână. 

Compania Air Charter Service care a efectuat acest prim transport în Anglia este cea care i-a dus și pe muncitorii români în Germania, la cules de sparanghel. „Am făcut deja 10 curse din România și una din Bulgaria în Germania. Vom mai face câteva“, a precizat purtătorul de cuvânt Air Charter Service.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version