in

Românii sunt salvarea fermierilor britanici, continuă exportul de sezonieri: «Până la începutul lunii mai, vom efectua un zbor pe zi»

Românii sunt salvarea fermierilor britanici în acest an. Marea Britanie se confruntă cu o criză severă de personal în sectorul agricol, iar muncitorii români sunt aduși în Regatul Unit cu zboruri charter speciale, scrie The Guardian.

Zilele trecute, presa a relatat despre sosirea unor curse cu muncitori sezonieri români, indispensabili fermelor britanice care riscă să își piardă recoltele timpurii de fructe și legume din cauza restricțiilor legate de coronavirus. Alte curse se pare că sunt programate deja.
„Noi încheiem un contract cu firmele de legume și fructe din Marea Britanie care au nevoie de angajați. Tot ei contactează companiile de recrutare de forță de muncă, iar noi aranjăm cursele în funcție de ce ne spun ei. Nu avem un orar de zbor, ci organizăm fiecare cursă în funcție de când pot firmele să transporte toți angajații. Ținând cont de situația de acum cred că vom efectua un zbor pe zi până la începutul lunii mai”, a declarat pentru Digi24, Matthew Purton, director de zboruri comerciale la Air Charter Services (ACS), firma care efectuează aceste curse aeriene.

Agricultori la export în toată Europa

„Am transportat 1.500 de oameni în Germania până azi. Guvernul german are 40.000 de permise pentru a aduce lucrători. Până acum am lucrat cu Olanda, Germania și Marea Britanie, cred că avem ceva și în Austria acum. Dar, cu timpul, mă aștept să vedem un efort paneuropean, Franța, Elveția, dar și alte țări să aibă solicitări”, a mai spus reprezentantul firmei de transport aerian.

Fermierii britanici au avertizat recent că culturile ar putea fi lăsate să putrezească pe câmp din cauza lipsei de lucrători sezonieri din Europa de Est. Restricțiile de călătorie generate de epidemia de coronavirusul au făcut ca majoritatea lucrătorilor să rămână acasă.

Opt zboruri cu sezonieri către Germania

România a ridicat anumite restricții pentru a permite lucrătorilor din domeniul agricol să meargă la muncă în străinătate, iar ACS a început, de acum trei săptămâni, să transporte muncitori români în Germania, efectuând până acum opt zboruri. Noi zboruri sunt deja programate.

Alte articole pe acelaşi subiect:

“Tuturor pasagerilor li se verifică temperatura și trebuie să completeze un chestionar. Totodată, li se oferă dezinfectant de mâini și măști pentru zbor. Regulile de distanțare socială sunt respectate la așezarea pe locurile din avion”, adaugă Purton.

Fermele britanice au nevoie de circa 90.000 de muncitori și, din cauza deficitului de personal, apelează la persoane din alte industrii, aflate în șomaj, și la studenți.

Câțiva cultivatori din Marea Britanie au lansat o acțiune de recrutare, solicitând lucrătorilor locali să se alăture recoltării pentru a preveni risipirea de milioane de tone de fructe și legume. Cu toate acestea, lipsa lucrătorilor rămâne severă.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Încă 870 de decese provocate de coronavirus în Marea Britanie: Guvernul anunță alte trei săptămâni de blocaj

Primul avion cu lucrători agricoli români a sosit în Marea Britanie. Fermieri: „Avem nevoie de 90.000 de oameni”