in

“Am rămas aici pentru a-i ajuta pe români”



Simona Tătulescu Cighir se poate mândri că la cei 34 de ani a reuşit să îmbine cu succes munca cu statutul de mamă. Simona este licenţiată a Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti şi lucrează la Londra atât în nume propriu, cât şi prin London Resources Limited. Spune că a luat decizia de a rămâne în UK văzând câtă nevoie de ajutor aveau românii.

“London Resources Ltd este mai mult un concept decât o firmă. În 2002, anul venirii mele în Marea Britanie, licenţiată în drept în România şi admisă în Baroul Braşov, am început să iau contact cu românii de aici şi am văzut cât de mult au de pierdut pentru că nu ştiau exact care era legea şi ce drepturi aveau de fapt în această ţară.

Aceşti oameni primeau sfaturi de la diverşi aşa-zişi consilieri (bulgari şi de alte naţionalităţi, prin urmare nu neapărat britanici), sfaturi care nu le aducea de fapt nici un beneficiu. Aceşti oameni îşi făceau acte false, lucrau la negru, se supuneau la nişte riscuri extraordinare, doar pentru a face rost de bani. Nu le-ar fi spus nimeni: «Mergeţi înapoi în România, faceţi-vă acte, acestea sunt căile prin care puteţi munci legal sau aşa spune legea de fapt, acestia sunt parametrii în care trebuie să vă încadraţi pentru a munci legal în UK»”, îşi aminteşte Simona.

Întâlnirea cu românii din Marea Britanie şi problemele pe care aceştia le aveau au determinat-o pe Simona să rămână în această ţară. “Acesti oameni aveau nevoie de ajutor. Aveau nevoie de cineva care să îi îndrume, să le arate că se pot găsi şi alte căi prin care pot munci aici, căi legale desigur. Puteau să vină cu vize de afaceri de exemplu. Exista această posibilitate din 1995. Eu am venit în 2002 şi oamenii veneau tot pe sub camioane sau pe sub trenuri, munceau ilegal.

Am avut acest acord cu UK până în 2007. Pentru a veni cu această viză aveau nevoie doar de un contabil în UK care să le facă un plan de afaceri. Cei mai mulţi plăteau mii de lire pentru a obţine acte false, deşi puteau plăti aceiaşi bani ca să înceapă o afacere aici. Mi-am spus prin urmare că trebuie să existe un loc unde oamenii să vină şi să întrebe ce au voie să facă, cum pot lucra legal în această ţară. Aşa a apărut firma noastră”.

Centru comunitar

Simona lucrează în prezent cu 500 de familii de români. Îi însoţeşte la tribunal, înscrie copii la medic sau la şcoală, le întocmeşte actele pentru a deschide o afacere. Se ocupă de fapt cu orice înseamnă suport pentru clienţii ei în relaţia cu autorităţile britanice.

“Am creat de fapt un Centru comunitar (community centre). Sunt oameni care, dacă nu ştiu bine limba engleză, în caz de conflict la locul de muncă, pot amplifica totul doar pentru că limba nu îi ajută. Când încerci să exprimi ceva într-o limbă pe care nu o stăpâneşti bine se poate întâmpla să se înţeleagă cu totul altceva decât ai vrut tu. Merg cu clienţii mei la închisoare, la spital, la instantele de judecată…. Necazurile se întâmplă şi în afara orelor de program tipic britanice. Se întâmplă să fiu sunată sâmbătă seara şi să mi se spună: «Soţul meu a încercat să intre în Anglia şi a sărit din tren, este undeva în câmp. Vă rog, ajutaţi-mă». Cu ajutorul poliţiei şi al serviciului de ambulanţă aeriană, l-am salvat. Omul acesta este bine acum, munceşte legal în Marea Britanie si se bucura de familia lui. A fost un caz cu final fericit. Cazuri ca acesta sunt multe. Dar din păcate unele sunt tragice. Îmi era ciudă că doar cu puţin efort se puteau găsi alte căi de a veni să munceşti în UK. Sunt mulţi oameni care în situaţii disperate nu se gândesc la riscuri. Nu se gândesc că pot muri şi îşi pot lăsa copiii singuri, fără nici un ajutor”.

Între serviciile oferite de London Resources Ltd se numără: interpretare şi traduceri, reprezentare în faţa autorităţilor locale, reprezentare la Jobcentre, înregistrare la medicul de familie, asistenţă juridică, contabilitate, etc. Specializarea firmei sunt investigaţiile deschise de fiscul britanic cetăţenilor români şi confiscările de vehicole pentru trafic de ţigări sau alcool, respectiv dispute în care cetăţenii români sunt suspectaţi de spălare de bani. Munca de instanţă se face prin firmele de avocaţi cu care London Resources Ltd. colaborează de 9 ani.

Superficialitate

Simona crede că, din păcate, românii sunt mai superficiali decât alte naţii. “Ne punem în situaţii de risc inutil, doar pentru că «mie nu mi se va întâmpla nimic rău». Ne lipseşte simţul responsabilităţii pentru sănătatea proprie.

Există aici un examen de protecţia muncii care se dă la intrarea pe orice şantier britanic. Acum acest examen se poate da şi în limba română, asta pentru că englezii au înţeles că oamenii trebuie să ştie exact ce înseamnă protecţia muncii şi responsabilitatea la locul de muncă.

Manualul pentru acest examen este şi în limba română, costă în jur de 20 de lire. Cu toate astea oamenii preferă să plătească 150 de lire pentru a obţine o confirmare de testare falsă”.

“Sunt multe variante legale pentru a lucra legal în această ţară. Mulţi preferă, din păcate, să lucreze illegal, pentru că se poate. Puţini se gândesc la planificarea unui viitor, la ce vor face dacă se îmbolnăvesc sau cu ce vor trăi la bătrâneţe.

Prea mulţi uită de visurile pe care le-au avut, uită de diplomele pe care le-au obţinut în ţară. Preferă să muncească oriunde doar pentru a obţine bani pentru chirie şi mâncare. Regret că, deşi suntem asa de multi români aici, comunitatea românească nu este o cumunitate unită. Regret că nu putem trage toţi la o căruţă. Politica lui «cum sa trag mai multa spuza pe turta mea» şi «să moară şi capra vecinului» a venit şi în Marea Britanie împreună cu noi.”

Acasă nu se poate

Câteodată Simona regretă că a plecat de acasă. Dar după anii petrecuţi în Marea Britanie ştie că nu se mai poate întoarce în România. A reuşit să pună pe picioare o afacere şi să îşi clădească o familie. Ea revine în România doar pentru a reprezenta clienţii români, moldoveni sau britanici.

“Am venit aici fără să primesc vreun ajutor. Am mers la bibliotecă, am citit, am învăţat. Am luat totul de la zero. Am patru copii şi o afacere care merge. Aici oriunde există înţelegere, poţi muncii şi poţi folosi facilităţile pentru copii. Sunt lucruri pe care încă nu le poţi face în România.

Recunosc că sunt mult mai îngrijorată de când locuiesc şi muncesc în această ţară, pentru că văd cum progresează lucrurile aici. Văd cum aici se poate avansa în domeniul în care lucrezi şi văd, atunci când merg acasă, cum «nu se poate asta!» blochează orice entuziasm.

Ma tem că dacă m-aş întoarce acasă nu voi putea face niciun procent din ce am reuşit aici, doar pentru că nu se vrea.

Mă bucur că lucrez cu români aici, că îi pot ajuta, dar sunt tristă pentru că ştiu că în România nu se prea schimbă nimic în bine.

Nădăjduiesc că toată osteneala mea în lucrul cu românii le va folosi acestora în progresul familiilor lor, atât pentru vremea pe care o vor petrece în Marea Britanie, cât şi pentru câştigarea de abilităţi cu care să aibă putere să sporească şi în România sau oriunde în lume.

Nădejde am că dinspre România au pornit în lume un Mircea Eliade, un George Iacobescu, o Prinţesa Marina Sturdza şi ne-au făcut mândri că suntem români. Aşa şi mulţii români din satele şi oraşele româneşti care construiesc în Londra şi care vor lăsa urma ostenelii lor în peisajul londonez, nu doar articolele din presa de scandal, ieftină. }ine tot de noi să ne descriem cu modele pozitive”, mai spune Simona.

Oana Grigore

 

London Resources Ltd:

185 Grange Road,

London E13 0HA

tel: 0207 4768651

mob: 07889821904

[email protected]

[email protected]

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

“Imigraţia în masă ne-a sărăcit”

21 mai 2011