A practicat fotbalul atunci când era junior. Dar din cauza unei accidentări a fost nevoit să renunţe. Pasiunea pentru acest sport l-a determinat să devină antrenor. Acum, Paul Dan Toloaca, originar din Vaslui, este antrenor de fotbal pentru juniori în Londra. Face antrenamentele la North Acton Playing Fields, iar numărul minim de copii este 10.
Paul crede că în ziua de azi fotbalul a devenit atât de avansat la nivelul tehnic şi psihologic încât îi sfătuieşte pe părinţii care vor să îşi ducă copii să practice acest sport să o facă atunci când copilul are vârsta minimă de cinci ani, ” asta pentru un copil care vrea să aibă şansa de a deveni măcar un fotbalist la nivel semiprofesionist”.
“Anul acesta am decis să vin în Londra şi să fac toate calificarile necesare ca să fiu antrenor Uefa B, aici în Anglia. Acum sunt antrenor calificat level 1 şi sunt înscris pentru nivelul 2 care începe în iulie cu gândul că la anul, dacă voi trece examenele şi voi lua nivelul 2 voi putea fi înscris pentru nivelul 3, adică Uefa B. Sunt în discuţii cu diferite cluburi pentru noul sezon Kensington Dragons pentru echipa under 19, cu Hampstead WFC pentru echipe de juniori sau fete, şi cu Acton Whistlers cu care şi lucrez pentru under 10”.
Început de carieră
“Cred că aveam cinci ani m-am trezit cu mingea la picior. Ce ai putea face în Vaslui, şi în special ce ai putea face dacă vrei să practici un sport, unul ieftin şi uşor de învăţat? Mai ales că fotbalul este un sport pe care toată lumea îl practică.
Pe la şapte ani am mers la cursurile de fotbal cu antrenorii de atunci ai Sport Club Municipal Vaslui. Am fost total dezamăgit de modul cum se făceau antrenamentele şi selecţiile fără pic de corectitudine şi seriozitate pentru jucător, iar antrenamentele erau total lipsite de entuziasm.
Hobby şi meserie
“În 2006 m-am apucat de antrenorat. M-am axat pe şcoala mai mult şi fiindcă fotbalul este pasiunea mea principală şi nu am putut să o las aşa la nivel de hobby. Am antrenat în Vaslui şi Iaşi propriile mele grupe de copii de toate vârstele.
Un hobby care a devenit meserie. Prima calificare a fost Uefa C, o diplomă în cadrul FRF în 2008 ca sa pot fi recunoscut şi ca antrenor oficial. În Anglia am mai fost începând cu 2006 şi atunci m-am gândit după ce am participat la doua cursuri pentru antrenori. După ce am obţinut Uefa C în ţară, mi-am da seama că în România durează foarte mult să-ti obţii licenţele şi în plus cel mai rău lucru pentru mine este calitatea profesorilor, cei care îi învaţă pe viitorii antrenori. Calitatea este modestă, chiar slabă, unii nefiind deloc pasionaţi sau interesaţi de antrenorat, chiar dacă au fost şi mari jucători”.
Antrenor în Anglia
“În ziua de azi fotbalul a devenit atât de avansat la nivelul tehnic cât şi psihic încât cred că pentru un copil care vrea să aibă şansa de a deveni măcar un fotbalist la nivel semiprofesionist, vârsta minimă ar fi cinci ani. Eu lucrez cu oricine îi place fotbalul, nu există o limită de vârstă pentru mine în fotbal, doar dorinţa de a învăţa şi disciplina, programul de antrenament plus pasiunea pentru fotbal.
Îi sfătuiesc pe părinţii români – pentru că englezii ştiu deja – să îşi înscrie copiii cât mai repede, fiindca fotbalul este unul din cele mai uşoare, dar şi cel mai complex şi complet dintre sporturi unde copii se pot dezolta la nivel psihic – un aspect toatal neglijat în fotbalul românesc, chiar săptămâna trecută am urmat un curs la Chelsea despre importanţa sănătăţii mintale în sport -, fizic – foarte important pentru o sănătate bună -, social şi tehnic”. Pentru cei care vor să se înscrie la fotbal, asta în special pentru copii românilor din Londra, fiindcă sunt foarte mulţi aici, Paul face antrenamentele la North Acton Playing Fields, numărul minim de copii fiind 10.
Oana Grigore
Pentru încrieri, părinţii pot trimite un email la paul_dan_g_unit@yahoo.com sau pot suna la 07719245425.