Menu
in

Ridicarea restricţiilor – britanicii cred în basmul cu “invazia” românilor



Presa britanică a abordat în ultima vreme destul de agresiv problema ridicării restricţiilor pentru muncitorii români şi bulgari pe piaţa muncii din Marea Britanie, spunând ca urmeaza o “invazie” şi dezvoltând scenarii pesimiste pentru următorii ani.

Alături de presă, mai mulţi politicieni insistă că ridicarea restricţiilor este un lucru rău şi că ar trebui evitată cu orice preţ – unii spunând că ar fi chiar un motiv suficient pentru ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană.

Cum nu există nişte statistici clare despre numărul românilor care locuiesc aici, proporţiile “invaziei” sunt dificil de estimat, astfel că nimeni nu riscă să aprecieze numărul românilor care vor emigra.

Oficial, în Marea Britanie trăiesc în jur de 100.000 de români, dar estimările neoficiale spun că numărul lor este undeva între 300.000 şi 500.000.

Reacţiile publicului în acest caz sunt diverse şi se poate observa uşor lipsa de informare. Britanicii dau crezare ziarelor, iar românii speră din tot sufletul ca restricţiile să fie ridicate, indiferent de urmări.

Părerile britanicilor:

Simon P., un englez de 45 de ani, ne-a spus care este părerea sa cu privire la “valul de imigranţi” care ar putea veni începând cu 2014:

“Trăind într-o ţară cu peste 2 milioane de şomeri, este destul de clar că din punct de vedere economic, românii nu pot aduce nimic bun. Pe lângă asta, alte dezavantaje ar fi – costuri cu beneficiile mai ridicate, şcolile mai aglomerate, infracţionalitate crescută şi mai mult, locuri de muncă mai puţine pentru britanici.

Este normal că foarte mulţi români vor veni în Anglia, pentru că beneficiile sunt mai mari – aşa cum au venit până acum 2 milioane de polonezi, lituanieni şi alţi europeni, nimic nu-i va împiedica pe români să facă acelaşi lucru”.

Fergus M., tot britanic, este împotriva imigraţiei de orice fel:

“Sunt sigur că majoritatea românilor sunt persoane decente, nimeni nu contestă asta, dar nu îi vrem aici pentru că suntem pur şi simplu sătui de imigranţi, de orice fel ar fi ei.

Cum ţi-ar plăcea să vină în România milioane de ruşi, turci, sirieni, kurzi, ceceni şi să te simţi în minoritate în ţara ta? Mai mult, dacă ai încercă să vorbeşti în autobuz cu cineva, să îţi dai seama că cei de lângă tine nici măcar nu vorbesc bine limba ta?”

Daniel D., britanic din Londra, este sigur că problema nu sunt de fapt românii, ci imaginea pe care şi-au creat-o de-a lungul timpului:

“Ce avem acum în Marea Britanie este un val de infracţiuni şi comportamente antisociale atribuite în mod eronat românilor şi altor est-europeni. După părerea mea, imediat după căderea cortinei de fier, populaţia de etnie romă a căutat să migreze către ţări în care drepturile să le fie respectate, dar cultura lor nu s-a potrivit cu cea europeană. Acţiunile lor au fost interpretate drept bizare şi mulţi dintre ei au fost nevoiţi să comită infracţiuni pentru a supravieţui.

În unele grupuri, infracţiunile au devenit un mod de viaţă şi s-au răspândit. Infracţionalitatea crescută nu este aşadar o problemă de nerezolvat, dar mă surprinde faptul că guvernul României nu face nimic pentru a repara imaginea românilor în lume.

Nu de puţine ori am auzit că est europenii sunt priviţi ca nişte paraziţi care abia aşteaptă să profite de sistemul nostru de beneficii. Sunt judecaţi ca un întreg, iar reputaţia aceasta vine de multe ori înaintea individului.

Pe de altă parte, imigraţia în masă face rău ambelor ţări. România pierde din populaţia activă, iar Anglia se umple de şi mai multi şomeri care vor împovăra economia, şi aşa şubrezită de criză”.

Părerile românilor:

Roxana N. din Oxford ne spune: “Englezii sunt speriaţi că o să luăm noi beneficii. Cei care vor beneficii le iau deja. Nu trebuie să se ridice restricţiile pentru asta. Vor să nu ne lase să mai profitam de sistemul gratuit de sănătate. Păi în primul rând nu e deloc gratuit. Muncim, plătim taxe, plătim medicamentele – deci unde e gratuitatea? Ajutor pentru casă? Eu nu ştiu cum poţi obţine aşa ceva dacă nu ai contribuit sau dacă nu contribui şi plăteşti taxe.

Problemele acestea sunt false şi am impresia că ziarele pun doar paie pe foc pentru a avea cititori. Comparat cu alte naţii suntem foarte puţini şi nu cred că ridicarea restricţiilor va aduce milioane de români. De unde să-i aducă? Dacă voiau, veneau deja”.

Iustinian R. din Londra: “Am citit şi eu în ziar că nu au cum să menţină restricţiile. Până la urmă de ce să le menţină, nu au semnat un contract? Să se ţină de promisiune. Am mai citit că vor să ne interzică accesul la NHS. Păi nu plătim pentru asta? Dacă ne interzic acccesul, să nu ne mai ceară bani, să ne lase să nu plătim taxe.

Nu le cere nimeni să ne primească cu braţele deschise, e normal să fie reticenţi, suntem imigranţi, dar nu e normal nici să ne umilească. Noi vrem doar să muncim cinstit, pe mine de exemplu nu mă interesează beneficiile lor”.

Valentin M.: “Mi se pare absolut normal să fim trataţi astfel. Nu cred că suntem dezavantajaţi faţă de alţi imigranţi, cu excepţia restricţiilor. Românii nu au o reputaţie aşa de bună, chiar dacă nouă ne place să credem altfel.

Compar mereu ce mi se întâmpla mie în Anglia cu ce i s-ar întâmpla unui african în România. Pot spune că suntem chiar privilegiaţi, britanicii se chinuie să nu ne facă viaţa aşa de grea, ne tratează chiar bine având în vedere că nu ei ne-au invitat ci noi am venit, mai mult de foame decât în vizită.

Englezii sunt de o sută de ori mai de treabă cu românii decât sunt românii ei între ei”.

Pavel T. din Portsmouth: “Toţi sunt speriaţi de români pentru că au văzut ce s-a întâmplat când a intrat Polonia în UE. Aproape un milion de polonezi au apărut brusc în Anglia şi ar fi destabilizat piaţa muncii.

Ce uită ei sau nu iau în considerare intenţionat este că România are o populaţie mult mai mică şi că românii sunt şi ei în UE din 2007. De atunci, au libertate de mişcare, iar românii, descurcăreţi din fire, au plecat pe unde au apucat. Polonezii nu plecaseră nicăieri la data presupusei invazii.

Deci eu cred că nu mai sunt aşa mulţi români dornici să plece din România, pentru că majoritatea au plecat deja. Cine a mai rămas în România? Cei care nu vor să plece, cei cărora le este bine, pensionarii şi copiii. Normal, o să vină câţiva şi în UK, dar nici pe departe nu poate fi vorba de o invazie, cum visează presă britanică”.

Iulian Jianu, din Manchester: “Aşa cum englezii au dreptul să muncească în România, aşa ar trebui să avem şi noi dreptul să muncim în Anglia. Ei vin dintr-o economie mai puternică şi îşi permit să cumpere pământuri în România. Nu numai ei, ci şi alţi europeni. Toţi cumpăra pământuri în România, iar noi n-o să avem nici o şansă să facem faţă, pentru că nu avem banii lor.

Ce s-a întâmplat până acum şi ce se întâmpla în continuare este un abuz. Nu am avut nici o şansă – o să ne pierdem ţara bucată cu bucată şi o să ajungem ca nişte sclavi, o să fim nevoiţi să muncim pământul românesc la patron englez, pentru că în Anglia se vede traba că nu suntem bine primiti.

Este corect că alţii să ne poată cumpăra ţara şi noi să nu avem dreptul nici măcar să muncim pentru a trăi decent”?

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version