Menu
in

Românul din echipa primarului Londrei, candidat la Senat pe listele PSD. „Brexitul bate la ușă. Prezența mea în Parlamentul României este CRUCIALĂ”

Emil Marian Văduva are 37 de ani și este rezident în Londra de 12 ani. Este licențiat în drept și studii diplomatice. „Brexit-ul este motivul pentru care prezenţa unui parlamentar provenit din comunitatea românilor din Marea Britanie în legislativul României este crucială”, a spus el.

La Londra, a urmat o bursă politică în cadrul Partidului Laburist, al cărui membru este, cursuri  de politică externa, Business şi Management la Dale Carnegie, în 2015 și conduce propria afacere din 2007. Marian Văduva candidează pe lista Partidului Social Democrat în colegiul pentru Diaspora.

Marian Văduva  spune că important pentru români este să voteze omul, persoana care trăiește și muncește alături de ei, nu partidul pe care îl reprezintă.

Candidatul social-democrat este un tânăr aflat la prima sa experiență în politica mare, el nu a mai ocupat nicio funcție publică. Însă a căpătat experiență în echipa primarului Londrei, Sadiq Khan, unde a învățat ce înseamnă o abordare occidentală a unei campanii electorale.

De când faceți parte din Partidul Social Democrat și de ce ați ales această formațiune politică?

«Dintotdeauna m-am plasat – ca abordare politică – pe centru stânga. Activez de circa șapte ani în Partidul Laburist britanic, aşadar apartenenţa la PSD a venit în mod natural. Am ajuns la conducerea structurii PSD din Marea Britanie în urmă cu trei ani, în urma alegerilor interne. În 2015, am fost ales şi vicepreşedinte al organizaţiei PSD Diaspora, organizaţie  care a realizat importanţa generaţiei viitoare şi a contribuţiei pe care aceasta o poate avea nu doar la dezvoltarea organizaţiei, ci a întregii Românii.



Ne-am propus să concepem şi să aplicăm programe care să implice tineri profesionişti  români din Marea Britanie, pentru a-i ajuta şi pentru a crea o comunitate de oameni care ştiu să promoveze valorile româneşti şi în afara ţării. Mă bucur de prietenia colegilor mei, care stau alături de mine şi de activitatea bogată a organizaţiei noastre, de la înfiinţarea ei, în 2010, până astăzi.

Până la urmă, important pentru români este să voteze omul, persoana care trăiește și muncește alături de ei, nu partidul pe care îl reprezintă.»

De ce credeți că social democrații și-au îndreptat atenția către candidați din Diaspora? Nu toate partidele au făcut acest lucru.

«Este evident faptul că celelalte partide nu au considerat important ca diaspora să fie reprezentată de românii din comunități. Au pus pe liste oameni de la centru, pe locuri eligibile, care nu s-au remarcat cu nimic în activitatea lor parlamentară în sprijinul românilor de pretutindeni. Ei nu fac altceva decât să se plimbe prin comunități, cu mâinile în buzunare, fără un program sau o măsură concretă.

Am întâlnit foarte mulți oameni care spun că s-au săturat de politicieni trimiși de la București care doar se plimbă prin diaspora.  Vor un om din Marea Britanie care  sa îi reprezinte.

Iar Partidul Social Democrat a  răspuns la solicitările oamenilor diasporei.  Am fost nominalizat pentru că  am fost alături de organizaţie, am contribuit cu idei şi iniţiative la programul de guvernare, în ceea ce priveşte agenda românilor din străinătate.

Spre exemplu, legea inițiată de noi, de eliminare a 25 de taxe consulare, a fost votată în unanimitate în Parlament. Apoi, adversarii noștri politici au aplaudat decizia președintelui Iohannis de a trimite legea la CCR, cu riscul să nu mai fie promulgată în timp util pentru ca aceste taxele să dispară de la 1 ianuarie 2017. Mai există un partid, nou înființat, care vorbește cu muncitorii din vârful buzelor. Se adresează numai elitelor, fără să aibă habar de chestiuni legate de dreptul muncii, de ce presupune sprijinul efectiv pentru cei mai afectați de dificultăți din comunitățile de peste hotare.»

Ce trebuie să facă un senator de diaspora pentru românii din afara țării și ce nu au făcut cei care au fost în funcție până acum?

«Cred că parlamentarii românilor din străinătate cu un pedigree veritabil de diaspora au fost foarte puţini în ultimele legislaturi. Un senator sau deputat de diaspora, prin prisma propriei experienţe de viaţă trăită printre străini, trebuie să fie intuitiv în a înţelege problemele omului care a ales să îşi construiască un viitor în afara ţării. Asculţi oamenii şi ai o reprezentare clară a ceea ce ţi se transimte, pentru simpul fapt că „ai fost şi eşti şi tu de acolo”.

Acum, mai mult decât niciodată, trebuie să ne dorim să fim reprezentaţi în Parlamentul României de oameni care ştiu, în mod direct şi real, care sunt problemele şi speranţele noastre, iar eu consider că am capacitatea și experiența necesară să reprezint românii din Diaspora în forul legislativ.

Și mai cred că experienţa dobândită în anii de activitate în partidul laburist se va dovedi foarte utilă pentru poziţia de senator în Parlamentul României.»

Sunteți singurul candidat la Senat din Marea Britanie. Ce credeți că veți putea face pentru românii de aici dacă veți fi ales? Mai ales că ei se confruntă acum și cu problema Brexit.

«Românii din Marea Britanie se confruntă cu multe probleme, în această perioadă complicată de existent Brexit. Sunt multe  lucruri care ne preocupă şi ne interesează pe toţi.

Problema Brexit, aşa cum o definiţi dumneavoastră, este motivul pentru care prezenţa mea , ca om care vine din comunitatea românilor din Marea Britanie în legislativul României ar fi crucială.

Brexit-ul aduce impredictibilitate legislativă, alimentează resentimente naţionaliste în rândul populaţiei majoritare, destabilizează chiar şi comunităţi integrate. Cel puţin pentru aceste motive, vocea fermă a unui reprezentant al românilor din Marea Britanie este acum mai importantă ca niciodată.»

Ați participat la campania electorală a lui Sadiq Khan, primarul Londrei. Descrieți această experiență.

«Am primit cu bucurie vestea rezultatului scrutinului pentru alegerea primarului Londrei și mă bucur că efortul meu susţinut, depus alături de partenerii din Partidul Laburist, a avut rezultatul dorit. Sper că relaţia de colaborare cu Sadiq Khan şi cu administraţia Londrei să se dezvolte în perioada următoare, în beneficiul tuturor românilor din această mare metropolă.

Activitatea politică alături de colegii laburişti a fost şi este o experienţă politică benefică. Omul în centrul politicii nu este doar un slogan şi nici un concept idealist. Îmi doresc ca onestitatea în abordare şi eficienţa în acţiune să fie eticheta actului meu de reprezentare al românilor din comunităţile diasporei în Senatul României.»

Ce program propune Partidul Social Democrat pentru diaspora?

Programul nostru este foarte la obiect, pragmatic şi bazat pe cifre şi măsurători concrete. În primul rând este vorba despre eliminarea celor 25 de taxe consulare, prin legea iniţiată de PSD. Apoi, dorim mai mulţi ataşaţi pe probleme de muncă în misiunile consulare, pentru informarea şi în sprijinul românilor.

De asemenea, propunem un program mai flexibil şi o accesibilitate mai mare în instituţiile publice din România, inclusiv la punctele de frontieră, pe perioada concediilor românilor din diaspora şi pe perioada sărbătorilor.

În domeniul educaţiei, dorim forme de sprijin multiple pentru elevii români care se întorc în sistemul de învăţământ românesc, mai multe burse în ţară pentru tinerii români din străinătate şi, pentru cei care decid să revină în învăţământul sau cercetarea din România, dublarea numărului de elevi  în programul „Limbă, cultură şi civilizaţie românească”, dar şi creşterea numărului de şcoli româneşti peste hotare.

 

Vrem să continuăm, totodată, programele de sprijin pentru mass media de limba romană şi mediul asociativ românesc. Și, cel mai important, cred eu, crearea în ţară a condiţiilor care să îi încurajeze pe acei români care doresc asta să revină acasă – în acest sens, avem un întreg capitol de program destinat încurajării tinerilor să rămână sau să revină în ţară. Programul nostru poate fi consulatat pe site-ul www.indraznestesacrezi.ro. Vă asigur că veţi fi extrem de plăcut surprinşi.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version